Νόνη Δούνια: Ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων από τις συνέπειες του Covid 19.

Δελτίο Τύπου.
Την ανάγκη να καθοριστούν κριτήρια για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, που να λαμβάνουν υπόψιν την εποχικότητα που αυτές έχουν, αλλά και να ληφθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές, επισημαίνει η Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ, Νόνη Δούνια, σε Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Η ερωτώσα Βουλευτής αναφέρει ότι, παρά τα σημαντικά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αρωγή των εμπορικών επιχειρήσεων από την κρίση λόγω της έξαρσης της πανδημίας, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί ή είναι ασύμφορο να ενταχθεί σε αυτά. Η κυρία Δούνια ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθεί υπόψιν ο εποχιακός χαρακτήρας των επιχειρήσεων στην εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων στήριξης και να βοηθήσει περαιτέρω στην επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
                                                                         
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

Παναγιώτα Δούνια  -  Βουλευτής Α ́ Πειραιώς και Νήσων - Νέα Δημοκρατία

Ερώτηση προς τον

Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας
Πειραιάς, 20 Μαΐου 2020
Παρά τα σημαντικά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αρωγή των εμπορικών επιχειρήσεων από την κρίση λόγω της έξαρσης της πανδημίας, εμπορικοί σύλλογοι επισημαίνουν ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί ή είναι ασύμφορο να ενταχθεί σε αυτά, αφού τα μέτρα φαίνεται να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν την εποχικότητα των επιχειρήσεων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
- Αφενός στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρέθηκαν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν προσωπικό στις 21/3/2020, αν και πολλές ατομικές επιχειρήσεις δεν είχαν προχωρήσει σε προσλήψεις μέχρι τότε, καθώς δεν είχε ξεκινήσει η φετινή σεζόν. Όσες δε, είχαν προσωπικό ή εντάσσονταν στο πρόγραμμα επειδή είχαν άλλη νομική μορφή, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το χρόνο, καθώς δεν είχαν προλάβει να προχωρήσουν στο σύνολο των προσλήψεων που κάνουν για τη σεζόν και, ως γνωστόν, για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού αποζημίωσης υπολογίζεται ο αριθμός των εργαζομένων που είχαν στις 31/3/20.

- Αφετέρου, για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης τόκων απαιτείται η διακράτηση μέχρι τις 31/12/20 του ίδιου αριθμού εργαζομένων που αυτές είχαν στις 21/3/20, μη λαμβάνοντας υπ ́ όψιν το γεγονός ότι, δυστυχώς, πολλές επιχειρήσεις θα είναι κλειστές η θα υπολειτουργούν μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι ανάγκη να καθοριστούν κριτήρια για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης, που να λαμβάνουν υπόψιν την εποχικότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές.

Με τη λήψη μέτρων, όπως αυτών που επισημαίνει σε επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Σπετσών, για:
- μείωση των ενοικίων για το σύνολο του δεκαοχτάμηνου, ανάλογη της πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων και αναστολή εξώσεων μέχρι τον Αύγουστο του 2021, εκτός εάν αφορούν οφειλές έως το Μάρτιο του 2019,
- αναστολή καταβολής εισφορών ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, έως τον Απρίλιο του 2021,
- μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 30% και για όλους τους συντελεστές,
- μηδενικές καταβολές τελών παρεπιδημούντων, τελών κατάληψης δημόσιων
χώρων (πεζοδρόμια, πλατείες, παραλίες),
- κατάργηση τέλους επιτηδεύματος,
- αναστολή προκαταβολής φόρου για τις δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και
- δυνατότητα λήψης εποχικού επιδόματος ανεργίας με 50 αντί με 100 ένσημα για τους εργαζόμενους των τουριστικών περιοχών και επέκταση του επιδόματος για
έξι μήνες, αντί για τρείς,

πολύ περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η πανδημία και να εξακολουθήσουν τη λειτουργία τους, συμβάλλοντας, έτσι, στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καθοριστούν κριτήρια για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, που να λαμβάνουν υπ’ όψιν την εποχικότητά τους;
2) Πρόκειται το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, όπως αυτά που αναφέρθηκαν ανωτέρω, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα Δούνια

Βουλευτής Α ́ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png