Ανοιχτή επιστολή από τα μέλη της πρώην Δημοτικής Χορωδίας Αίγινας.



Αίγινα 13-10-2008

Από: τα μέλη της πρώην Δημοτικής Χορωδίας Αίγινας.
Ανοιχτή επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Τώρα τελευταία με μεγάλο ενδιαφέρον, παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα του Αιγινήτικου τύπου, σε σχέση με την επανεμφάνιση της Δημ. Χορωδίας. Με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους φορείς, υπεύθυνους και διοικητικά στελέχη της Δ.Χ. ως Ν.Π.Δ.Δ., θα θέλαμε να κάνουμε μια διευκρίνιση. Η Δημοτική Χορωδία ΔΕΝ επανεμφανίστηκε αλλά επανιδρύθηκε.

Η ΠΡΩΗΝ Δ.Χ., ιδρύθηκε πριν από 16 χρόνια, επί δημαρχικής θητείας του κ. Γκότση Τρύφωνα, ως πραγματοποίηση ιδέας του κ. Βελιώτη Σ. και των Φιλόμουσων Αίγινας.

Την Δ.Χ. ανέλαβαν δυο καταξιωμένοι και ευρέως αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, οι Χαλκίδη Βάνα & Κούλης Συκκιώτης. Έτσι δημιουργήθηκε μια ομάδα με 4 φωνές. (Soprani, alti, tenori, basi). Η τότε Δημοτική Αρχή, χρηματοδότησε την αγορά του δημοτικού πιάνου (γκλαβινόβα) και οι Φιλόμουσοι μαζί με συνεισφορά του δήμου, της κ.Χαλκίδη και του κ.Συκκιώτη αγόρασαν του πιάνο (που δυστυχώς αγνοείται η τύχη του! – μήπως είναι κάπου παρατημένο στο Δημ. Θέατρο.

Στη δεκαεξάχρονη πορεία της, η ΠΡΩΗΝ Δ.Χ. έχει δώσει συναυλίες σε πολυάριθμους χώρους όπως: τον κινηματογράφο ΤΙΤΙΝΑ, το Δημ, Θέατρο, το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, το Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα, την αυλή του Δημ. Σχολείου Κυψέλης, το Πνευματικό Κέντρο Παχειάς Ράχης, το Κυβερνείο, το Ν.Ο.Α., τα λιμάνια Αίγινας, Σουβάλας, Αγ.Μαρίνας, Πέρδικας. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονταν τραγούδια έντεχνα, λαϊκά, νησιώτικα, καντάδες, παραδοσιακά, δημοτικά, αποκριάτικα, επετειακά, χριστουγεννιάτικα, θέματα από όπερες κλασσικών συνθετών, ελληνικές οπερέτες, καντσονέτες. Κορυφαίες στιγμές της ΠΡΩΗΝ Δ.Χ. είναι: η οπερέτα «Βαφτιστικός», η συνεργασίες στην Αίγινα με τις χορωδίες της Καλαμάτας και της Σαλαμίνας και η συνεργασία με την πρωην Δημ. Φιλαρμονική (που και αυτή δημιουργήθηκε μαζί με τη χορωδία). Επίσης παρουσίασε εναρμονισμένα στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κυψέλη τη Θεία Λειτουργία. (Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι την εναρμόνιση έκανε ο κ.Μητσάκος – τότε διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.) Τέλος η ΠΡΩΗΝ Δ.Χ. συμμετείχε στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας από την Αίγινα. Έχει δώσει συναυλίες στη Σαλαμίνα, στον Πόρο, στην Ύδρα και την Καλαμάτα.

Είναι άξιο απορίας, πώς κανένας από την σημερινή Δημοτική Αρχή δεν είχε παρευρεθεί  ή ακούσει ή διαβάσει στον Αιγινήτικο τύπο σχόλια (θετικότατα) για τη δράση της χορωδίας. Είναι θέμα συζήτησης πως μας αγνόησαν και μας είπαν «ανύπαρκτοι και προβληματικοί». Θα μπορούσαν απλώς σε μια εκδήλωση, να μας ευχαριστήσουν και να μας ξεκαθαρίσουν ανοιχτά ότι θέλουν εκ θεμελίων την ανανέωση της Δημ. Χορωδίας. (Από τα μέλη, τους σολίστες έως τη μαέστρο και τον πιανίστα). Αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

Δεν μπορούμε λοιπόν να δεχτούμε τη λέξη «επανεμφάνιση» της Δ.Χ. γιατί απλά κανένα μέλος (πλην 3) δεν συμμετέχει από την παλιά χορωδία. Η τελευταία είχε στους κόλπους της αξιόλογους μουσικούς, σολίστες με σπουδές στο κλασσικό τραγούδι (απόφοιτους της μουσικής σχολής ΑΦΑΙΑ με καθηγητές τους κ.Χαλκίδη και κ.Συκκιώτη – ακόμα και η σχολή αμφισβητήθηκε από την τωρική Δημ.Αρχή.)

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους πρώην δημάρχους και συμβούλους τους για την έμπρακτη υποστήριξη στην καλλιτεχνική και πολιτιστική προσπάθεια της ΠΡΩΗΝ Δ.Χ. Με λύπη πρέπει να επισημανθεί ότι η νέα Δημ. Αρχή, μας αγνόησε εντελώς και μας αντιμετώπισε με ειρωνεία. Το παράπονό μας είναι ότι τόσα χρόνια αφιερώσαμε όλοι πολύτιμο χρόνο για πρόβες, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα και παραχώρηση χώρου. (Οι πρόβες γίνονταν σε ιδιωτικό χώρο.) Είμασταν πάντα παρόντες στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου. Οι φωνές μας και το θεϊκό παίξιμο του κ.Συκκιώτη ακούστηκαν με θετικότατα σχόλια ακόμα και έξω από την Αίγινα. Δεν έχει σημασία αν σας κάναμε ή όχι. Όπως όμως εμείς σεβόμαστε την όποια προσπάθεια της νέας Δημ.Χορ. (η οποία παρεπιμπτόντως δεν είναι πολυφωνική – σύμφωνα με τους κανόνες της μορφολογίας τέτοιου είδους μουσική έχουνε γράψει οι: Μπαχ, Χέντελ, Λουλί, Περσέλ.) έτσι και εσείς θα έπρεπε να σεβαστείτε τα μέλη της ΠΡΩΗΝ Δ.Χ. και ιδιαίτερα τους υπεύθυνους που τόσα χρόνια μας έκανα της τιμή να είναι οδηγοί μας στα μουσικά μας μονοπάτια.

Με τιμή,
Τα μέλη της πρώην δημοτικής χορωδίας Αίγινας.

Σημείωση Aegina Portal. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι το Aegina Portal δημοσιεύει Δελτία Τύπου και ανοιχτές επιστολές ακριβώς όπως της αποστέλει ο συντάκτης τους. Επίσης θα θέλαμε να συμπληρώσουμε ότι η παρουσίαση της Δημοτικής Χορωδίας με το νέο Δ.Σ. από το Aegina Portal> . Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος για "επανεμφάνιση" της χορωδίας. Καταλήγοντας θα θέλαμε να υπερτονίσουμε ότι οι ειδήσεις και οι πληροφορίες που δημοσιεύει το Aegina Portal προέρχονται αυστηρά και μόνο μέσα από τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας των συντακτών του σε αυτά, την έρευνα, τις επιβεβαιωμένες επίσημες απόψεις και θέσεις φορέων και οργανισμών, καθώς και τον απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png