Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας . Μέτρα στήριξης για την εστίαση, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζομένους.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας συμπαρίσταται στον αγώνα που κάνουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα οι κλάδοι των επαγγελματιών εστίασης, τονίζοντας ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας έχει οδηγήσει τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες σε αδιέξοδο.

Ο κλάδος της εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, ψησταριές, μεζεδοπωλεία). είναι ένας από τους ιδιαίτερα πληττόμενους χώρους εξαιτίας των μέτρων που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού.
Οι επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Καλούνται, όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν ξανά τα καταστήματά τους, να λάβουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, πράγμα που κάνει δυσβάσταχτο το βάρος που ήδη σηκώνουν, αφού υπάρχουν σωρευμένα χρέη σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές.
Ζητάμε από την κυβέρνηση την έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων, με την οποία θα καλυφθούν ως το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς τους Δήμους, ώστε να στηριχτούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 70+1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν οι εξής προτάσεις για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων που περιλαμβάνουν και τους ελεύθερους επαγγελματίες:

•Στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών έως 31-12-2020 και αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των ΚΑΠ ή του ΠΔΕ ή του Φιλόδημου 2.
•Αναστολή τουλάχιστον έως 31-12-2020 πληρωμής ενοικίων δημοτικών καταστημάτων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη ολικώς ή μερικώς.
•Αναστολή τουλάχιστον έως 31-12-2020 των μισθωμάτων προς το Δημόσιο και ΟΤΑ από επιχείρηση, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού covid19.
•Απαλλαγή τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα.
•Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της ΠΟΕΣΕ, η οποία τονίζει με αγωνία ότι το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα χαθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των καταστημάτων.
Για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν καταθέσει προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Από το Υπουργείο Οικονομικών ζητούν τη μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Παράλληλα, απαιτούν να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελλληνικού Δημοσίου κατά 80%.
Τέλος, σε ότι αφορά τα ενοίκια, ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και, μετά την επαναλειτουργία, καταβολή του 60% με επιδότηση κατά το ήμισυ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ζητάμε να ληφθούν μέτρα στήριξης τώρα, πριν να είναι αργά και πριν καταστεί μη αναστρέψιμη η κατάσταση για την εστίαση, τους ελεύθερους επαγγελματίες τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας .

Αίγινα, 9 Μαΐου 2020
Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png