Σάκης Σακκιώτης: "Με αίσθημα πολιτικής ταυτότητας και αυτονομίας. Υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης".

Σάκης Σακκιώτης. Δελτίο Τύπου.
Λάβαμε γνώση του Δελτίου Τύπου της παράταξης της κ. Δούρου «Η αλήθεια για τον αγωγό της Αίγινας».
Αναφέρεται στο ότι η «Διοίκηση της Δύναμης Ζωής, παρέλαβε το σημαντικό έργο σε επίπεδο προμελέτης, από την προηγούμενη Διοίκηση και χωρίς χρονοτριβή άρχισε να το υλοποιεί».
Η αναφορά περί προμελέτης (sic), προκαλεί στους πολίτες εντελώς αδικαιολόγητα το ερώτημα, κατά πόσον μπορεί να ευσταθεί αυτή η τοποθέτηση, από τη στιγμή που το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, γίνεται με το σύστημα ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
Λες και θα μπορούσε να υπάρξει κάτι διαφορετικό. Μα ο στόχος αυτός ήταν.
Να καταφέρουμε δηλαδή να περάσουμε αυτήν την διαδικασία, για να εξασφαλίσουμε:
1. Το ενιαίο της τεχνικής ευθύνης λόγω των προβλημάτων αυτού του ιδιότυπου έργου που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας, και
2. Την εξασφάλιση της σύντομης ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας του έργου.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο «περάσαμε» από το Συμβούλιο Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Εσωτερικών όπου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (4-3) και από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών & Δικτύων, όπου και εκεί πέρασε κατά πλειοψηφία (4-3) το θέμα της ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ του ΕΡΓΟΥ με το ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
Μ’ αυτήν την κυρίαρχη προϋπόθεση οδηγηθήκαμε σαν Δήμος και στην οργάνωση και σύνταξη των ΤΕΥΧΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ.
Στην 1/8/2014 παραλάβατε υπογεγραμμένη την Προγραμματική Σύμβαση, που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου Αίγινας και της Περιφέρειας Αττικής.
Τούτο σημαίνει ότι απέμενε η Διαγωνιστική διαδικασία και μόνον.
Είναι γνωστό ότι η προθεσμία κατάθεσης προσφορών με την μέθοδο ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ έληγε στο τέλος του 2014.
Γι’ αυτό – με πρωτοβουλία του Δήμου μας – και με ενδιαφέρον του Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή και ψηφίστηκε στις 6/5/2014, περί παράτασης (1) έτους και μέχρι τέλους 2015, όσον αφορά στην έγκριση της Δημοπράτησης Δημοσίων Έργων, με το σύστημα ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
Ευτυχώς που εγκρίθηκε η τροπολογία στη Βουλή – και σώθηκε το έργο – παρά το ότι η κ. Ουζουνίδου για λογαριασμό του ΣΥΝ, ως Κοιν. Εκπρόσωπος, ψήφισε «ΟΧΙ», αν και είχε – κατά παράκλησή μας – αναλυθεί η σημαντικότητα του ΕΡΓΟΥ εισηγητικά από τον Υπουργό.
Εξαντλήσατε έτσι όλο τον χρόνο και βεβαίως εξ αυτού του λόγου, υπήρξε καθυστέρηση, αφού η δημοπράτηση έγινε στο τέλος του 2015.
Σημειώνονται αυτά – παρέρχομαι δε τα όσα είναι συνδεδεμένα με την σημερινή διοίκηση της περιφέρειας, καθότι «αναρμόδιος» και επισημαίνω ότι για τις υπηρεσίες μας στο τεράστιο έργο της Αίγινας, δεν πρέπει να υπάρξουν – σε τοπικό επίπεδο ιδιαίτερα – ούτε «διαγκωνισμοί», αλλά ούτε και επιχειρήσεις απόδοσης «παρασήμων».
Στο ξεκίνημα της θητείας σας πιθανόν να μην είχατε βεβαιωμένη θέση για την διαχείριση του θέματος του υποθαλάσσιου αγωγού.
Ακόμη ηχεί στ’ αυτιά μου, η τοποθέτηση του φίλου μου – δραστήριου και επιτυχημένου Αντιπεριφερειάρχη Νήσων – στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, κατά την προηγούμενη περίοδο, για τον υποθαλάσσιο αγωγό: «Είναι φαραωνικό το έργο και δεν μπορεί να γίνει».
ΟΜΩΣ τα καταφέρατε μια χαρά!!!
Κλείνοντας εκφράζω τις ευχαριστίες μου και την απόλυτη ικανοποίησή μου, από την έκβαση του αποτελέσματος κι αυτό οφείλεται στους «ανήσυχους» Αιγινήτες που διαμόρφωσαν αυτό το ΠΑΝΑΙΓΙΝΗΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ του υποθαλάσσιου αγωγού – σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ.
Επίσης στους Δημάρχους της Αίγινας, σε επίπεδο περιόδων 30ετίας και πλέον, ιδιαίτερα δε στους Δημάρχους της Αίγινας από 2007-2019 αλλά και στον σημερινό Δήμαρχο, στους Περιφερειάρχες αντίστοιχα, στους Αντιπεριφερειάρχες Νήσων αντίστοιχα, στα κατά περίοδο Δημοτικά Συμβούλια του νησιού μας και σ’ όλους τους Αιγινήτες και φίλους της Αίγινας.
Το άξιζε η Αίγινα, το άξιζαν οι Αιγινήτες, το άξιζε η ιστορική διαδρομή του νησιού μας, η Α’ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.


Με εκτίμηση
ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΚΙΩΤΗΣ
Πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png