Καποδιστριακή και πάλι, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας οργανώνεται εν όψει του καλοκαιριού και ανοίγει ξανά τις πόρτες της στο κοινό.

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο της βιβλιοθήκης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι οι επαφές και οι συνεννοήσεις με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την ονομασία της βιβλιοθήκης μας, απέδωσαν καρπούς. Μετά από έρευνα στον σύνολο των σχετικών διατάξεων, αποδείχτηκε τελικά ότι κακώς είχε παραλειφθεί σε όλα τα επίσημα έγγραφα, ήδη από το 1980, η προσωνυμία «Καποδιστριακή» από την επίσημη ονομασία της. Έτσι, από σήμερα κιόλας (ακολουθώντας την νέα σειρά στην ονοματολογία των βιβλιοθηκών, όπως ορίζεται από τον νόμο του 2003) η βιβλιοθήκη μας θα ονομάζεται επισήμως «Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας».

Θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή, τόσο για την ιστορία της βιβλιοθήκης, όσο και της ίδιας της Αίγινας. Στην Αίγινα είχε ιδρυθεί από τον Ιωάννη Καποδίστρια η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας, και όταν αργότερα αυτή μεταφέρθηκε στην Αθήνα καταλήγοντας να είναι σήμερα η Εθνική μας Βιβλιοθήκη, η Αίγινα είχε μείνει χωρίς δημόσια βιβλιοθήκη. Στην παλαιά αυτήν «Δημόσια Βιβλιοθήκη» του Καποδίστρια, παραπέμπει ακριβώς και ο τίτλος «Καποδιστριακή», που δόθηκε στην βιβλιοθήκη όταν «επανιδρύθηκε» στο νησί μας το 1947 ως «τοπική», και από το 1953 ως «δημόσια», για να καλυφθεί αυτό το κενό.

Σημειώνουμε ότι οι λόγοι που η ιστορική προσωνυμία της βιβλιοθήκης είχε πάψει να χρησιμοποιείται παραμένουν αδιευκρίνιστοι, ενώ παλαιότερες προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα είχαν αποβεί άκαρπες.

Με την ιστορική ονομασία της αποκατεστημένη, λοιπόν, η Καποδιστριακή μας Βιβλιοθήκη παράλληλα με τις άλλες προτεραιότητες που έχει θέσει (δημιουργία ιστοσελίδων, καταλογογράφηση, ψηφιοποιήσεις, κτιριακό) προχωρεί φέτος το καλοκαίρι στην οργάνωση μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων στον κήπο του ιστορικού Εϋναρδείου που της ανήκει, και που σύντομα πρόκειται να αναστηλωθεί από το Υπουργείο Παιδείας για να χρησιμοποιηθεί μόνιμα από αυτήν.

Εν αναμονή της αποκατάστασης του σημαντικού αυτού Καποδιστριακού μνημείου, μετά από πολλές δεκαετίες αναβολών και άλλων προσκομμάτων, το παρόν Εφορευτικό Συμβούλιο επιχειρεί να ξαναζωντανέψει τον περιβάλλοντά του χώρο μετά από την εγκατάλειψη όλων αυτών των δεκαετιών. Στην προσπάθειά μας, είχαμε δύο πολύτιμους αρωγούς: αφ᾽ ενός τον αρχιτέκτονα τοπίου και κηποτέχνη, κύριο David Cross, ειδικό στους μεσογειακούς κήπους, που με προσφορά προσωπικής εργασίας ανέλαβε τον καθαρισμό και την ανάδειξη του ιστορικού κήπου, δίνοντας έμφαση στην καθαρά τοπική χλωρίδα της Αίγινας και στην διατήρηση του φυσικού του χαρακτήρα, και αφ᾽ εταίρου τον γεωπόνο και ιδιοκτήτη του Γεωπονικού Οίκου «Κρητικός», κὐριο Γιώργο Κρητικό, που δώρισε στην βιβλιοθήκη μας όλα τα φυτά που απαιτήθηκαν για την αποκατάστασή του.

Λόγω των περιορισμένων πόρων που έχουμε στην διάθεσή μας, τέτοιες προσφορές είναι ανεκτίμητες για εμάς, διότι μας δίνουν την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δράσεις που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν. Δείχνουν επίσης και την αυξημένη ευαισθησία των σημερινών κατοίκων της Αίγινας για το μέλλον των καποδιστριακών της μνημείων, ενός σημαντικού μέρους της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Εν όψει των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που θα ανακοινωθούν σύντομα, η προσπάθεια ευπρεπισμού του χώρου συνεχίζεται, προσβλέποντας πάντοτε στην πολύτιμη στήριξη κατοίκων και φίλων του νησιού μας.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι δωρεές βιβλίων, που εμπλουτίζουν τις συλλογές της βιβλιοθήκης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Όλγα Αρνιακού για την δωρεά 25 τόμων εξαιρετικά βιβλιοδετημένων γαλλόφωνων εκδόσεων, την κυρία Τούλα Σίνου για την δωρεά 50 τομών παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και ανώνυμη δωρήτρια για την δωρεά 25 τομών, επίσης παιδικής λογοτεχνίας.

Τέλος, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη ανοίγει και πάλι τις πύλες της στο κοινό από την προσεχή Δευτέρα 4 Ιουλίου. Η βιβλιοθήκη θα εξυπηρετεί το κοινό, κατά την θερινή περίοδο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png