Οι θέσεις του συλλόγου "Οι Φίλοι της Αίγινας" για το σχέδιο προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η συνάντηση με τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη.


Σύλλογος Οι Φίλοι της Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Στις 5/11/2020 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Συλλόγου μας συνάντηση, μετά από αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Έργων του Δήμου Αίγινας κ. Τάκη Κουκούλη, με θέμα Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων μελέτης για το έργο: "Ανάπλαση Καποδιστριακών διαδρομών και παραλιακού μετώπου στην πόλη της Αίγινας".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Ο κ. Κουκούλης αναφερόμενος στο σχέδιο προκήρυξης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και του τίτλου του, θεωρεί ότι το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ως αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο γιατί αναφέρεται στην ανάπλαση-διαμόρφωση ελευθέρων κοινοχρήστων χώρων υπερτοπικής και ιστορικής σημασίας, παραλιακών περιοχών και περιβάλλοντος χώρου διατηρητέων μνημείων και αρχαιολογικών περιοχών.Το σύνολο της εκτάσεως αναφοράς της μελέτης είναι 110 στρέμματα και η πραγματοποιούμενη ανάπλαση συνιστά στρατηγική επιλογή του Δήμου Αίγινας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Βασίλης Γρηγοριάδης ευχαρίστησε τον κ.Κουκούλη για την συνοπτική περιγραφή του έργου, επισημαίνοντάς του τα παρακάτω των οποίων εν μέρει είναι γνώστης λόγω και της παλαιάς θητείας του ως δήμαρχος:

1. Είναι γνωστό ότι η Αίγινα στερείται χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για τον οποίο ουδεμία μέχρι σήμερα δημοτική αρχή έχει ενδιαφερθεί προκειμένου το Νησί να αποκτήσει καταστατικό χάρτη για τον χώρο του.
2. Με απουσία του παραπάνω σχεδιασμού η αναφερόμενη στον παραπάνω διαγωνισμό έκταση των 110 στρεμμάτων στερείται των κατευθύνσεων για την πραγματοποίηση αυτού του διαγωνισμού.
3. Επί πλέον διαγωνισμός τέτοιας έκτασης με ποικιλία ασύνδετων μεταξύ τους δράσεων δεν μπορεί να είναι αρχιτεκτονικός και δη προσχεδίων.
4. Εάν η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να αντιμετωπίσει πολλαπλότητα προβλημάτων οφείλει να προσφύγει σε διαγωνισμό πολεοδομικής οργάνωσης, ο οποίος επιλύει συνολικά τα προβλήματα της συγκεκριμένης περιοχής της πόλης, όπως αυτά είναι:
  •    Η επιβαλλόμενη αναθεώρηση του ανεφάρμοστου μέχρι σήμερα πολεοδομικού σχεδίου του 1896.
  •    Οι χρήσεις γης.
  •    Η οριοθέτηση του εμπορικού κέντρου.
  •    Η χωροθέτηση των διοικητικών υπηρεσιών (Δήμου, Λιμεναρχείου, Δασαρχείου, Υπουργείου Πολιτισμού).
  •    Ο προσδιορισμός του χώρου σε αμιγή και γενική κατοικία.
  •    Το κυκλοφοριακό σύστημα, πεζοί, οχήματα, δίκυκλα, ποδήλατα.
  •    Η θέση των χώρων στάθμευσης.
  •    Η οργάνωση των κοινοχρήστων χώρων.
Από το αποτέλεσμα του πολεοδομικού διαγωνισμού θα προκύψουν κατευθύνσεις που σε δεύτερο στάδιο οι προτεινόμενες π.χ. διαδρομές θα απαιτήσουν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα προσδιορίζει τη μορφολογική και λειτουργική αποκατάσταση των όψεων και χρήσεων, ορίζοντας και κανόνες σημερινών αναγκών.

Μετά τα παραπάνω ο κ. Κουκούλης ανέλαβε να μεταφέρει τις θέσεις του Συλλόγου μας στην Επιτροπή Έργων του Δήμου.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΔΣ                                Τα μέλη του Δ.Σ.                                                                       
Βασίλης Γρηγοριάδης


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png