"Οι Φίλοι της Αίγινας". Συστηματική ρύπανση της θάλασσας και των ακτών από αμέλεια.


"Οι Φίλοι της Αίγινας". Δελτίο Τύπου.
Τον Απρίλιο 2018, με πρωτοβουλία της  αρμόδιας Αντιδημαρχίας Αίγινας, έγινε  εθελοντικός  καθαρισμός  των ακτών, στα πλαίσια της πανελλαδικής προσπάθειας Let's do it Greece.  Μετά από αυτό, μικρές ομάδες εθελοντών συνέχισαν  με επιμονή και συνέπεια την προσπάθεια διατήρησης των ακτών της περιοχής τους καθαρών.

Κατά την προσπάθειά τους αυτή βρέθηκαν μπροστά σε ένα συστηματικό πρόβλημα ρύπανσης: Κουτιά από κάποιο είδος φελιζόλ, προορισμένα για την μεταφορά αλιευμάτων, εκβράζονται σχεδόν καθημερινά στις ακτές. Την μία ημέρα καθαρίζεται η ακτή και την επομένη βρίθει από λευκά κουτιά, ολόκληρα ή σπασμένα,  στα οποία συχνά αναγράφεται τι ψάρια  περιείχαν  και τα στοιχεία  αυτών που τα εμπορεύονται. Το πρόβλημα εντοπίστηκε εντονότατο σε παραλίες της Βόρειας Αίγινας, μεταξύ Σουβάλας και Βαγίας.

Ο κίνδυνος από αυτό το γεγονός είναι σοβαρότερος  από την ρύπανση των παραλιών. Το υλικό των  κουτιών αποσαθρούμενο σχηματίζει κόκκους που ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και καταλήγουν τροφή των ψαριών με αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η πληροφόρηση  αυτή έχει διπλό στόχο:

1ον Να αποτρέψει τους επαγγελματίες αλιείς από το να πετούν τα κουτιά στη θάλασσα. Να τα ξαναχρησιμοποιούν μέχρι που,  σπασμένα σε μικρά κομμάτια  να καταλήγουν στους κάδους ως απορρίμματα. Ο επαγγελματίας ψαράς είναι ο πρώτος που βλάπτεται από την ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

2ον Να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές  για το πρόβλημα ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης όπως πχ η απογραφή των χρησιμοποιουμένων κουτιών ή ενδεχομένως  η βαθμιαία αλλαγή του υλικού τους.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png