"Η Αίγινα του αύριο". Ημερίδα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, πολιτικών και ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Δανάη, ημερίδα με κύριο θέμα την παρουσίαση των προβλημάτων του νησιού, αλλά και προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Πρόκειται ωστόσο για την παρουσίαση θεμάτων που έχουν επισημανθεί πολλές φορές, πρόσφατα και στο παρελθόν, ενώ αντίστοιχες ημερίδες με σχετικές προτάσεις για τα προβλήματα του νησιού έχουν γίνει με διεξοδική ανάλυση και παρουσίαση τους. Ορισμένες από τις εισηγήσεις παρουσίασαν κάποια νέα δεδομένα, ειδικά σε επίπεδο σύγκρισης των ζητημάτων με άλλες νησιωτικές περιοχές ή τους άξονες της ανάπτυξης που υπάρχουν σε άλλες περιοχές σε σχέση πάντα με τις νησιωτικές. Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη και οι εισηγήσεις δομημένες, με προτάσεις, όχι όμως πάντα με ορατές λύσεις που οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας ψάχνουν εναγωνίως για δεκαετίες. Φορείς της ημερίδας ήταν το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Σύλλογος Πολίτες σε Δράση για τον Πειραιά και τα Νησιά.

{magictabs}|||| Video 1:: |||| Video 2:: |||| Video 3:: |||| Video 4:: {/magictabs}
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό από το Δήμαρχο Αίγινας κύριο Σάκη Σακκιώτη που παρουσίασε μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια το νησί και τους τρόπους με τους οποίους στοχεύει να τα αντιμετωπίσει η διοίκηση του Δήμου. Ακολούθησε η εισήγηση του κυρίου Νίκου Κονσόλα, ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, που παρουσίασε σε κοινή συνισταμένη τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για ζητήματα που αφορούν το χωροταξικό του τουρισμού. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του ινστιτούτου κύριος Αθανάσιος Παπαδασκαλόπουλος. Η εισήγηση του κυρίου Παπαδασκαλόπουλου είχε ως σημείο αναφοράς όχι μόνο το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη, αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη σε μία νησιωτική περιοχή. "Πολιτική για τα νησιά δεν υπάρχει. Η Ευρωπαική Ένωση σε τρεις συνθήκες Μάαστριχ, Άμστερνταμ και Λισαβόνας, παρότι αναγνωρίζει ότι τα νησιά είναι οι πιο προβληματικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται από κατάτμηση αγορών, από δραστηριότητες μικρής κλίμακας, από ατελή πρόσβαση και ασυνέχεια του χώρου και αδυναμία οριστικής επίλυσης των προβλημάτων" είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαδασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι τα νησιά θέλουν συνεχή πολιτική.

Η ακτοπλοΐα, η παράδοση, ο πολιτισμός, η τοπική οικονομία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα διάφορα ήδη τουρισμού, η επιχειρηματικότητα, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που απασχόλησαν τους εισηγητές. Ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα πολιτισμού έκανε η κυρία Ντόρα Κονσόλα, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης οι βουλευτές της Α' Πειραιά κύριος Δημήτρης Καρύδης και Μανώλης Μπεντενιώτης. Ο κύριος Καρύδης ξεκίνησε την ομιλία σημειώνοντας ότι σε τέτοιου είδους συζητήσεις κατατίθενται απόψεις, υπάρχουν προτάσεις, αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται όταν όλα αυτά πρέπει να γίνουν πράξη. Ο κύριος Καρύδης μίλησε για την επιτυχία της δημιουργίας της αντιπεριφέρειας νησιών και έκανε λόγο για συγκεκριμένα σημεία αυτής της "οντότητας" όπως την χαρακτήρισε. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου σε τουρισμό, περιβάλλον, πολιτισμό. Αναλυτικά, αποσπάσματα από το μεγαλύτερο μέρος της ημερίδας, όπως και την εισήγηση του αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ κυρίου Κώστα Κατσαφάδου, μπορείτε να δείτε στο videos που συνοδεύουν το άρθρο.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Α' Πειραιά κύριοι Δημήτρης Καρύδης και Μανώλης Μπεντενιώτης, ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κύριος Κώστας Κατσαφάδος, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Νίκος Οικονόμου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κύριος Πέτρος Πετρίτης και Στέλιος Λαμπαδάριος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΤΟ Νέας Δημοκρατίας κύριος Στέλιος Αποσπόρης, ο πρώην δήμαρχο κύριος Δημήτρης Μούρτζης, οι πρόεδροι των Επαγγελματικών Ενώσεων της Πέρδικας και της Αγίας Μαρίνας κύριοι Νεκτάριος Κοκόλης και Δημήτρης Ιωαννίδης, αλλά και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png