Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας για την πανδημία.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα βρίσκεται στο όριο της απώλειας ελέγχου.
Δεν «μείναμε ασφαλείς», όπως έταζε η κυβέρνηση, δεν αποτράπηκε η οικονομική καταστροφή στον τουρισμό, δεν «θωρακίστηκαν» το ΕΣΥ και οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των πολιτών για την υγεία, την εργασία και το εισόδημά τους μεγαλώνει.

Χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο εκτός από ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση, διαφάνεια, έγκυρη επιστημονική ενημέρωση και διαρκή προσπάθεια συνειδητής συμμόρφωσης των πολιτών, θα περιλαμβάνει και σοβαρή προετοιμασία του ΕΣΥ με έμφαση όχι μόνο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και στους υπόλοιπους κρίσιμους «κρίκους» του συστήματος: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κατ’ οίκον παρακολούθηση ασθενών, Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ), παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, δημόσια εργαστήρια, μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Ειδικά για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ),όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική Υγείας διεθνώς εισηγούνται την ενσωμάτωσή της στη διαχείριση της πανδημίας. Κάτι το οποίο δεν έγινε μέχρι στιγμής με ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να αξιοποιηθούν ενεργά η ΠΦΥ και το ανθρώπινο δυναμικό της στην αντιμετώπιση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη (πάνω από το 80% του συνόλου).

Ειδικά αυτή την περίοδο της αναμενόμενης έξαρσης κρουσμάτων στον χώρο της εκπαίδευσης, η ΠΦΥ οφείλει να συμβάλει στην προάσπιση της σχολικής υγείας, στην ενημέρωση και υγειονομική εποπτεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών, στην ευαισθητοποίησή τους για τα θέματα Δημόσιας Υγείας,  που σε  συνδυασμό και με αλλά σημαντικά μέτρα  (μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15, μόνιμους εργαζόμενους στην καθαριότητα, παιδίατρο, σχολικούς νοσηλευτές) θα προασπίσουν την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να έχει νοσοκομειοκεντρική λογική στη διαχείριση της κρίσης και δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην ενεργό εμπλοκή των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Για λόγους ιδεοληπτικούς και γιατί πολύ απλά, το σχέδιό της είναι η αγορά υπηρεσιών ΠΦΥ από τον ιδιωτικό τομέα και όχι η ολοκλήρωση της σοβαρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση της Δωρεάν δημόσιας Υγείας.

Πολίτες της Αίγινας
Η απόκρυψη των στοιχείων για τα κρούσματα του ιού στα νησιά και στην Αίγινα ήταν κεντρικά σχεδιασμένη από τα μέσα Ιουλίου.
Με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αφέθηκαν από την Κυβέρνηση-συνειδητά και σχεδιασμένα-να συνεχίζουν ανυποψίαστοι κι αμέριμνοι τις διακοπές και τις δουλειές τους, μη γνωρίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία τους καθώς και η υγεία των οικείων τους με τους οποίους έρχονταν σε επαφή.
Και τελικά έκαναν πολύ μεγαλύτερο κακό στον τουρισμό, και στην φήμη της χώρας.
Αλλά πότε θα έλεγαν για κρούσματα στα νησιά; Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση αύξησης στα πλοία στο 85%; Γι’αυτό απέκρυψαν τα κρούσματα επειδή είχαν δρομολογήσει το «πράσινο» στις πληρότητες των πλοίων.
     
Φίλες και φίλοι
Η ανικανότητα της Κυβέρνησης της Ν.Δ είναι αυταπόδεικτη, στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας  σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αλλά και στο νησί μας το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με πρoχειρότητα και προσωπικές παρεμβάσεις επικοινωνιακού προφίλ, οι οποίες γίνονταν  αποσπασματικά από το Δήμο Αίγινας. Με αποτέλεσμα να επιτείνουν την ανησυχία  και την καχυποψία των Αιγινητών και των επισκεπτών του νησιού.

Δεν είναι  όμως ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών, γιατί επίκειται νέο κύμα αύξησης της πανδημίας. Απαιτείται συστράτευση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με το θέμα της πανδημίας: Κέντρο υγείας, Δήμος Αίγινας, Επιτροπή υγείας, Αστυνομία, Λιμενικό  που θα κινούνται με «επιστημονική τεκμηρίωση, καλή εκτίμηση του κινδύνου, διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει επαρκής προετοιμασία του Κέντρου Υγείας Αίγινας, σημείου αναφοράς στη διαχείριση των περιστατικών covid-19. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστούν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της νέας φάσης.
 
Αίγινα 25-9-2020


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png