Κώστας Κατσαφάδος. Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τις ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας Αίγινας.

Δελτίο Τύπου.
Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Υγείας εδώ και τρεις μήνες, σχετικά με τις ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας που παραλύουν τη λειτουργία του.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε ότι, εκτός από τον Παιδίατρο, για τον οποίο, μετά από έξι μήνες, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώθηκε από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια ότι στη θέση του θα τοποθετηθεί επικουρικός γιατρός, δεν υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Γυναικολόγος, ΩΡΛ, Ορθοπεδικός και Οφθαλμίατρος.

«Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες για να μου απαντήσετε στην ερώτηση -και όλως τυχαίως την Παρασκευή βγήκε αυτή η ανακοίνωση- και χρειάστηκε να μείνει το νησί έξι μήνες χωρίς παιδίατρο, μετά τον τραγικό χαμό της παιδιάτρου του Νοσοκομείου της Αίγινας, η οποία έφυγε, δυστυχώς, πάρα πολύ γρήγορα από τη ζωή. Το πρόβλημα, όμως όπως ξέρετε κύριε Υπουργέ, έχει να κάνει και με τις υπόλοιπες ειδικότητες. Έχει να κάνει με τον οφθαλμίατρο, έχει να κάνει με τον ΩΡΛ, που κλείνουμε σχεδόν έναν χρόνο. Ακόμα, πρόσφατα κι ο αγροτικός ιατρός έφυγε από την Αίγινα. Έχει να κάνει με γυναικολόγο, έχει να κάνει με ορθοπεδικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος, για να ρωτήσει στη συνέχεια ευθέως τον Υπουργό Υγείας:

«Πραγματικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κοιτώντας σας στα μάτια: Είστε ικανοποιημένος για ένα νησί το οποίο απέχει σαράντα λεπτά από την Αθήνα, αλλά έχει τεράστια προβλήματα, σε επίπεδο παρεχόμενης υγείας από τις δημόσιες δομές, καθώς είναι η μόνη δημόσια δομή υγείας το Κέντρο Υγείας της Αίγινας;».

Ο κ. Κατσαφάδος επισήμανε ότι στην Αίγινα με τους δεκαπέντε χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και τους εβδομήντα χιλιάδες το καλοκαίρι, ο παιδίατρος το 2016 παρακολούθησε τεσσερισήμισι χιλιάδες περιπτώσεις παιδιών και το 2017 τέσσερις χιλιάδες εξακόσιες περιπτώσεις. Αναφερόμενος στις άλλες ειδικότητες γιατρών τόνισε:

«Σας είπα ότι δεν υπάρχει ορθοπεδικός. Υπάρχει εβδομήντα χιλιάδες κόσμος το καλοκαίρι. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας ορθοπεδικός στο νησί; Ένας! Σας είπα ότι δεν υπάρχει γυναικολόγος. Υπάρχει εβδομήντα χιλιάδες κόσμος και δεν υπάρχει ένας!

Προφανώς και γνωρίζω ότι όλα αυτά τα κενά πλέον περιοδικά θα καλύπτονται από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία, βέβαια, αναλώνεται στο να παίρνει γιατρούς μόνο από το Τζάνειο Νοσοκομείο.
Ξέρετε τι μου είπε ο παιδίατρος ο οποίος ερχόταν Τρίτη και Πέμπτη στο νησί για τρεισήμισι ώρες μέσα σε όλη αυτή την ταλαιπωρία; Έβλεπε τριάντα και τριάντα πέντε περιστατικά. Και αν αρρωστήσει κάποιος, αν χτυπήσει κάποιος; Του απαγορεύουμε από την Πέμπτη και μετά να χτυπήσει; Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη μόνο πρέπει να χτυπήσει κάποιος, για να μπορέσει να έχει μία ιατρική περίθαλψη;», διερωτήθηκε ο Βουλευτής.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε στον Υπουργό Υγείας και το πρόσφατο περιστατικό -για το οποίο έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση και ακόμη δεν έχει συζητηθεί- με τον οδηγό μοτοσυκλέτας, ο οποίος πέθανε αιμόφυρτος στην άσφαλτο, καθώς δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου.

«Σας έχω κάνει και μια άλλη ερώτηση εδώ και δυόμισι μήνες για ένα τραγικό επίσης περιστατικό το οποίο έγινε στην Αίγινα, όπου επί μία ώρα ένας νέος άνθρωπος περίμενε να έλθει το ασθενοφόρο και να διακομιστεί, αλλά έχασε τη ζωή του δυστυχώς, γιατί δεν είχε οδηγό το ασθενοφόρο. Δεν υπήρχε οδηγός! Ένα παλικάρι τριάντα πέντε ετών! Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ αυτούς οι οποίοι εργάζονται στο Κέντρο Υγείας. Και το διοικητικό και το ιατρικό προσωπικό είναι άνθρωποι οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όμως, κάποια στιγμή αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να τα λύσουμε; Είμαστε στο 2018 και είναι ντροπή σαράντα λεπτά από την Αθήνα να πεθαίνει ο κόσμος στην άσφαλτο!», είπε ο Βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε να δοθούν άμεσα λύσεις για να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι των νησιών.

«Δεν έρχομαι εδώ για να χύσω κροκοδείλια δάκρυα και να σας κατηγορήσω. Λύση μπορούμε να δώσουμε στα προβλήματα; Μπορούμε να βοηθήσουμε για να νιώθουν ασφάλεια οι κάτοικοι των νησιών και να μην νιώθουν ότι είναι παιδιά κατώτερου Θεού;

Νομίζω ότι το απαιτεί η κοινωνία, μία κοινωνία με τόσα προβλήματα, μια κοινωνία τόσο βαριά φορολογούμενη, υπερφορολογούμενη. Για να μετακινηθεί ένας πολίτης από την Αίγινα και να έρθει στον Πειραιά το εισιτήριο στοιχίζει 32 ευρώ με το συμβατικό και 39 ευρώ με το καταμαράν. Ε, δεν δικαιούται αυτός ο άνθρωπος να έχει έναν ορθοπεδικό, ή αυτή η γυναίκα να έχει έναν γυναικολόγο στο Κέντρο Υγείας, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος, για να επισημάνει στη συνέχεια, ότι η ΝΔ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει όπου χρειαστεί «γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα.»

«Δεν ζητάμε κάτι φοβερό. Νομίζω ότι αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχει το κράτος απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες. Και είμαστε εδώ για να σας συνδράμουμε και να σας βοηθήσουμε πάνω σε αυτό, γιατί αυτά είναι προβλήματα που δεν έχουν χρώματα, κύριε Υπουργέ. Είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν και πρέπει να τα βάλουμε μπροστά και πρώτα από όλα.»


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png