Φίλιππος Τζίτζης. Αίτημα για την επείγουσα αποκατάσταση του Εϋνάρδειου.

Αίγινα Ώρα Συνεργασίας. Δελτίο Τύπου
Εϋνάρδειο, πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίριο με μια στοά δωρική μπροστά και δυο αετώματα. Κτίσθηκε το 1830 με δωρεά του Γάλλου Φιλέλληνα Εϋνάρδου, με σκοπό να στεγάσει το «Κεντρικό Σχολείο», που ίδρυσε ο Καποδίστριας στην 1 Νοεμβρίου 1829, έχοντας κατά νου να διδάξει τους δασκάλους των αλληλοδιδακτικών δημοτικών σχολείων της επικράτειας. Εκεί, στους σπουδαστές δίδασκαν οι: Γ. Γεννάδιος και Ι. Βενθύλλος αρχαία ελληνική ιστορία, στοιχεία μαθηματικών και γαλλικά. Ο Ν. Χορτάκης, από το Μάιο του 1831, δίδασκε στοιχεία λογικής, μαθηματικά, φυσική ιστορία και ανθρωπολογία. Και ο Νεόφυτος Δούκας παρέδωσε αργότερα μαθήματα.

Στη δεύτερη από τις δυο αίθουσες του Εϋνάρδειου στεγάστηκε το Πρότυπο της Αλληλοδιδακτικής, που χρησίμευε για την πρακτική εξάσκηση των δασκάλων. Μετά το θάνατο του Καποδίστρια το σχολείο αυτό (πρότυπο) καταργήθηκε και για τη διευκόλυνση των μαθητών του κεντρικού σχολείου, στην αίθουσα μεταφέρθηκε για μικρό χρονικό διάστημα η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Με μεγάλη θλίψη-παρακολουθούμε το κτίριο του Φιλέλληνα Εϋνάρδου, πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, δίπλα στην Μητρόπολη Αίγινας να καταρρέει και να είναι έτοιμο να πέσει από την αδιαφορία των υπευθύνων.  

Σε συχνές ερωτήσεις μας προς την διοίκηση του Δήμου Αίγινας ,τον κ.  Ζορμπά Ιωάννη και την κ. Κουκούλη Μαίρη εκτός από σιωπή και μισόλογα μάθαμε τελικά ποιος φταίει που θα πέσει το κτίριο.  Φέτος ειδικά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του Ελληνικού Κράτους, έπρεπε να είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοικοδόμησης αυτού του σημαντικού κτιρίου της Άιγινας. Μας απάντησαν από το Δήμο Αίγινας, φταίει το Υπουργείο Παιδείας για την πτώση του Εϋνάρδειου.

Κύριε Δήμαρχε, Κυρία Κουκούλη, Πρόεδρε της ΚΕΔΑ, πότε επισκεφτήκατε το Υπουργείο Παιδείας μαζί ή κατά μόνας, να ζητήσετε να προχωρήσει η μελέτη για αποκατάσταση του  Εϋναρδείου; Εκτός αν θέλετε να πέσει; Εκτός αν η αποκατάσταση του Εϋναρδείου  δεν είναι στις προτεραιότητές σας; Μας τιμάει σαν Δήμος η εικόνα του Εϋναρδείου σήμερα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης;

Φίλιππος Τζίτζης
Επικεφαλής  Αίγινα Ώρα Συνεργασίας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png