Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, που συγκάλεσε ο κ. Γιώργος Πατούλης με τους δημάρχους της Αττικής, συμμετείχε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς.

Περιφέρεια Αττικής. Δελτίο Τύπου.
Γ. Πατούλης: «Σε ανοιχτή γραμμή η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν στην πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού - Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για εθελοντική αιμοδοσία, διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης στους Δήμους και στήριξης ευπαθών ομάδων»
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με δημάρχους της Αττικής. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και η διαχείριση ζητημάτων που προκύπτουν.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε επιτυχώς με την πλατφόρμα e:Presence (https://epresence.gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα επαναληφθεί στη μία το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση και επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται παραμένοντας στις οικίες τους. Στη συνέχεια ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση από τους Δημάρχους σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο Γ. Πατούλης, αφού επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει κινητοποιηθεί άμεσα αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία και υπευθυνότητα το πρόβλημα του κορωνοϊού, ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων στην υλοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ κάλεσε τους Δημάρχους όλης της Αττικής να αποστείλουν στην Περιφέρεια, τόσο τα αιτήματά τους για ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, κ.α.), όσο και στοιχεία για ευπαθείς ομάδες που ενδεχομένως έχουν ανάγκη για στήριξη.
Με αφορμή τη τηλεδιάσκεψη ο Γ. Πατούλης επισήμανε: «Περιφέρεια και Δήμοι της Αττικής είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν στην πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η σημερινή πρωτοβουλία που αναλάβαμε επιβεβαιώνει στην πράξη ότι Περιφέρεια και Δήμοι με υπευθυνότητα συνεργάζονται για το καλό των πολιτών. Θα είμαστε σε 24ωρη ανοιχτή επικοινωνία με την ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας με στόχο να παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί».
Θέματα που συζητήθηκαν
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη. Μεταξύ άλλων τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω:
Αιμοδοσία
Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης απαιτείται η κινητοποίηση αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε αίμα. Για το λόγο αυτό υπάρχει ήδη κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και των Δήμων. Οι Δήμοι χρειάζεται, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να καθορίσουν χώρους και ημέρες διεξαγωγής της αιμοδοσίας.
Στήριξη ευπαθών ομάδων
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία σε εξέλιξη για τη στήριξη ευπαθών ομάδων. Για την καλύτερη χαρτογράφηση των πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή της δράσης ο Γ. Πατούλης ζήτησε από όλους τους Δημάρχους να αποστείλουν στην Περιφέρεια τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις αυτών των πολιτών.
Λειτουργία Λαϊκών Αγορών
Ένα μεγάλο ποσοστό των Δημάρχων αναφέρθηκαν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και επισήμαναν ότι διαπιστώνεται πως δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και πρόληψης, ενώ συγκεκριμένες ώρες υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός πολιτών. Μάλιστα προτάθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της λειτουργίας τους. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί το κλείσιμο τους με τη λήψη μέτρων μη συγχρωτισμού.
Πάρκα και άλση
Οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να ληφθούν περιοριστικά μέτρα μετακίνησης των πολιτών σε άλση, πάρκα και πνεύμονες πρασίνου, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα. Ειδικά στις δύο τελευταίες περιπτώσεις διαπιστώθηκε μεγάλη κινητικότητα πολιτών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης σύστησε οι αρμόδιες αρχές να λάβουν περιοριστικά μέτρα και έκανε γνωστό ότι σε ότι αφορά στην Περιφέρεια το Πάρκο Τρίτση για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστό για όσο διάστημα χρειαστεί.
Κοιμητήρια
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε από τους Δημάρχους η αγωνία για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στα κοιμητήρια κατά τη διάρκεια ενταφιασμού πολιτών που έχουν χάσει τη ζωής τους μετά από μόλυνση του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό επισημάνθηκε η ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν συγκεκριμένες οδηγίες.
Λοιπά αιτήματα
Στο γενικότερο πλαίσιο των αιτημάτων που αναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνονται επίσης τα αιτήματα ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού, η δυνατότητα κάλυψης του κόστους μηνυμάτων σχετικών με τα μέτρα πρόληψης στα κοινωνικά δίκτυα και η ενίσχυση με προσωπικό υπηρεσιών που επιβαρύνονται λόγω των προληπτικών μέτρων. Ειδική αναφορά έγινε και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αναφέρθηκε ότι υλοποιούνται πολλά έργα χωρίς να υπάρχει επάρκεια προληπτικών μέτρων.
Τηλεδιάσκεψη
Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν οι παρακάτω Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δημάρχων: Αιγάλεω Ιωαν. Γκίκας, Αίγινας Β. Ζορμπας, Αγ. Αναργύρων Καματερού Γ. Τσίρμπας, Δάφνης Υμηττού, Α. Μπινίσκος, Διονύσου Ιωαν. Καλαφατέλης, Ελευσίνας Α. Οικονόμου, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Καισαριανής, Χ. Βοσκόπουλος, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Σ. Βρεττός, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Μ. Χρηστάκης (Γενικός Γραμματέας), Παιανίας Ισ. Μάδης, Περάματος Ιωαν. Λαγουδάκης, Περιστερίου Γ. Τσίνας (αντιδήμαρχος), Ραφήνας Πικερμίου Β. Μπουρνούς, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Σπάτων Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Τροιζηνίας Μεθάνων Σ. Πολλαλής, Φιλοθέης Ψυχικού Δ. Γαλάνης και Φυλής Χ. Παππούς.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png