Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού. Αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας και υλικοτεχνικής υποδομής του 2ου Νηπιαγωγείου Αίγινας.

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.
Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο 2ο Νηπιαγωγείου Αίγινας σύσκεψη φορέων (Σύλλογος Γονέων, Διευθύντρια και Σύλλογος Διδασκόντων, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών νησιών Αργοσαρωνικού, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Δημοτικοί Σύμβουλοι) που αφορούσε την αντιμετώπιση προβληματων ασφάλειας των μαθητών /τριών  στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου.   

Είναι γνωστό ότι ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής στα πλαίσια υγιεινομικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι « … σε ορισμένα σημεία του εδάφους του αύλειου χώρου, υπήρχαν εξέχοντα τμήματα μπετού, δημιουργώντας δυνητικό κίνδυνο τραυματισμού σε ενδεχόμενη πτώση των παιδιών»  και στη συνέχεια αναφέρεται ότι  : « Κατόπιν των ανωτέρω οι Υπηρεσίες του Δήμου Αίγινας στις οποίες αποστέλλεται το παρόν παρακαλούνται για τις δικές τους ενέργειες προς επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων για την προστασία της υγείας και της ασφαλούς παραμονής του παιδικού πληθυσμού εντός της σχολικής μονάδας» (Περιφέρεια Αττικής, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διεύθυνση Υγιειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής  Π.Ε Πειραιά  και Νήσων Τμήμα Υγιειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου         )

Στις 20 /11/2017 με έγγραφό της η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου ενημέρωσε τον Δήμο Αίγινας (αρ.πρωτ. 79/20/11/2017 και εισερχόμενο στο Δήμο 23/11/2017, αρ.πρωτ. 16.107)  τόσο για τον καθαρισμό του γειτονικού οικοπέδου από τα αγριόχορτα με τα οποία ήταν γεμάτο όσο και για την ανάγκη να στρωθεί με χαλίκι ο αύλιος χώρος του νηπιαγωγείου ο οποίος είχε ήδη κριθεί  επικίνδυνος.  

Με νέο έγγραφο της σχολικής κοινότητας του Νηπιαγωγείου(Σύλλογος Διδασκόντων,Προϊσταμένη και Σύλλογος Γονέων στις 27/11/2017 (αρ.πρωτ. 81 και εισερχόμενο στο Δήμο στις 28/11/2017 με αριθ.πρωτ. 16.307  προς Πρόεδρο και Μελη Σχολικής Επιτροπής Π.Ε , Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου , Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Κοιν. Γραφείο Δημάρχου , Πρόεδρο και Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας ως αναγνωστέα σε επόμενη συνεδρίαση) όπου αναφέρονταν αναλυτικά τα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής του Νηπιαγωγείου που αφορούσαν τον προαύλιο χώρο και το όμορο οικόπεδο και προστίθονταν και άλλα , όπως η μετακίνηση των δοκών στήριξης ξύλινου χαγιατιού στην είσοδο του σχολείου ή τοποθέτηση προστατευτικού υλικού, τοποθέτηση προστατευτικού υλικού στους τοίχους των τουαλετών, τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος στο παράθυρο της κουζίνας , απομάκρυνση τεχνητού χλοοτάπητα , επισκευή – αντικατάσταση χαλασμένων παιχνιδιών και τοποθέτηση νέου και καινούργιου εξοπλισμού, αντικατάσταση της σπασμένης πόρτας του σχολείου.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ανάμεσα στις αρμοδιότητές της  «… και παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τους, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών …»(ν. 1566/, άρθρο 50 παρ. 3), κατά συνέπεια με βάση το νόμο ο Δήμος μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, είναι ο αρμόδιος φορέας για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων και στον οποίο σωστά απευθύνθηκε (A.Πρ. 4563/27.10.2017) η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Η συντήρηση των σχολικών κτιρίων δεν είναι στην αρμοδιότητα της Σχολικής Επιτροπής. Ούτε βέβαια έργα συντήρησης των σχολικών κτιρίων μπορούν να γίνουν από τα λειτουργικά έξοδα  των σχολείων. Η Δημοτική όμως Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αίγινας, εδώ και περισσότερο  από ένα χρόνο δεν λειτουργεί ούτε έχει γίνει ανασυγκρότηση του οργάνου ύστερα από την παραίτηση του προηγούμενου Προέδρου της.      

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν  με επίσημες διαδιακασίες πρωτοκόλλου στον Δήμο Αίγινας  από την Προϊσταμένη , τον Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων του 2ου Νηπιαγωγείου και ο Δήμος δεν έχει κάνει το παραμικρό , παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας μαθητών  νηπιακής ηλικίας. Πρόκειται για μια  απαράδεκτη και προκλητική αδιαφορία από έναν Δήμο που έχει συνταχθεί με τη γραμμή του «Καλλικράτη» και  αναπαράγει όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτή η γραμμή για την τοπική κοινωνία. Ελλειψη οποιουδήποτε ενδιαφέροντος για τα σχολεία , ακόμα και σε περιπτώσεις που οι παρεμβάσεις του είναι αναγκαίες για την ασφάλεια των παιδιών , όπως είναι η περίπτωση του 2ου Νηπιαγωγείου. Καμιά παρέμβαση  και  σε τίποτα. Προσπάθεια μετατόπισης των δικών του ευθυνών στους εκαπιδευτικούς , όπως διαφάνηκε σπό την τοποθέτηση της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής στη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων στο 2ο Νηπιαγωγείο Αίγινας την Τέτάρτη 27/02/2019.

1. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο 2ο Νηπιαγωγείο. Σε διαφορετική περίπτωση ως εκπαιδευτική κοινότητα θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους γονείς σε κινητοποιήσεις για να ακόμα περισσότερο γνωστό στην τοπική κοινωνία και να λυθεί.
2. Ζητάμε από την Περιφέρεια Αττικής να επιχορηγήσει οικονομικά το έργο αντιμετώπισης των προβλημάτων του νηπιαγωγείου.


                                              ΓΙΑ  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                   Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ                                                                                                ΜΑΡΘΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png