Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αίγινας: Aδικαιολόγητες και εξοντωτικές οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Η Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αδικαιολόγητες και εξοντωτικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα των Δήμων της Α΄ & Β΄ Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού, οι οποίες θα επιφέρουν δυσβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση και απώλεια κοινωνικών επιδομάτων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα:

Στην Αίγινα εντάσσονται και θα έχουν τιμές ζώνης περιοχές όπως η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα με  αύξηση των τιμών +20,58%.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επιφέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε 20 ακόμη φόρους και τέλη, σε μια οικονομική συγκυρία βαθιάς ύφεσης κι ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας.

Για παράδειγμα αναμένεται να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση στην φορολογία εισοδήματος  λόγω αύξησης των τεκμηρίων, σε οποιαδήποτε  μεταβίβαση ακίνητων, στον λογαριασμό των παροχών ηλεκτρικής ενεργείας λόγω αύξησης του πόσου που αποδίδεται στις Δήμους.

Η αύξηση αυτή αναμένεται  να επιδράσει αρνητικά στην κατακερματισμένη μικρή οικονομία του νησιού που εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό την παροχή υπηρεσιών, τον πρωτογενή τομέα και παλιότερα από την  οικοδομή.

Ταυτόχρονα, αυτό το μέτρο σε πολλά νοικοκυριά πχ ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και σε επαγγελματίες στην Αίγινα (εστίαση, ψαράδες, γεωργούς, ελεύθερους επαγγελματίες) θα προκαλέσει σημαντική απώλεια κοινωνικών επιδομάτων, καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για την χορήγησή τους, είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Η απώλεια θα αφορά στο:

•Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
•Στεγαστικό επίδομα
•Επίδομα θέρμανσης
•Έκπτωση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός πως η κυβέρνηση επιλέγει να αυξηθούν οι κατώτατες τιμές σε περιοχές σαν την Αίγινα στις οποίες διαμένουν εργαζόμενοι που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους εν μέσω πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται σημαντική πτώση των αξιών σε ακίνητα περιοχών ανώτερης εισοδηματικής κλάσης, όπως στο Ψυχικό, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα.

Η Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Αίγινας και οι βουλευτές μας έχουν  ζητήσει άμεση διόρθωση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης, αφού από αυτό το μέτρο πλήττονται οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας.