Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας για την χρονιά που φεύγει.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Πολίτες της Αίγινας,

Το 2020 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά και δυστυχώς το 2021, που σε λίγες μέρες καλωσορίζουμε, είναι από πολλές απόψεις θολό τοπίο. Η πανδημία είναι παρούσα και παρά τη μικρή και βασανιστική πρόοδο με το λοκντάουν, οι υποτροπές σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές με πυκνό εργατικό πληθυσμό, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Οι νεκροί πολλαπλασιάζονται, ο φόβος απλώνεται, το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του.
Η οικονομική κρίση, από την άλλη, που μεταφράζεται σε φτώχεια, ανεργία και αγωνία για το αύριο, οδηγεί σε γενικευμένη ανασφάλεια. Η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Εκατομμύρια άνθρωποι, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, νέες και νέοι, αισθάνονται παγιδευμένοι ανάμεσα στη Σκύλλα της πανδημίας και τη Χάρυβδη του οικονομικού αφανισμού. Η τραγωδία της πανδημίας είναι παρούσα και η πανδημία της οικονομίας την ακολουθεί κατά πόδας.
Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης  να διαχειριστεί μια όντως δύσκολη κατάσταση, καθιστά ακόμα πιο θολό το αύριο. Η κυβέρνηση απέτυχε να δει έγκαιρα την έκταση της πανδημίας και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη φάση. Απέτυχε, εξίσου, να δει το βάθος της οικονομικής κρίσης και να παρέμβει με τρόπο αποφασιστικό για να μην οδηγηθούμε σε οικονομική καταστροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη, σε ότι αφορά την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με το Bloomberg, με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων σύμφωνα με τη Eurostat και αναμένεται να έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ στη διαχείριση της πανδημίας απέτυχε,  το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη θεσμοθετεί την αρπαγή σπιτιών, την κατάργηση και των τελευταίων μέτρων προστασίας της εργασίας, την κατάργηση των δωρεάν εισιτηρίων των ανέργων(πλέον οι Αιγινήτες άνεργοι δεν έχουν  τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης στην Αθήνα), την ταξικά ιδιοτελή «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία, την επιβολή ενός κλίματος νόμου και τάξης, την παρέμβαση στα ΜΜΕ και στη λειτουργία της ενημέρωσης και τις «δουλειές» εκατομμυρίων που καθημερινά αποκαλύπτονται.

Χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική, με κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χάσει τις δουλειές τους, καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, έκτακτο κοινωνικό εισόδημα για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες, ώστε να αποφύγουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών, αν δεν είναι ήδη εδώ. Δεν χρειάζεται οι  Πρωθυπουργοί να φωτογραφίζονται σε συσσίτια, αλλά να  φροντίζουν να μη στέλνουν το λαό σε συσσίτια.

Στην τοπική μας κοινωνία κατά τη χρονιά που πέρασε είχαμε:

1.Η πορεία της νέας Δημοτικής αρχής:
Στο νησί μας η αλλαγή Δημοτικής αρχής ξεκίνησε με την προσδοκία μιας συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις και  όλα τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, κάτι που προέβλεπε ο νόμος της απλής αναλογικής ,που όλοι οι υποψήφιοι τόνιζαν προεκλογικά. Δυστυχώς όμως ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για την «κυβερνησιμότητα», δηλ. η μειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου να μπορεί να περνάει τις σπουδαιότερες αποφάσεις  μόνο με τις  δικές της ψήφους, απέκλεισε κάθε διαφορετική φωνή και κάθε συνεργασία  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού. Στη συνέχεια ακολούθησε και η αύξηση αρμοδιοτήτων στην Οικονομική επιτροπή του Δήμου- όπου η διοίκηση αν και είναι μειοψηφία έχει την πλειοψηφία-  και πλέον καθορίζει την οικονομική πορεία του νησιού  και των έργων, χωρίς έλεγχο, με απευθείας αναθέσεις έργων, αλλά και με έργα σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια και όχι  με τις ανάγκες των πολιτών.

Καθαριότητα-Περιβάλλον: Το ότι λύθηκαν αρκετά προβλήματα στην καθαριότητα, έγινε επανεκκίνηση της ανακύκλωσης  και έγιναν κάποια αυτονόητα έργα καθαρισμού πλατειών, δε σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα του νησιού σε περιβαλλοντικά θέματα. Δεν υπάρχει σχέδιο Τοπικής διαχείρισης, βιώσιμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντίθετα υπήρξε αδιαφορία για τα προβλήματα του Σαρωνικού, για τα τοξικά βυθοκορήματα που χιλιάδες κυβικά καθημερινά έπεφταν κοντά στις ακτές της Αίγινας και συνεχίζουν να πέφτουν στον Σαρωνικό. Η μοναδική διέξοδος  είναι η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, από τους Δήμους του  Σαρωνικού και  της Αττικής,  με συνεργασία και δυναμικές διεκδικήσεις, όπως το παράδειγμα του δημάρχου Κερατσινίου απέναντι στη ρυπογόνα  Oil-one και σήμερα των Δήμων της Β΄ περιφέρειας Πειραιά για να μην  μετατραπεί το Σχιστό σε χωματερή.

Πανδημία: Στο θέμα της  αντιμετώπισης της πανδημίας η Δημοτική αρχή ξεκίνησε  αρχικά με ενθουσιασμό και με κατασπατάληση χρημάτων σε κινήσεις χωρίς ουσία (ψεκασμός αυτοκινήτων, δρόμων κ.α.), ενώ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τη βρήκε   χωρίς σχέδιο και χωρίς τη δυνατότητα να παίρνει τα αναγκαία μέτρα(ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών με κάθε τρόπο, οικονομική ελάφρυνση των επαγγελματιών, προμήθεια αντισηπτικών, τάμπλετ για τα σχολεία κ.α.). Η εσωστρεφής  πολιτική στην πανδημία -μόνο το νησί μας-φάνηκε στην πρόταση του Δημάρχου να σταματήσει το δρομολόγιο του πλοίου προς τον Πόρο όταν υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού στο γειτονικό μας νησί, ενώ αρνητικό αντίκτυπο προκάλεσε και η εμμονή και πρωτοβουλία του Δημάρχου να είναι από μόνος του, ΕΟΔΔΥ, ιατρική ομάδα, ελεγκτής στη διακίνηση επιβατών στα πλοία. Όσον αφορά  τις  κατά διαστήματα  σποραδικές του ανακοινώσεις για το πλήθος των κρουσμάτων, αυτές το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον Αιγινήτικο λαό.

2.Τα έργα του νησιού: Τα μέλη και τα στελέχη της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Αίγινας έχουν ασχοληθεί   για τα τοπικά προβλήματα του νησιού και ιδιαίτερα με τα πολύ σοβαρά έργα των υποδομών που τόσο ανάγκη είχε και έχει η Αίγινα ,για τα οποία διαχρονικά έχουν, προς τιμήν τους, ασχοληθεί και άλλοι φορείς. Είναι όμως  γνωστό σε όλους, ότι τα τελευταία 5 χρόνια η Αίγινα σε απορρόφηση οικονομικών κονδυλίων για έργα υποδομών, ήταν τέταρτη στο σύνολο των Δήμων της Αττικής ,τα δε κονδύλια που θα εκταμιευτούν  ξεπερνούν  τα 64 εκατ.€ για έργα όπως: Ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης ,τα λιμάνια Αγίας Μαρίνας, Πέρδικας, Σουβάλας, Λεόντι, Βαγίας, το Δημοτικό στάδιο, η  διαμόρφωση του Λεούσειου ιδρύματος σε Γηροκομείο, η  επισκευή του   Ορφανοτροφείου-Φυλακές, καθώς και μια σειρά κονδυλίων από το πρόγραμμα Φιλόδημος 1και 2 (π.χ. για την αντικατάσταση και συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης  και μια σειρά άλλων έργων).

Για να  επιτευχθούν όλα αυτά   υπήρξε μια καλή συνεργασία της προηγούμενης Δημοτικής αρχής με την Περιφέρεια, τη κυβέρνηση και με την οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας. Για όλα αυτά έχουμε την υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία  τους και να ελέγχουμε τους αρμόδιους για την ολοκλήρωση τους.  Ταυτόχρονα  όμως χρειάζεται  και ο κόσμος της Αίγινας (πολίτες, επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία, σύλλογοι)  να κινητοποιηθούν και να πιέσουν,  ώστε τα «έργα ζωής» για το νησί μας, να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Πολίτες της Αίγινας,

Αφήνουμε πίσω μας μια πολλή  δύσκολη χρονιά. Η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για να επιβληθεί καθεστώς ακραίας εκμετάλλευσης και σιωπής. Για μας όμως, το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι το ισχυρό και σύγχρονο θεμέλιο της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον να μην είναι έρμαια της ασύδοτης κερδοσκοπίας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να σώσει τη χώρα από την καταστροφή και θα το ξανακάνει αν χρειαστεί, αλλά της αξίζει να κυβερνήσει σε καλύτερες συνθήκες, για να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει ακόμη σημαντικότερα πράγματα για τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας.
Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι περνά από το χέρι μας το 2021 να γίνει χρονιά δράσης και  αλλαγής για την πορεία της χώρας.

Αίγινα, 29 Δεκεμβρίου 2020


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png