Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, σχετικά με την απορριπτική απόφαση της ΚΕΔΑ, για την παραχώρηση χώρου.

Σε αίτημα της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ προς την ΚΕΔΑ για παραχώρηση ενός χώρου της αρμοδιότητάς της (Λαογραφικό Μουσείο ή Δημοτικό θέατρο) για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαρτίου 2020 με θέμα "Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ψηφιακό αρχείο", με ομιλήτρια την ιστορικό κ. Ελένη Σταμπόγλη, λάβαμε στις 21 Φεβρουαρίου ομόφωνη απορριπτική απόφαση της ΚΕΔΑ με το σκεπτικό: «εκδηλώσεις με πολιτικό υπόβαθρο ή προερχόμενες από πολιτικές οργανώσεις δεν δύναται να φιλοξενηθούν σε κτήρια της ΚΕΔΑ».
Είχε προηγηθεί απορριπτική απόφαση και σε ανάλογο αίτημα του ΚΚΕ.


Απέναντι στην απόφαση αυτή αναφέρουμε:


1. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου είναι στοιχεία της Δημοκρατίας μας και δόθηκαν μακροχρόνιοι αγώνες για να κατοχυρωθεί όχι μόνον η δημόσια παρουσία τους αλλά και το δικαίωμά τους να οργανώνουν εκδηλώσεις με κοινωνικό, επιστημονικό, πολιτιστικό περιεχόμενο, σε δημόσιους χώρους, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες πολύπλευρα και όχι μόνο μέσα από τα εκάστοτε ΜΜΕ.

2. Τα κόμματα και οι δημοτικές παρατάξεις είναι προέκταση μιας κοινωνίας φορολογούμενων πολιτών και τα μέλη τους είναι πολίτες του νησιού. Φαίνεται όμως ότι τα κόμματα και οι εκπρόσωποι βουλευτές τους είναι καλά μόνο για μεσολάβηση σε αντιμετώπιση έργων που έχει ανάγκη η εκάστοτε Δημοτική αρχή (επιδότηση νερού, αγωγός σύνδεσης, δρόμοι, προβλήματα του Κέντρου Υγείας κ.λ.π), ενώ στη συνέχεια  «εξοβελίζονται στο πυρ το εξώτερον», για να παραμείνουμε μια α -πολιτική κοινωνία των γιορτών και  των γνωστών εκδηλώσεων.     
    
3. Στις 30 Ιουλίου 2018 μας παραχωρήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο για εκδήλωση με ομιλητή τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ρωτάμε: τι διαφορετικό ίσχυε στην πολιτική της τότε ΚΕΔΑ; Πότε και ποιος το άλλαξε;

4. Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΚΕΔΑ, στις 29 Φεβρουαρίου 2020, η πρόεδρος  κ. Μαίρη Κουκούλη δήλωσε: "Θέλουμε και αποζητούμε την συνεργασία όλων σας. Κάθε ένας έχει να δώσει κάτι, κανείς δεν περισσεύει». Πώς εφαρμόζονται στην πράξη αυτές οι εξαγγελίες; Ποιους καλούν σε συνεργασία και ποιους εκ προοιμίου αποκλείουν;

5. Η ΚΕΔΑ ανήκει  στον Δήμο και χρηματοδοτείται από τον Δήμο. Άρα οι αποφάσεις της αφορούν  άμεσα και βαρύνουν προδήλως τον Δήμο Αίγινας. Δεν υπάρχουν «κτήρια της ΚΕΔΑ», η ΚΕΔΑ διαχειρίζεται τα δημοτικά κτήρια κι αξίζει να σημειωθεί ότι η παραχώρηση χώρων και σε κόμματα και Δημοτικές παρατάξεις είναι μία συνήθης πρακτική σε πολλούς Δήμους σε όλη τη χώρα, χωρίς τα παραπάνω αφελή σκεπτικά αποκλεισμού.

6. Χαρακτηριστική είναι η αντίφαση: στις Δημοτικές Εκλογές πολλά  κόμματα εκφράζουν τις προτιμήσεις τους για συγκεκριμένους υποψηφίους και οι υποψήφιοι το αποδέχονται, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο όχι της «επίσημης» αλλά ανεπίσημης υποστήριξής τους, την οποία γνωρίζουν και οι πολίτες. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατό τα μεν πολιτικά κόμματα να διαδραματίζουν έναν τέτοιο ρόλο στις εκλογές Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, οι δε φορείς του Δήμου να έχουν μια τέτοια απορριπτική στάση σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα κόμματα, και μάλιστα σαν τη συγκεκριμένη, που έχει θέμα την Επανάσταση του 1821 και τον Κυβερνήτη;

Καλούμε τον Δήμο Αίγινας να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κανονισμού λειτουργίας για τους ελάχιστους και πολύτιμους χώρους πολιτισμού που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, διευκολύνοντας και ενισχύοντας ουσιαστικά - όχι απορρίπτοντας υποκριτικά - πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με πολιτιστικό και παιδευτικό χαρακτήρα από κάθε φερέγγυο φορέα, όπως συμβαίνει  σε πολλούς Δήμους σε όλη τη χώρα, με όρους, ασφαλώς, επαρκείς για τη διασφάλιση και προστασία τους από ατοπήματα, καταχρήσεις και φθορές.


Καλούμε όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου, τις Δημοτικές παρατάξεις και τους πολίτες του νησιού, σε κοινή αγωνιστική διεκδίκηση, για να αποκτήσουμε το δικαίωμα της χρήσης του Δημόσιου χώρου.
 
Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png