Δελτίο Τύπου της "Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας" για τα θέματα που έθεσε στην προ ημερησίας συζήτηση στη συνεδρίαση που έγινε στις 2/6/2021.

"Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας". Δελτίο Τύπου.

H «ΛΑ.ΣΥ ΑΙΓΙΝΑΣ» έθεσε στο Δ.Σ τα παρακάτω θέματα προ ημερησίας διάταξης:

  1. Σχετικά με τις οφειλές του Δήμου προς τους πολίτες
  2. Σχετικά με την υδροδότηση του νησιού.
  3. Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ΕΛΤΑ το νησιού μας

Σχετικά με τις οφειλές του Δήμου προς τους πολίτες

Σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από την Δημοτική Αρχή για διάφορα θέματα, που φέραμε προ ημερησίας διάταξης και στα οποία μεταφέραμε ενστάσεις και παρατηρήσεις πολιτών για ενέργειες και ζητήματα που αφορούν τη Δημοτική Αρχή.

Γι’ αυτό σήμερα, δεν ερχόμαστε απλά να θέσουμε ενημερωτικά τα ζητήματα που μας μεταφέρθηκαν από τους Αιγινήτες, αλλά ερχόμαστε να ρωτήσουμε.

Υπάρχουν συμπατριώτες μας, οι οποίοι προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες στον Δήμο μας, επιχειρήσεις από τις οποίες ο Δήμος προμηθεύεται προϊόντα, και σύλλογοι που λόγω της συνεργασίας τους με τον Δήμο έχουν επωμιστεί έξοδα, ως μη όφειλαν.
Ισχυρίζονται λοιπόν, ότι λόγω αυτής της σχέσης τους, o Δήμος έχει διάφορες οφειλές προς αυτούς, πολλές από τις οποίες τείνουν να παραγράφουν λόγω του ό,τι χρονίζουν .
Φυσικά η δικαστική οδός για την αξίωση αυτών των οφειλών είναι οικονομικά ασύμφορη, όπως οι ίδιοι μας πληροφόρησαν.

Τα ερωτήματα λοιπόν που θέτουμε προς τη Δημοτική Αρχή είναι:

  1. Έχει ο Δήμος Αίγινας οφειλές σε ιδιώτες από αγορά προϊόντων, παροχή υπηρεσιών, κ.ά. σε βάθος χρόνου;
  2. Αν η απάντηση είναι ναι τότε.
  3. Σε πoιό ποσόν ανέρχονται στο σύνολό τους αυτές οι οφειλές;
  4. Σε ποιον κωδικό αναφέρονται στον προϋπολογισμό;
  5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους;

Πολλές φορές, έχουν γίνει αναφορές στο δημοτικό συμβούλιο, για συμπολίτες μας με οφειλές προς το Δήμο.
Και φυσικά, αν κάποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει τις οφειλές του και δεν το κάνει, η λέξη «κακοπληρωτής» που έχει ακουστεί, με σύνεση και κρίση, μπορεί κάποιος να πει ότι του αρμόζει.
Φανταστείτε λοιπόν τι θα σκεφτεί ένας πολίτης για τον Δήμο του όταν ακούει ότι υπάρχει πλεόνασμα και ο Δήμος του δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του για την εξόφληση των οφειλών του προς αυτόν.

Σχετικά με την υδροδότηση του νησιού.

Σε προηγούμενη οικονομική επιτροπή το μέλος της επιτροπής Τάκης Κουκούλης ανέφερε, με την ευθύνη που του έχει αναθέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να παρακολουθεί λόγω και της επαγγελματικής του ιδιότητας, την πρόοδο εξέλιξης του υποθαλάσσιου αγωγού, ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα για το νησί να υδροδοτηθεί, μέσω αυτού του αγωγού.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες για την τελική παράδοση του έργου, οι οποίες όμως, δεν εμποδίζουν την έναρξη της υδροδότησης.

Θεωρούμε λοιπόν, ότι λόγω και της επερχόμενης αύξησης του πληθυσμού την καλοκαιρινή περίοδο, η Δημοτική Αρχή πρέπει να έρθει σε συνεννόηση, όπως ειπώθηκε, με κάθε μέλος που εμπλέκεται στο έργο προκειμένου το νησί μας να υδροδοτηθεί το συντομότερο δυνατόν μέσω του αγωγού.
Και επ’ ευκαιρία θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν αυτή την περίοδο περιοχές όπως το Βαθύ και Μεσαγρός υδροδοτούνται από γεωτρήσεις, ή και από γεωτρήσεις, σημειωτέων ότι το νερό στον Μεσαγρό όπου κατοικώ, διαθέτει σκληρότητα πέραν οποιουδήποτε αποδεκτού ορίου, με όλες τις αυτονόητες συνέπειες σε ανθρώπινο και τεχνικό επίπεδο από τη χρήση του.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ΕΛΤΑ το νησιού μας

Έχει επισημανθεί αρκετές φορές από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι στο νησί μας δεν υπάρχουν πλέον ταχυδρομικοί διανομείς.
Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα πολλές οικονομικές και όχι μόνο, υποχρεώσεις των Αιγινητών, προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες τηλεπικοινωνίων, εταιρίες παροχής ενέργειας κ.τ.λ., να καθυστερούν και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες, άδικες, ρήτρες χωρίς την ευθύνη των πολιτών.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτό, δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα του νησιού μας, αλλά εναρμονίζεται με την λογική της ιδιωτικοποίησης κάθε Δημόσιας Παροχής Υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Στην προεκλογική μας ομιλία είχαμε αναφέρει ότι δια της απαξιώσεως επέρχεται ιδιωτικοποίηση.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ.
Τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν κλείσει ήδη πάρα πολλά υποκαταστήματα τους στην Αττική, έχουν απολύσει προσωπικό ή κάνουν συμβάσεις εφτά ημερών η ενός μηνός, και υλοποιούν πλήρως, τη μελέτη της εταιρείας Plus A.E. για εθελούσια έξοδο προσωπικού.
Εν κατακλείδι, άλλη μία Δημόσια Υπηρεσία Παροχής Υπηρεσιών προς τον πολίτη, με ιστορία, βαίνει προς διάλυση, και μέλλεται να συνδεθεί η ιδιωτικοποίηση της με υπέρογκη αύξηση του κόστους αυτών των υπηρεσιών, την οποία φυσικά θα επωμιστεί και ο Αιγινήτης μαζί με τον υπόλοιπο Ελληνικό λαό.

Έχει αποδειχθεί ότι οι ομαδικά συντονισμένες ενστάσεις των δήμων προς την κεντρική διοίκηση φέρνουν αποτελέσματα. Ζητούμε λοιπόν, να πρωτοστατήσει ο δήμος μας σε αυτήν την κίνηση, και μαζί με τους άλλους δήμους να φέρει την κεντρική διοίκηση προ των ευθυνών της για το συγκεκριμένο θέμα και να απαιτήσει λύσεις προς όφελος των πολιτών.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png