Η Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας σχετικά με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2021.

Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας” καταψήφισε τόσο τον Προϋπολογισμό όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα που έφερε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2021,  γιατί σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού της Αίγινας, αλλά αντίθετα, στρέφεται εναντίον τους.
Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αίγινας υποτάσσεται, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, στις ανάγκες των λίγων, αγνοώντας τις ανάγκες των πολλών. Η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το 2021 σε σχέση με το 2020 η μείωση στους δήμους θα ξεπεράσει τα 210 εκατομμύρια € και θα πρέπει να αυξηθούν τα λεγόμενα ίδια έσοδα των δήμων κατά 250 εκατομμύρια. Φυσικά αυτά τα έσοδα θα προέλθουν από τέλη και φόρους που θα κληθούν οι δήμοι να εισπράξουν από  δημότες και σε καμία περίπτωση δεν θα έρθουν για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά θα δοθούν για να γίνουν έργα υποδομής που θα εξυπηρετήσουν την επιχειρηματικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, σε αυτό το νέο ξεκίνημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Όσο για τη δημοτική αρχή της Αίγινας για ακόμη μια χρονιά, κινείται στην ίδια λογική: Να μη διεκδικεί πόρους από την κυβέρνηση για έργα ζωτικής σημασίας για το νησί, να μην ιεραρχεί τις επείγουσες ανάγκες υλοποιώντας σε τοπικό επίπεδο  την κυβερνητική πολιτική.
Όμοια με τις κεντρικές κατευθύνσεις και ο προϋπολογισμός της Αίγινας αποδεικνύεται αντιλαϊκός, φορομπηχτικός και βαθιά ταξικός. Καμία ουσιαστική μέριμνα και φροντίδα του Αιγινήτικου λαού που  θα πληρώσει πολλά για να έχει λίγα.
Συγκεκριμένα:
Ως προς τα έσοδα:
* Τα δημοτικά τέλη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
* Παραμένει το πολιτιστικό τέλος, στους λογαριασμούς ύδρευσης,  το οποίο όμως,  δεν  δίνεται στον πολιτισμό, έτσι και αλλιώς, πόσο μάλλον τώρα, την περίοδο της πανδημίας, που δεν πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
* Παραμένει ίδιος προϋπολογισμός για τα τέλη κοινόχρηστων χώρων και τα τέλη παρεπιδημούντων. Είναι φανερό ότι την περίοδο αυτή δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν αυτά τα τέλη, αφού τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και επισκεψιμότητα στο νησί είναι ανύπαρκτη
* Παραμένουν και μάλιστα στα ίδια ποσά με πέρσι, τα τροφεία του παιδικού σταθμού , ειδικά αυτή την  περίοδο που ο παιδικός σταθμός της Αίγινας παρέμεινε για αρκετό καιρό κλειστός.
Ως προς τα έξοδα
Ο Δήμος Αίγινας και στα έξοδα ξεκαθαρίζει (μέσω του προϋπολογισμού) με ποιους είναι και ποιους στηρίζει.
* Από τη μια δίνει 13.000€ εισφορές-συνδρομές σε οργανώσεις, και ΜΚΟ και από την άλλη προϋπολογίζει μόλις 10.000€ την ενίσχυση άπορων Δημοτών.
* Δεν έχει καμία πρόβλεψη για αντιπυρικά έργα
* Μειώνει το ποσό που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δοθεί από το Δήμο ως κίνητρο για τον διορισμό παιδιάτρου στα 1500 € δηλαδή 125 € το μήνα.  Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου υπερψηφίστηκε η εισήγηση η οποία ανέφερε ότι το μηνιαίο κόστος θα ανέλθει στα 750,00€ και όχι 150€ όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός.
Όσο για το Τεχνικό Πρόγραμμα, φαινομενικά είναι πλούσιο και δίνει την ψευδαίσθηση ότι η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει, και κατ’ επέκταση κάνει, έργο.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Σε καμία περίπτωση δεν βάζει σε προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες του νησιού, όπως την πολιτική προστασία, τη σχολική στέγη, την ύδρευση, κ.ά, αλλά αυτό που επιδιώκεται είναι  η προετοιμασία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για  να επενδύσει το μεγάλο κεφάλαιο στον τουρισμό. Επίσης πολλά από τα έργα που έχουν αναφερθεί βρίσκονται στον αέρα, χωρίς χρηματοδότηση και αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα μόνο για το θεαθήναι. Μάλιστα κάποια από αυτά είναι πρωτεύουσας σημασίας όπως είναι η ύδρευση,  η οδοποιία, η αντισεισμική προστασία, ο ηλεκτροφωτισμός και η αντιπλημμυρική προστασία.
Συγκεκριμένα:
* Οδοποιία: Η έως τώρα εμπειρία μας, καταδεικνύει τη διοχέτευση των λιγοστών κονδυλίων σε έργα οδοποιίας τουριστικού ενδιαφέροντος, κυρίως στην πόλη της Αίγινας και τη συνεχή υποβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου και των απομακρυσμένων οικισμών, όπου οι επιδιορθωτικές επεμβάσεις σε αυτό περιορίζονται σε «μπαλώματα». Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων οδοποιίας για όλο το οδικό δίκτυο του νησιού που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και των πιο απομακρυσμένων περιοχών, όπως το οδόστρωμα της οδού Αγίας Μαρίνας προς Ανιτσαίου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση.
* Ύδρευση: Τα ποσά που έχει προϋπολογίσει η Δημοτική Αρχή για τις αντικαταστάσεις  του παλιού συστήματος ύδρευσης είναι ελάχιστα για ένα παλαιωμένο δίκτυο, όπου όπως πληροφορούμαστε, προκύπτουν συνεχείς βλάβες. Σε αυτό το δίκτυο στο τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να προβλέπεται η εξ ολοκλήρου αντικατάσταση και όχι οι περιπτωσιακές επιδιορθώσεις. Γιατί με τα ποσά που προϋπολογίζονται να δοθούν (5.000 Ευρώ ανά κοινότητα) μόνο τέτοιες επιδιορθώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν.
* Αντιπλημμυρικά Έργα: Τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι ουσιώδους ανάγκης για την Αίγινα, εμφανίζονται να έχουν μια ελάχιστη χρηματοδότηση, τέτοια που να μην πιστοποιείται η στοιχειώδης κάλυψη των αναγκών όλου του νησιού.
* Αντιπυρικά Έργα: Αντίστοιχες διαπιστώσεις ισχύουν και  για την αντιπυρική προστασία. Γνωρίζουμε όλοι τα συμβάντα με τις φωτιές το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την πυρκαγιά. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αίγινας για το 2021 σχεδόν δεν αναφέρει την ανάγκη αντιπυρικών έργων, καθώς έχει προβλέψει ένα πολύ μικρό ποσό (κατώτερο των αναγκών ) για ζώνες πυροπροστασίας. Ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για  την επισκευή του πυροσβεστικού σταθμού αλλά ούτε και για να γίνουν κατασκευές προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες των πυροσβεστών στους χώρους διασποράς.
* Σχολική Στέγη: Το τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής δεν προβλέπει κανένα έργο αντισεισμικής προστασίας. Υπάρχουν σχολεία στην Αίγινα όπως π.χ. το 1ο Δημοτικό, όπου απαιτούνται έλεγχοι στατικής επάρκειας και επιδιορθώσεις. Ακόμη δεν προϋπολογίζονται οι εργασίες διαμόρφωσης για τη στέγαση του ειδικού σχολείου, έτσι ώστε να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές (όπως ράμπες, ανελκυστήρα, χώρους υγιεινής για ΑμεΑ, κ.ά.) προκειμένου να λειτουργήσει.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png