Η καταγραφή των εκκλησιών του νησιού από το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας.

Μία σημαντική όσο και σύνθετη πρωτοβουλία ανέλαβε ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, που έχει ως σκοπό να καταγράψει όλες τις εκκλησίες του νησιού. Μικρά ξωκλήσια δίπλα στη θάλασσα, εκκλησίες που αποτελούν ιστορικά μνημεία, ναοί που πέρασε από πάνω τους ο χρόνος και κατέγραψε την αλλαγή των αιώνων, αλλά και νεότερες εκκλησίες, σημεία του χωροχρόνου που καταμαρτυρούν την έντονη θρησκευτικότητα των Αιγινητών  θα καταγραφούν σε κάθε περιοχή της Αίγινας. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, ένα φιλόδοξο σχεδιασμόμε πολλές πτυχές για το νησί μας, ένα έργο που είναι άγνωστο για πόσο καιρό θα διαρκέσει, αλλά δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν καταγραφεί και το τελευταίο εκκλησάκι της Αίγινας. Τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας κυρία Φλώρα Αλυφαντή, όσο και τα μέλη του συλλόγου που συμμετέχουν στην ομάδα, δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε χθες Τρίτη. Αφετηρία το ξωκλήσι του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Μαραθώνα, καθώς από εκεί ξεκίνησε η καταγραφή και συνεχίστηκε στην περιοχή των Βροχείων και του Φάρου. Στην περιοχή των Βροχείων καταγράφτηκαν άλλες δύο εκκλησίες αυτή του Αγίου Πέτρου και το πολύ μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου. Ενώ στα Βροχεία εντύπωση προκάλεσε το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται δίπλα σε τεράστιους βράχους. Στη συνέχεια και διανύοντας την παραλιακή οδό, στάση στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου δίπλα στην θάλασσα, της πρόσφατα ανακαινισμένης μικρής εκκλησίας από πουρί, στη σκιά του μεγάλου φοίνικα που βρίσκεται πλάι του. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την καταγραφή του "Άι Γιάννη του Νηστικού".

Επιστημονική σύμβουλος της ομάδας είναι η αρχαιολόγος κυρία Ελίνα Σταματάτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε ένα εκκλησάκι, αυτό φωτογραφίζεται, ενώ συλλέγονται στοιχεία για την ιστορία του. Ενδεχομένως για κάποια από αυτά να χρειαστεί και δεύτερη επίσκεψη.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png