Επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη σχετικά με την εκτέλεση των εργασιών επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά.

Περιφέρεια Αττικής. Δελτιό Τύπου.
Επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και Ναυτιλίας -Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη σχετικά με την εκτέλεση των εργασιών επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά

Γ. Πατούλης: "Είμαστε υπέρ των επενδύσεων που υλοποιούνται με σεβασμό στις τοπικές ανάγκες και στο περιβάλλον"

Στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης κοινής συνάντησης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα για το σύνολο των έργων που περιλαμβάνονται στο master plan του ΟΛΠ Α.Ε., αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Αττικής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης  σε επιστολή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και Ναυτιλίας -Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη.

Κεντρικό θέμα της επιστολής είναι η εκτέλεση των εργασιών επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά και η δυνατότητα διερεύνησης της αναστολής των έργων μέχρι την έκδοση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Στην επιστολή ο Γ. Πατούλης αναφέρεται στην αδυναμία γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της μελέτης ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων που υποβλήθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε., λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «επειδή το έργο ξεκίνησε, εν μέσω πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρά μέτρα τα οποία οδήγησαν στην αναβολή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που θα γνωμοδοτούσε επί της μελέτης ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων που υποβλήθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε. για το σύνολο των έργων του λιμανιού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν είναι δυνατόν να ανασταλούν οι εργασίες, μέχρι την έκδοση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση και ανανέωση της Α.Π. 104050/17-5-2006 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε. και τη συνέχιση των εργασιών σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους, βάσει των νέων δεδομένων, περιβαλλοντικούς όρους».

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης κάνει αναφορά στην τελευταία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά που ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά την αναστολή των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ του έργου και υπογραμμίζει ότι:  

«Ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων που υλοποιούνται με σεβασμό στις τοπικές ανάγκες και ανησυχίες και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον».


Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της επιστολής

ΘΕΜΑ: Εκτέλεση εργασιών επέκτασης λιμένα κρουαζιέρας

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Από τα τέλη Μαρτίου 2020 έχουν ξεκινήσει από τον ΟΛΠ Α.Ε. οι εργασίες επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά, γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στην τελευταία συνεδρίαση του ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά την αναστολή των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ του έργου.
Ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων που υλοποιούνται με σεβασμό στις τοπικές ανάγκες και ανησυχίες και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον, η προστασία του οποίου σε κάθε περίπτωση αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση γνωρίζουμε ότι το έργο διαθέτει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις και εγκρίσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του, όπως η από 17/10/2018 έγκριση της οριστικής μελέτης από την τότε διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η από 30/7/2018 έγκριση τροποποίησης – συμπλήρωσης των περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ και κυρίως την απόφαση έγκρισης εκτέλεσης του έργου που εκδόθηκε στις 28/3/2019 από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιώτικής Πολιτικής και η οποία σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Ν. 4150/2013 ( άρθρο 46 παρ. δ ́) επέχει θέση άδειας κατασκευής του έργου.

Παρ ́ όλα αυτά επειδή το έργο ξεκίνησε , εν μέσω πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρά μέτρα τα οποία οδήγησαν στην αναβολή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής , που θα γνωμοδοτούσε επί της μελέτης ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων που υποβλήθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε. για το σύνολο των έργων του λιμανιού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν είναι δυνατόν να ανασταλούν οι εργασίες, μέχρι την έκδοση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση και ανανέωση της Α.Π. 104050/17-5-2006 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε. και τη συνέχιση των εργασιών σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους, βάσει των νέων δεδομένων, περιβαλλοντικούς όρους.
Τέλος στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μας θεωρώ σημαντική και επιβεβλημένη την πραγματοποίηση μιας συνάντησης , σε χρόνο και τόπο που θα συναποφασίσουμε , προκειμένου να συζητήσουμε για το σύνολο των έργων που περιλαμβάνονται στο master plan του ΟΛΠ Α.Ε. , αλλά και γενικότερα θέματα για την ανάπτυξη της Αττικής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png