Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωση Αίγινας για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Δεκεμβρίου 2020.

Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28ης  Δεκεμβρίου 2020 η παράταξη μας έβαλε προ ημερησίας διάταξης τα εξής θέματα.

1. Μέτρα για την στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των  μικροεπαγγελματιών της πόλης και την προστασία των εργαζομένων του Δήμου.
2. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων
3. Σχετικά με τις αποκοπές ηλεκτροδότησης
4. Για τα δρομολόγια των πλοίων.

1. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών της πόλης και την προστασία των εργαζομένων του δήμου


Στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται ως θέμα η «απαλλαγή όσων επιχειρήσεων έχει διακοπεί η λειτουργία τους, κατόπιν κυβερνητικών εντολών, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού CODID-19, από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού και από το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων, για το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας»  Θεμα 4

Το οποίο φυσικά θα το ψηφίσουμε.
Άλλωστε αντίστοιχη πρόταση είχαμε καταθέσει και στην προηγούμενη περίοδο καραντίνας.
Όμως θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, ανέργων, μικροεπαγγελματιών του νησιού.


Συγκεκριμένα ζητάμε από την Δημοτική Αρχή
* Απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
* Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και την απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.
* Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, τόσο επαγγελματιών όσο  και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κτλ.
* Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου ειδικότερα στο εργατοτεχνικό προσωπικό που είναι πιο εκτεθειμένο, λόγω της φύσης της εργασίας τους.


2. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων

Μπορεί ακόμα η κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία όμως η Δημοτική Αρχή Αίγινας έχει υποχρέωση να πάρει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους με ασφάλεια.
Εκπαιδευτικοί- Γονείς- Μαθητές από την αρχή της πανδημίας διεκδικούν :

* Να υπάρχουν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών και όχι περισσότεροι από 15 μαθητές ανά τάξη.
* Να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες διδασκαλίας.
* Να πραγματοποιούνται τακτικά τεστ για τον covid -19 σε όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία- μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας, κ.λπ.
* Να τοποθετηθεί στα σχολεία όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας και να διασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα για τις απολυμάνσεις και την καθαριότητα.
* Να παρέχονται δωρεάν και σε επάρκεια όλα τα αναγκαία είδη ατομικής προστασίας
* Να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία.

Κάποια από τα παραπάνω είναι και αρμοδιότητα των Δήμων

Ο Δήμος Αίγινας αρκέστηκε στην επέκταση του ωραρίου όσων υπαλλήλων καθαριότητας έκαναν αίτηση και υπέγραψαν σύμβαση, και δεν εξασφάλισε την προβλεπόμενη από τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, έτσι ώστε, όλα τα σχολεία να είναι ασφαλή και προστατευμένα.
Από την άλλη πλευρά, τα σχολεία από την  αρχή ακόμη της σχολικής χρονιάς αγοράζουν τα αντισηπτικά που χρειάζονται, από τις ισχνές επιχορηγήσεις που λαμβάνουν.
Όσο για το αίτημα των 15 μαθητών ανά τάξη δεν περιορίζεται μόνο σε συνθήκες πανδημίας, είναι ένα αίτημα διαχρονικό έτσι ώστε να διαμορφώνονται καλύτεροι όροι για την παιδαγωγική και την  μαθησιακή διαδικασία μέσα στα σχολεία. Στη συνθήκη της Πανδημίας θα πρέπει όμως ο αριθμός αυτός να προσαρμόζεται στις διαστάσεις του διατιθέμενου χώρου της σχολικής αίθουσας, έτσι ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη να εξαντλήσει τα περιθώρια να βρεθούν και να αξιοποιηθούν –έστω προσωρινά- επιπλέον χώροι, και παράλληλα να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και συνολικό σχέδιο σε ότι αφορά την κτιριακή υποδομή των σχολείων, πιέζοντας και την κυβέρνηση για την άμεση υλοποίησή του.
Η Δημοτική αρχή της Αίγινας όμως , στο πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής, περιορίζεται στα χρήματα που δίνει το Υπουργείο και αρνείται να διεκδικήσει από το κράτος επαρκή χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες των σχολικών επιτροπών, στα έξοδα των οποίων προστίθεται η απαραίτητη προμήθεια υλικών καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
Από την άλλη πλευρά, δεν έχει λάβει υπόψη της το αίτημα Εκπαιδευτικών- Γονιών- Μαθητών για την τήρηση των ασφαλών αποστάσεων των μαθητών στα τμήματα και φυσικά δεν έχει υποδείξει κανένα δημοτικό χώρο στον οποίο θα μπορούσαν να στεγαστούν τάξεις των νέων τμημάτων. Ζητάμε από τη Δημοτική αρχή να πάρει άμεσα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων:

* Να εξασφαλίσει ότι κάθε σχολείο θα έχει τους /τις υπάλληλους καθαριότητας που έχει ανάγκη με πλήρες ωράριο και για όλη  τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.
* Να προμηθεύσει άμεσα τα σχολεία, με όλα τα είδη καθαριότητας και απολύμανσης που απαιτούνται.
* Να εξασφαλίσει κατάλληλους, δημοτικούς χώρους και να διεκδικήσει μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών στις αίθουσες, πράγμα που συνεπάγεται και τον ανάλογο αριθμό μαθητών ανά τάξη, σύμφωνα με το μέγεθος του διατιθέμενου χώρου.
* Να διεκδικήσει άμεσα αύξηση και επάρκεια της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών.


3. Σχετικά για τις αποκοπές ηλεκτροδότησης

Σύμφωνα με καταγγελία του Ριζοσπάστη (19 Δεκέμβρη 2020) εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε σε αντιπροσωπεία σωματείων και μαζικών φορέων, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην έδρα της επιχείρησης στο Χαϊδάρι, ενάντια στις αποκοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθούν 7.000 αποκοπές ρεύματος.

Αυτή η δήλωση φυσικά μας ανησυχεί ιδιαιτέρως και ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΝΑΣ καθότι και η Αίγινα ανήκει στην Αττική και επομένως εντάσσεται στο σχεδιασμό της ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπές ρεύματος.
Στο νησί μας ,όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν αρχίσει και συσσωρεύονται τα προβλήματα στα λαϊκά νοικοκυριά και οι οικονομικές επιπτώσεις, λόγω του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι είτε οδηγούνται στην ανεργία, είτε βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και στηρίζονται αυτοί και οι οικογένειες τους από τα πενιχρά επιδόματα που δίνει η Κυβέρνηση. Αντίστοιχα οι μικροί επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν με νύχια και με δόντια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς να λαμβάνουν καμία ουσιαστική βοήθεια από το κράτος.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, σε πολλές οικογένειες έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι διάφορες οφειλές που είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Στο πρόβλημα αυτό, δεν αποτελεί λύση το «κοινωνικό τιμολόγιο» που έχει ως κριτήριο να ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ ουσιαστικά το πρόβλημα έχει διογκωθεί κυρίως φέτος, που τα εισοδήματα είναι από ισχνά έως μηδενικά και αναμένεται να χειροτερεύσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν -στο σκέλος της εξέτασης των αιτημάτων- την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για επανασυνδέσεις της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και τις 30 Απριλίου 2020, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η συγκεκριμένη, όμως, ρύθμιση δεν καλύπτει το σύνολο των πληττομένων, καθώς έχει τεθεί ένας απάνθρωπος «κόφτης», που καταδικάζει όλες τις λαϊκές οικογένειες, των οποίων το ρεύμα κόπηκε μετά την 1η Μαΐου .

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι σε τέτοιες ρυθμίσεις.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή:
* Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να απαγορευθούν οι αποκοπές ρεύματος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
* Να ερευνήσει και να καταγράψει εάν υπάρχουν νοικοκυριά στο νησί που στερούνται την ηλεκτροδότησή τους και να μεριμνήσει για την επανασύνδεση του ρεύματος σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό που αδυνατεί να πληρώσει.

4. Για τα δρομολόγια των πλοίων

Την παρούσα χρονική περίοδο όπου λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων των πολιτών και φυσικά της ανύπαρκτης τουριστικής κίνησης εξ’ αιτίας του lockdown, οι εφοπλιστικές εταιρίες προκειμένου να έχουν την ελάχιστη δυνατή ζημία, έχουν μειώσει αισθητά τα δρομολόγια των πλοίων. Αυτό, μαζί με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα πλοία έχει ως αποτέλεσμα, πολύ συχνά πολίτες που έχουν σοβαρό λόγο να μετακινηθούν προς τον Πειραιά να μην βρίσκουν εισιτήρια για τα οχήματά τους, καθώς τα πλοία γεμίζουν με φορτηγά. Η Αίγινα είναι ένα μέρος που αν και είναι κοντά στον Πειραιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έχει τα αυτονόητα που θα έπρεπε να έχει ένα νησί όπως νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. Και είναι αυτό που καθιστά αναγκαστική τη μετακίνηση των πολιτών.
Καλούμε την δημοτική αρχή να λάβει υπόψη της τις συνθήκες και να πιέσει τις εφοπλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Αίγινα –Πειραιάς, να αυξήσουν τα δρομολόγια, έτσι ώστε, όλοι οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες που έχουν ανάγκη, να έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν απρόσκοπτα και με ασφάλεια.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png