Δήλωση Μανώλη Κοττάκη για την Ανοικτή Επιστολή του Ζαν Ζακ Τεσόν.

Στις 14 Οκτωβρίου 2020 η συνεργάτης μου στην Επιτροπή 2021 Χρυσάνθη Λοράνδου με ρώτησε αν γνωρίζω ότι ο σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Τεσσόν αποφάσισε την αναβολή του δρώμενου αναπαράστασης της άφιξης και ορκομωσίας του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί μας το 1828. Με αιτιολογία της αναβολής την υγειονομική κρίση. Την ημέρα εκείνη τα κρούσματα πανελλαδικώς ήταν 639. '' Έπεσα'' από τα σύννεφα. Το αγνοούσα ! Αναζήτησα στο email μου την επιστολή του κυρίου Τεσσόν αλλά δεν ανευρέθη. Το παρέλειψε ; Έγραψε την διεύθυνση λάθος ; Μικρή σημασία είχε εν τέλει για μένα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Με τους συνεργάτες μου ,με τα μέλη της επιτροπής, και πάνω από όλα με τον Δήμαρχο Γιάννη Ζορμπά έχουμε μια αρχή : Για τόσο σοβαρά θέματα ειδικώς επικοινωνούμε απευθείας , δεν ανταλλάσουμε mail. Και βεβαίως κάνουμε πολύ τακτικές συναντήσεις διά ζώσης. . Ο κύριος Τεσσόν επέλεξε να μας ανακοινώσει την απόφαση του γραπτώς, χωρίς να την συζητήσει με κανέναν -εξ όσων γνωρίζω- και μάλιστα πότε ; Τρεις μήνες μετά την λειτουργία της Επιτροπής υπό την Προεδρία μου και ένα μήνα μετά την ενημέρωση ότι τον Ιανουάριο υπήρχε πρόθεση να επισκεφθεί το νησί ο πρωθυπουργός. Αλήθεια, πως έπρεπε να ερμηνεύσω τόσο εγώ όσο και τα μέλη της επιτροπή μας την μονομερή αυτή απόφαση του κυρίου Τεσσόν πολύ πριν επιβληθεί το καθολικό lock down του Νοεμβρίου ; Ούτε η Επιτροπή μας ούτε η δημοτική αρχή κρίθηκαν '' άξιοι ενημέρωσης '' δια ζώσης για την πρωτοβουλία του αυτή . Εμείς όμως έχουμε λάβει μια εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο που μας ανέθεσε την τιμή να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο . Η Επιτροπή μας εισηγείται στην Δημοτική αρχή κάθε πρωτοβουλία της και εκείνη εγκρίνει. Δεν κανει ο καθένας ό,τι θέλει . Αυτό τον κανόνα φαίνεται να μην τον γνώριζε ο κύριος Τεσσόν .

Το ενδιαφέρον όμως είναι το τι πράγματι έλεγε η επιστολή που εντόπισα τελικώς μέσω τρίτου . Αντιγράφω από το πρωτότυπο : '' Λόγω της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή και θα αντιμετωπίζουμε κατά πάσα πιθανότητα και τους επόμενους μήνες με λύπη μου σας γνωρίζω ότι δεν θα είμαι σε θέση να ετοιμάσω το δρώμενο δρόμου Είκοσι μήνες και είκοσι δύο μέρες : Ο Καποδίστριας στην Αίγινα που είχε προγραμματιστεί για τις 22-23 Ιανουαρίου''. Και αφού δήλωνε την αδυναμία του να συγκεντρώσει μουσικούς ηθοποιούς και κομπάρσους μας ... πρότεινε την αναβολή του.Που είχε ήδη αποφασίσει μόνος! Δεσμευόταν όμως ότι θα μας παρουσίαζε στις προβλεπόμενες ημερομηνίες ''ένα μικρό θέαμα στο Δημοτικό Θέατρο με φωνές off για να πάρουμε μια γεύση από την παράσταση''. Περιττό βεβαίως να σημειώσω πως ουδέποτε υλοποιήθηκε αυτή η υπόσχεση. Πλέον του θέματος της συμπεριφοράς του κυρίου Τεσσόν- μονομερής απόφαση αναβολής χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την δημοτική αρχή – υπάρχει και ένα ακόμη θέμα . Η πανδημία απειλούσε... μόνο τον κύριο Τεσσόν και τις προετοιμασίες του . Εμένα, τον αντιδήμαρχο Νίκο Πτερούδη, τον καθηγητή Διονύση Καλαμάκη, τον πρώην Δήμαρχο Σάκη Σακκιώτη, τον επιμελητή του λευκώματος Γιάννη Προβή, την Βένια Δημητρακοπούλου,τον Γιώργο Καλόφωνο που ταξιδεύαμε όλο τον δύσκολο χειμώνα με φέρρυ μπωτ για να πηγαίνουμε σε πολύωρες κλειστές συσκέψεις στην Αθήνα δεν μας απειλούσε η πανδημία, μόνο τον κύριο Τεσσόν απειλούσε. Που δεν μπορούσε να συγκεντρώσει στην ανοιχτωσιά της Αίγινας με τον άριστο καιρό τμηματικώς τους συνεργάτες του και να αρχίσει υποτυπώδη προετοιμασία . Ενώ για εμάς ! Σημειώνω ότι στο διάστημα αυτό και ενώ οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις ήταν βουνό μετέβην δύο φορές στο Μαξίμου , μία φορά στο Υπουργείο Εξωτερικών, δύο φορές στο Υπουργείο Παιδείας, μία φορά στην Βουλή , δύο φορές στην Περιφέρεια Αττικής , δύο φορές στον Δήμο Αθηναίων , δύο φορές στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για θέματα του εορτασμού της Αίγινας . Διότι αν δεν πηγαίναμε όλοι και ακολουθούσαμε την συνταγή του κυρίου Τεσσόν να τα παρατήσουμε λόγω της πανδημίας θα ήμασταν μεν δικαιολογημένοι αλλά εκτεθειμένοι απέναντι στους πολίτες της Αίγινας .

Είμαστε όλοι εδώ όμως γιατί λατρεύουμε τον τόπο μας. Την ρίζα μας. Την ιστορία μας. Όταν πληροφορήθηκα το τελεσμένο της αναβολής του εγχειρήματος ενημέρωσα αμέσως την δημοτική αρχή ότι πρέπει να αναζητηθεί εναλλακτική λύση και έλαβα έγκριση για διερεύνηση. Η Επιτροπή δεν αυτενεργεί. Και όταν καταλήξαμε στους συντελεστές έγιναν και απευθείας επαφές της δημοτικής αρχής με τους διακεκριμένους ανθρώπους του πολιτισμού που θα αναλάβουν την τέλεση της αναπαράστασης όταν αυτή διεξαχθεί. Ο κύριος Τεσσόν ξαναβρήκε την φωνή του όταν διάβασε την ανακοίνωση στον τοπικό τύπο.

Στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Απριλίου δεν σήκωσε όμως ποτέ το τηλέφωνο να μας ενημερώσει τι προγραμματίζει να κάνει αφού επιθυμούσε τόσο πολύ να πραγματοποιήσει το δρώμενο την Άνοιξη ή το φθινόπωρο. Και όταν έμαθε έσπευσε να απευθύνει κατηγορίες για ''οικειοποίηση'' του δρωμένου ως αποκλειστικής δικής του ιδέας. Κρίμα που δεν είναι πια στην ζωή ο Μάνος Βενιέρης να τον ενημερώσει ποίου ιδέα ήταν καθώς αυτός το οργάνωσε πρώτος στην δεκαετία του 1980. Υπάρχει όμως η σχετική κόπια αν θέλει να την δει. Υπάρχει βεβαίως ένα πράγμα που όσο ακόμη και αν επιθυμούσε κάποιος να το '' οικειοποιηθεί '' θα παραμείνει ιδέα του κυρίου Τεσσόν με την σφραγίδα του: Η πρόθεση του να αναπαραστήσει την δολοφονία του Καποδίστρια από τους Μαυρομιχαλαίους έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας!Κανείς Αιγινήτης δεν θα ήθελε ποτέ να ''οικειοποιηθεί'' μια τέτοια σκηνή.

Και τώρα η αυλαία. Αφού όλο τον χειμώνα ο κύριος Τεσσόν εξαφανίστηκε και δεν επικοινώνησε με κανέναν όπως παραδέχεται στην επιστολή του ( ''έκτοτε καμία επικοινωνία δεν είχα με κανέναν εμπλεκόμενο'' ) αποφάσισε να έρθει σε επαφή μαζί μας. Γραπτώς και πάλι ενώ είχε την ευκαιρία να μας πει ό,τι ήθελε – παραμένει μέλος της επιτροπής – προφορικώς. Εμφανίστηκε λοιπόν στην συνεδρίαση της Επιτροπής μας το περασμένο Σάββατο στο Ναυτικό Όμιλο και σιωπηλός χωρίς να πει καν καλημέρα σε κανέναν μας διένειμε το κείμενο της ανοικτής επιστολής του και αποχώρησε . Η συντριπτική πλειονότης των μελών της επιτροπής, πλην ενός, παρέμειναν άφωνη με την συμπεριφορά αυτή και την επέκρινε με τις τοποθετήσεις της .

Καταληκτικώς :Αν έκανε την αυτοκριτική του ο κύριος Τεσσόν θα καταλάβαινε ότι ο ίδιος έθεσε τον εαυτό του εκτός δρώμενου και πως κανείς δεν του φταίει . Και όταν δει ποιοι θα κάνουν την αναπαράσταση , (δεν είναι ''δρώμενο δρόμου'' η ιστορία μας), ίσως προβληματιστεί για τους χαρακτηρισμούς που επεφύλαξε για κορυφαίους ανθρώπους του πολιτισμού μας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png