Ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την λήψη μέτρων για το Κέντρο Υγείας Αίγινας.

Δελτίο Τύπου.
Θέμα: Λήψη μέτρων για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αίγινας
Το Κέντρο Υγείας Αίγινας, η μοναδική δημόσια Δομή Υγείας στην περιοχή, εξυπηρετεί 15.000 μόνιμους κατοίκους σε Αίγινα και Αγκίστρι, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται. Το 2019 κατέγραψε 27.000 επισκέψεις ασθενών, με αντίστοιχες απεικονιστικές και μικροβιολογικές εξετάσεις (δεν περιλαμβάνονται οι απλές συνταγογραφήσεις).
Την ίδια στιγμή το Κ.Υ. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως προκύπτει και από το Δελτίο Τύπου της ΕΙΝΑΠ, της οποίας αντιπροσωπεία του ΔΣ πραγματοποίησε επίσκεψη.
Στο Κ.Υ. της Αίγινας υπηρετούν 3 γενικοί γιατροί και 1 παθολόγος ως μόνιμοι, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος, 1 ΩΡΛ, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος ως επικουρικοί και 2 αγροτικοί γιατροί στο Αγκίστρι. Υπάρχει άμεση ανάγκη (εκτός από τη μονιμοποίηση των επικουρικών) για 4 γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, για 2 παιδίατρους, 1 ορθοπεδικό, 1 ψυχίατρο καθώς και τακτικούς επισκέπτες - σε εβδομαδιαία βάση - γυναικολόγου και ουρολόγου. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη η παρουσία και χειρουργού (λόγω των τροχαίων), όπως επίσης και 2 επιπλέον αγροτικών γιατρών για τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού.
Τραυματιοφορέας δεν υπάρχει, ενώ όσον αφορά το παραϊατρικό προσωπικό, υπηρετούν 2 στο ακτινολογικό και 2 στο μικροβιολογικό, αριθμός ανεπαρκής για ένα Κ.Υ. με 24ωρες εφημερίες όλο τον χρόνο και με πολλά επείγοντα περιστατικά. Οι 1-2 εφημερεύοντες γιατροί δεν επαρκούν. Επιπλέον δεν τούς εξασφαλίζεται η σίτιση όπως στους ενεργά εφημερεύοντες στα νοσοκομεία.
Υπάρχουν 2 ασθενοφόρα και 3 διασώστες, οι οποίοι αδυνατούν σε 24ωρη λειτουργία και σε ετήσια βάση να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Χρειάζονται άλλοι 2.
Οι διακομιδές από την ενδοχώρα προς το Κ.Υ. καθυστερούν, ενώ οι πλωτές διακομιδές με συνοδεία γιατρού προς τον Πειραιά, εκτός από την καθυστέρηση, μπορεί να αποβούν βασανιστικές ακόμα και για το γιατρό, ο οποίος αναγκάζεται να πληρώνει για την επιστροφή στο νησί και αν είναι νύχτα και δεν υπάρχει δρομολόγιο πληρώνει και τη διανυκτέρευση, εάν βρει. Λόγω των ανεπαρκών μέσων υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ασθενής πληρώνει 300 - 400€ σε ιδιωτικό πλωτό για τη διακομιδή, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει ταχύπλοο το λιμενικό για κάθε επείγουσα διακομιδή.
Σχετικά με τον εξοπλισμό του Κ.Υ., χρειάζεται άμεσα τυμπανογράφος, αντικατάσταση ακοογράφου καθώς και διπολική διαθερμία και χειρουργικά εργαλεία για τις αιμορραγίες και τα τραύματα. Η μόνη δαπάνη που ενέκρινε η 2η Υ.Πε. είναι 180€ για κάτοπτρο ΩΡΛ.
Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος, ενώ την ίδια στιγμή στο νησί υπάρχει ιδιωτική Δομή Υγείας δυναμικότητας 20 κλινών, που διαθέτει αξονικό τομογράφο, αλλά δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, αν κάποιος κάτοικος χρειαστεί CT θώρακος και κοιλίας, πρέπει να πληρώσει 120€. Η ίδια Δομή έχει αναρτήσει σε πίνακα οδηγίες για το πόσο κοστίζει η διακομιδή με ιδιωτικό ασθενοφόρο προς το Κ.Υ. ή προς τον Πειραιά, πατώντας στις ελλείψεις που αναφέρθηκαν.
Το διοικητικό προσωπικό είναι ελλιπές και υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα λόγω αδράνειας της 2ης Υ.Πε. να ανταποκριθεί ακόμα και σε στοιχειώδη υπηρεσιακά έγγραφα. Στο Κ.Υ. υπηρετεί μόνο 1 φύλακας, ενώ οι 2 καθαρίστριες που εργάζονται στο Κ.Υ. αποχωρούν και υπάρχει άμεση ανάγκη αντικατάστασής τους.
Στην κατάσταση και του Κ.Υ. της Αίγινας αποτυπώνεται βέβαια η συνολική στρατηγική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που μετατρέπει ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη σε εμπόρευμα, περικόπτει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση και υποβαθμίζει τις δημόσιες μονάδες Υγείας, σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού και προς όφελος του επιχειρηματικού τομέα που γιγαντώνεται.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

* Να επιλυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αίγινας, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
* Την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αίγινας με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με μόνιμη και σταθερή σχέσης εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
* Τον επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό σε μηχανήματα, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Οι Βουλευτές
Μανωλάκου Διαμάντω
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png