"Αλλαγή πορείας για την Αίγινα". Eλλείψεις σε μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους του δήμου Αίγινας. Προτάσεις οικονομικής ανακούφισης δημοτικών επιχειρήσεων.

"Αλλαγή πορείας για την Αίγινα". Δελτίο Τύπου.
Στον αγώνα όλων των Ελλήνων ενάντια στον κορονοϊό, εκτός του νοσοκομειακού προσωπικού  που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, μεγάλη είναι και η συμβολή των  εργαζόμενων στην καθαριότητα των  Δήμων. Και μπορεί ο Δήμος Αίγινας να βρίσκεται επί ποδός, να ασχολείται με τα μέτρα εισόδου πολιτών στο λιμάνι, να βλέπουμε απολυμάνσεις σε κτήρια, δρόμους, πλατείες (τις τελευταίες δεν τις θεωρούμε απαραίτητα αναγκαίες), αλλά τα μέτρα ασφαλείας  για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Αίγινας είναι ελλιπή και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων, των οικογενειών τους και όλων των πολιτών του νησιού.

Α: Καλούμε τη Δημοτική αρχή -ως υπόχρεο  εργοδότη τήρησης  των μέτρων  ασφάλειας και υγιεινής- να προχωρήσει άμεσα σε  μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα του Δήμου, όπως: Να βελτιωθούν οι  πρωτόγονες συνθήκες στις οποίες  ζουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στο ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) με:
1. Απολυμάνσεις στις καμπίνες των οχημάτων.
2.Τοποθέτηση Φοριαμών  για την εναπόθεση των ρούχων των εργαζόμενων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από  την εργασία.
3. Απαραίτητα, δημιουργία χώρων ατομικής καθαριότητας ( Ντουζιέρα, νιπτήρες, χειροπετσέτες για να πλένονται οι εργαζόμενοι στο τέλος της εργασίας τους -αυτή τη στιγμή το ρόλο της ντουζιέρας παίζει  ένα λάστιχο σε ένα δέντρο σε υπαίθριο χώρο).
4.Όταν τελειώνουν την εργασία τους  και όσο  περιμένουν να συμπληρωθεί το ωράριο, βρίσκονται στριμωγμένοι  6-7 ίσως και παραπάνω άτομα  σε ένα χώρο τρία τετραγωνικά,  με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Ας περιμένουν σε κάποιο άλλο ενδεδειγμένο χώρο του Δήμου, ευρισκόμενοι σε ετοιμότητα.
5. Τα προστατευτικά είδη(γάντια, μάσκες) πρέπει να αλλάζονται τακτικά, ενώ πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά είδη σε όλους τους χώρους εργασίας(μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα, δίνονται  σε μικρές ποσότητες  και δεν επαρκούν, παρά τις πολυδιαφημιζόμενες μεγάλες ποσότητες  υλικού που παρέλαβε ο Δήμος).

Β: Για τους υπαλλήλους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».  
Εξίσου  σημαντικό ρόλο παίζουν τις μέρες αυτές και οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».  Σε καθημερινή βάση βρίσκονται στα γραφεία του Δήμου και είναι σε συνεχή κίνηση για να συνδράμουν τις «ευάλωτες ομάδες» των Δημοτών μας. Είναι όμως απλήρωτοι από τον Γενάρη και βιώνουν  οικονομικές  δυσκολίες  οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Χρέος του Δήμου να πιέσει ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι.

Γ:Οι  προτάσεις μας στο Δημοτικό  Συμβούλιο της 7ης Απριλίου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν τις ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις της κεντρικής εξουσίας είναι:
Επιπλέον ελάφρυνση από το 40% που δίνει το κράτος, για τους μισθωτές καταστημάτων του Δήμου. Το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά για τους επαγγελματίες θα είναι μια σημαντική βοήθεια στην ζοφερή αυτή κατάσταση, αλλά και στην επόμενη μέρα αφού ήδη  έχει πληγεί η τουριστική περίοδος. Η πρότασή μας αφορούσε επιχειρήσεις, που ήταν ή θα γίνονταν οικονομικά ενήμερες, ως προς τις υποχρεώσεις τους στο Δήμο μέχρι 15 Μαρτίου.

Η παραπάνω πρόταση δεν έγινε δεκτή, παρά τη θετική ανταπόκριση των περισσοτέρων μελών και του Αντιδημάρχου Οικονομικών και προέδρου της Επαγγελματικής, όμως θα την επαναφέρουμε κοστολογημένη και πιστεύουμε πως θα υιοθετηθεί σε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης. Ταυτόχρονα πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί σε νέες γενναιότερες ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που πλήττονται, για επιχειρήσεις  που δεν έχουν ακόμη ανοίξει αλλά και για τους εργαζόμενους που είτε δεν έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στις εποχιακές εργασίες εστίασης και τουρισμού, είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους και βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή και απόλυσης. Η ίδια μέριμνα, στοχευμένα, να συμπεριλάβει και τους ασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα(ψαράδες, κτηνοτρόφους, γεωργούς).

Δ: Η περιπέτεια που ζούμε ας μας διδάξει κάτι. Η δημόσια δωρεάν Υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό μιας κοινωνίας. Πρέπει να ενισχυθεί, να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή και στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αλλά και στην  πρωτοβάθμια Υγεία. Ένα πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας στο νησί μας σε έμψυχο  δυναμικό και απαραίτητο υλικό είναι το λιγότερο που απαιτούμε για το νησί μας (ήδη με την πίεση των Συλλόγων γονέων και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών του νησιού, είχαμε την πρόσληψη καρδιολόγου στο Κ. Υγείας, ενώ εκκρεμεί και η πρόσληψη παιδιάτρου).

Κλείνοντας να συγχαρούμε για τις προσπάθειές τους όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Αίγινας (τόπο υποδοχής κρουσμάτων), αλλά και τους αιρετούς που τις δύσκολες αυτές μέρες βρίσκονται στα πόστα τους για τη λειτουργία της καθημερινότητας των Δημοτών. Να συγχαρούμε τους πολίτες του νησιού που τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, παραμένοντας όσο γίνεται περισσότερο στα σπίτια τους. Είχαμε και έχουμε συχνή ανοικτή επικοινωνία με το Δήμαρχο και το γραφείο του και ενημερωνόμαστε για τα προβλήματα που προκύπτουν στο νησί μας.
Ζητάμε όμως και τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για όλα τα θέματα  που αφορούν το Δήμο μας, τις οδηγίες προστασίας, τον τρόπο επικοινωνίας για διοικητικά θέματα των Δημοτών, αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας και βοήθειας στις ευπαθείς ομάδες,  στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα που ζούμε.


Αγαπητοί συμπολίτες
Η  επόμενη μέρα θα είναι η  μεγαλύτερη πρόκληση.
Εκεί πρέπει, όλοι ενωμένοι και  με αλληλεγγύη να σχεδιάσουμε για το πως θα βγούμε λιγότερο «λαβωμένοι» ,σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Η παράταξή μας θα είναι εκεί, διαθέσιμη, με προτάσεις.
Καλό Πάσχα με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον.


Για τη δημοτική παράταξη,
Παντελής  Μεθενίτης
Αντώνης Ντελής
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png