Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών για το Πολυτεχνείο.

Δελτίο Τύπου.
Το Πολυτεχνείο στάθηκε η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα αλλά και σύμβολο – οδηγός στους μετέπειτα νεολαϊστικους και κοινωνικούς αγώνες για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Το μηνυμά του παραμένει και σήμερα ζωντανό και ανεκπλήρωτο. Δεν είναι μια γιορτή αλλά μια κορυφαία ιστορική στιγμή διεκδίκησης της ελευθερίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης που παραμένει ζωντανή και αφετηρία για τους αγώνες του σήμερα. Μια κορυφαία  ιστορική στιγμή που ο λαϊκός παράγοντας μπαίνει στην ιστορία αυτόνομος, γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων δεν επιδιώκει μόνο την ανατροπή μόνο της δικτατορίας αλλά ολόκληρου του πλέγματος εξουσίας που την εξέθεψε και την έκανε καθεστώς: το μετεμφυλιακό κράτος της εθνικοφροσύνης ,κράτος βίας, τρομοκρατίας, διώξεων, ανελευθερίας και  την αμερικανοκρατία, που αποτέλεσαν την έκφραση της εξουσίας της αστικής τάξης στην Ελλάδα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Η χούντα έβαλε στον γύψο τον ελληνικό λαό για επτά ολόκληρα χρόνια, προσπαθώντας ν’ αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση αυτού του καθεστώτος που είχε προκύψει στη δεκαετία του 60 (Ιουλιανά ’65, 114, φοιτητικοί και εργατικοί αγώνες) και να πνίξει την «ανεξάρτητη» κυπριακή δημοκρατία, έντασσοντάς την στο άρμα του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. Τελικά το εγληματικό της έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 74 με το πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή.      
Από  το δόγματος «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» που ήταν το βασικό δόγμα της   χούντας περνάμε σήμερα στο δόγμα «Νόμος, Τάξη, Κέρδη». Γι αυτό η απαίτηση και οι ελπίδες του λαού μας για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», διατηρούν την ιστορικότητά τους εκφράζοντας σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η κυβερνητική πολιτική σχεδιάζεται από τη νέα «χούντα» της αγοράς και του ΔΝΤ, βάζοντας στο γύψο με τα συνεχιζόμενα μνημόνια-σταθεροποιητικά προγράμματα κι αυτήν ακόμα την αστική δημοκρατία. Στην εποχή της βαρβαρότητας των μνημονίων, της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας, περικοπών και αναδιαρθρώσεων που επιβάλλουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, στην εποχή της εξαθλίωσης των εργαζομένων, της γενίκευσης της ελαστικής εργασίας, των μισθών πείνας, της εκτεταμένης ανεργίας, της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της εκτεταμένης επιβολής της αστυνομοκρατίας, τρομοκρατίας, βίας και κρατικής καταστολής
* Στην εποχή των νέων ιμπεριαλιστικών σταυροφοριών, της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας σε ορμητήριο θανάτου στα πλαίσια των πολεμικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ
* Στην εποχή όπου η κυβέρνηση παραχωρεί γη και ύδωρ για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
* Στην εποχή του αυταρχισμού, του νέου αντι-συνδικαλιστικού «αναπτυξιακού» νόμου, της ποινικοποίησης των αγώνων
* Στην εποχή όπου οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και οι πολιτικές περικοπών ορθώνουν νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.
   Παραμονές της επετείου η νεοφιλελευθερη – νεοσυντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε το βαθιά αυταρχικό της πρόσωπο, δίνοντας εντολή για εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου την ώρα που οι φοιτητές αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για λοκάουτ και κλείσιμο της σχολής μέχρι την παραμονή της επετείου της εξέγερσης. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης δεν είναι χωρίς πολιτική σημασία: δείχνει ότι η πραγματική πολιτική στόχευση, με τη νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι το φοιτητικό κίνημα και γενικότερα οι κοινωνικοί αγώνες σε μια εποχή που το Πανεπιστήμιο αλώνεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η λειτουργία του εντάσσεται στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα ο νεοδιορισμένος πρόεδρος του ΙΕΠ προαναγγέλλει με τις 10 προτάσεις του ένα σχολείο σκληρού – εξοντωτικού ανταγωνισμού, βαθμοθηρίας και βαθιάς ταξικής επιλογής, απογείωσης της παραπαιδείας. Η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο, η λεγόμενη βάση του 10, μαζί με τις γνωστές συνταγές της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με τις γνωστές υποδείεξεις του Ο.Ο.Σ.Α γυρίζει το ρολόι της ιστορίας στην εκπαίδευση στον σκοταδισμό των μνημονιακών χρόνων.
  Η απουσία μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση στη γενική εκπαίδευση και η προσπάθεια εφαρμογής του προσοντολογίου(ν.4589/19)κάνουν ζοφερό το τοπίο της εργασίας στην εκπαίδευση για χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς την ώρα που τα σχολεία έχουν ανάγκη για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα που εκπροσωπεί η κυβέρνηση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε παρόντες, δίπλα στους αγωνιζόμενους φοιτητές, ορθώνουμε νέο πύργο ατίθασο:
τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, ο αγώνας για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, πρωταρχικό λαϊκό αίτημα.

Αναδεικνύουμε το μήνυμα της εξέγερσης με τη διδασκαλία στις τάξεις και τις σχολικές  γιορτές.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου, Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 16:00 συγκέντρωση και πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία γιατί το λαϊκό κίνημα και η νεολαία δεν ξεχνούν.
 
Όλοι/όλες στην πορεία του Πολυτεχνείου, Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 16:00 και πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία–Προσυγκέντρωση εκπαιδευτικών,  στην πλ. Κοραή, μετά τα φοιτητικά μπλοκ


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ      ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΡΑΤΟΠΟΥΛΟΥ


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png