Δελτίο Τύπου της δημοτικής παράταξης "Αλλαγή πορείας για την Αίγινα", για θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24-8-2021 και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Αλλαγή πορείας για την Αίγινα. Δελτίο Τύπου.
Για τα θέματα της 24-8-2021  αλλά και γενικότερα για την καλοκαιρινή περίοδο που διανύσαμε και φτάνει στο τέλος της, σαν Δημοτική παράταξη  επισημαίνουμε:

Τραγική η  κατάσταση της καθημερινότητας για τον πολίτη στο νησί μας
Επισημάνθηκε από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας στην καθημερινότητα, τους θερινούς μήνες. Η εικόνα του νησιού ,με την κατάληψη όλων των δημόσιων χώρων, των πεζοδρομίων ,των δρόμων από κάθε λογής δίκυκλα και τροχοφόρα αλλά και των παραλιών με αυθαίρετες καταλήψεις και επεκτάσεις των ομπρελοκαθισμάτων, είναι τραγική. Οι δρόμοι αδιάβατοι (η κατάσταση των οδοστρωμάτων είναι πολύ κακή), ενώ η κίνηση σ΄αυτούς για πεζούς είναι μια μαρτυρική πορεία. Η κατάσταση αυτή κρατάει χρόνια, αλλά ειδικά φέτος και με αφορμή τον κορονοιό και την ανάγκη να δουλέψουν οι κάθε λογής επιχειρήσεις, η ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού, έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Δυστυχώς παρά τις προτάσεις μας, για εξεύρεση χώρων παρκαρίσματος, για πεζοδρομήσεις, για τροφοδοσία καταστημάτων σε ορισμένες ώρες, τίποτε δεν έχει εφαρμοστεί. Η Δημοτική αρχή παρακολουθεί ανίκανη να επέμβει, περιμένοντας απλά και μόνο να τελειώσει η τουριστική περίοδος. Η έλλειψη σχεδιασμού και τόλμης  αντιμετώπισης  της εικόνας αυτής, δεν τιμάει καμιά Δημοτική αρχή. Και το χειρότερο όλων  είναι ότι όλα αυτά μπορεί  να είναι αφορμή να  χαθεί το πλεονέκτημα επισκεψιμότητας λόγω της κοντινής απόστασης  από την πρωτεύουσα και να βρεθούμε σε μια καινούργια κρίση της  μορφής του άλλοτε φημισμένου προορισμού της Αγίας Μαρίνας.

Η συναυλία των 40.000 και πλέον ευρώ
Φοβερά κοστοβόρα για τα ταμεία του Δήμου υπήρξε η συναυλία Χατζηγιάννη, Γαλάνη που κόστισε στον Δήμο μας 40.000 και πλέον ευρώ. Ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση λόγω κορονοιού απαιτεί λελογισμένη διαχείριση των οικονομικών, τη στιγμή μάλιστα που   πολλοί συμπολίτες  πλήττονται από την πανδημία και έχουν ανάγκη  βοήθειας. Εκτός όμως του μεγάλου οικονομικού κόστους, η κίνηση αυτή ήταν πολύ άκαιρη και άστοχη, αφού  λόγω των μέτρων και της επιβαλλόμενης πληρότητας  στις 1000 θέσεις του γηπέδου έπρεπε να καλυφτούν 700 (τυπικά  ο λογαριασμός ανά άτομο ξεπέρασε τα 60 ευρώ). Η κατάσταση που ζούμε, ζητάει εκδηλώσεις μελετημένες και  σε οικονομικό  αλλά και  σε επίπεδο συμμετοχής των πολιτών και όχι κατασπατάληση του Δημοτικού χρήματος.

Καθαριότητα με πολλά ερωτηματικά
Μπορεί να είδαμε μια  καλή  εικόνα τους  προηγούμενες μήνες  στα θέματα καθαριότητας, αλλά το κρίσιμο διάστημα του Αυγούστου  στο νησί και ιδίως  στην περιφέρεια  η καθαριότητα υπήρξε ανεπαρκής. Φαίνεται ότι χρειάζεται νέος σχεδιασμός, διαφορετικός για τις κρίσιμες περιόδου σε σχέση με τις κανονικές, ενώ η ενίσχυση του στόλου απορριμμάτων και έκτατου προσωπικού (που ξεκίνησε με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ1 και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής  και Δημοτικής αρχής) πρέπει να συνεχιστεί γιατί  είναι  απολύτως αναγκαία.

Ίδρυση Ειδικού σχολείου-Προσλήψεις  καθαριστριών στα σχολεία
Ως θετικό βήμα για την εκπαίδευση στο νησί μας είναι η ίδρυση και λειτουργία ειδικού σχολείου, στο χώρο του 1ου Δημοτικού. Είναι κάτι που είχε ανάγκη το νησί μας και  θα προσφέρει ουσιαστικά στην εκπαίδευση μαθητών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες, που αναγκάζονταν να μετακινούνται εκτός του νησιού. Επίσης ως θετικό κρίνεται και η απόφαση  ο δήμος  να προσλάβει περισσότερες καθαρίστριες με δικά του έξοδα, ώστε να καλυφθεί  η καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Για μια ακόμη φορά όμως  καθυστέρησε αδικαιολόγητα η πρόσληψη καθαριστριών με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ δεν γνωρίζουμε αν επαρκεί ο αριθμός των καθαριστριών για την   καθαριότητα των σχολικών  μονάδων και τις πρωινές  ώρες λειτουργίας των σχολείων.

Υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας
Σε κρίση μπαίνει το Κέντρο Υγείας Αίγινας αφού οδηγείται σε απώλεια   μιας σειράς ιατρικών  ειδικοτήτων όπως: καρδιολόγο, ακτινοδιαγνώστη, ορθοπεδικό και  παιδίατρο (που δεν ήρθε ποτέ) ενώ  πιθανή θεωρείται και η αποχώρηση ΩΡΛ. Θα στερηθεί λοιπόν το Κ. Υγείας μια σειρά από βασικές και  κρίσιμες ειδικότητες,  σε μια περίοδο που και λόγω κορονοιού είναι αναγκαία και επιτακτική η στελέχωση όλων  των  Δημόσιων  φορέων Υγείας.

Πυροσβεστική  Υπηρεσία Αίγινας
Είχαμε επισημάνει στο  Δημοτικό συμβούλιο  τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στην Πυροσβεστική  Υπηρεσία της Αίγινας και μάλιστα αναφερθήκαμε και στο άδικο πρόστιμο στο πρ/νο της υπηρεσίας για κριτική που άσκησε και αφορούσε την έλλειψη μέτρων προσωπικού και πυροπροστασίας. Καταδικάσαμε και καταδικάζουμε την τακτική  να μην μπορούν οι Πρ/νοι και οι υπάλληλοι να κάνουν κριτική στα κακώς κείμενα, που σκοπό έχει τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων. Αποτέλεσμα τέτοιων τακτικών   αλλά και της έλλειψης σχεδιασμού και προσωπικού (η κυβέρνηση αποφάσισε να μη γίνει  πρόσληψη των 500 δασονόμων και 5066 δασοπυροσβεστών που είχε αποφασίσει με ΚΥΑ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ),  ήταν η καταστροφή του δασικού πλούτου, σπιτιών και περιουσιών πολλών συνανθρώπων μας.

Αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα του Δήμου Αίγινας
Εξοντωτικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα των Δήμων της Α΄ & Β΄ Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Στην Αίγινα εντάσσονται και θα έχουν τιμές ζώνης περιοχές όπως η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα με  αύξηση των τιμών +20,58%.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επιφέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε 20 ακόμη φόρους και τέλη, σε μια οικονομική συγκυρία βαθιάς ύφεσης.

Για παράδειγμα αναμένεται να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση στην φορολογία εισοδήματος  λόγω αύξησης των τεκμηρίων σε οποιαδήποτε  μεταβίβαση ακίνητων καθώς και  στον λογαριασμό των παροχών ηλεκτρικής ενεργείας, λόγω αύξησης του ποσού που αποδίδεται στις Δήμους.

Ταυτόχρονα , αυτό το μέτρο σε πολλά νοικοκυριά, π.χ. ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και σε επαγγελματίες στην Αίγινα (εστίαση, ψαράδες, γεωργούς, ελεύθερους επαγγελματίες), θα προκαλέσει σημαντική απώλεια κοινωνικών επιδομάτων, καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για την χορήγησή τους, είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός πως η κυβέρνηση επιλέγει να αυξηθούν οι κατώτατες τιμές σε περιοχές σαν την Αίγινα στις οποίες διαμένουν εργαζόμενοι που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους εν μέσω πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται σημαντική πτώση των αξιών σε ακίνητα περιοχών ανώτερης εισοδηματικής κλάσης, όπως στο Ψυχικό, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα.


Μέτρα κατά του κορονοϊού
Μπορεί η περίοδος να έφερε χαμόγελα και χρήματα στα ταμεία των περισσότερων επιχειρήσεων αλλά υπάρχουν όμως και επαγγελματίες που βρίσκονται σε οριακά σημεία διατήρησης των επιχειρήσεων (π.χ. όσοι δεν διαθέτουν μεγάλους ή καθόλου εξωτερικούς χώρους). Πλέον χρειάζεται μια πιο στοχευμένη  πολιτική οικονομικής βοήθειας ή διευκόλυνσης μέσω απαλλαγών Δημοτικών τελών  για  τις επιχειρήσεις αυτές. Ταυτόχρονα επειδή τα κρούσματα αυξάνονται στο νησί μας θα πρέπει να τηρηθούν και να ενταθούν τα υγειονομικά μέτρα στα μέσα  μεταφοράς, στις επιχειρήσεις εστίασης, στα καταστήματα, στα σχολεία, στους ιερούς ναούς και τα μοναστήρια  και γενικότερα σε όλες τις δραστηριότητες, για να μην φτάσουμε στη δυσάρεστη θέση των τοπικών lockdoun που είδαμε σε άλλες περιοχές. Σίγουρα το εμβόλιο αποτελεί βασικό όπλο για τη καταπολέμηση της πανδημίας. Στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού, υποχρεωτικής επιβολής εμβολιασμού  και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα.

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες μαθητές της Αίγινας
Για μια ακόμη χρονιά είχαμε μεγάλες επιτυχίες των μαθητών που αποφοίτησαν από τα Λύκεια του νησιού μας. Ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων εισήχθη σε ΑΕΙ της προτίμησής τους. Ο αριθμός αυτός   θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν έμεναν  εκτός σχολών αρκετοί υποψήφιοι, λόγω της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ενώ κάποιοι προκλητικά έχουν την δυνατότητα να στέλνουν τα τέκνα τους στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο Yale με 480.000 μόρια, συγνώμη ευρώ, με τον καινούργιο νόμο ένας μαθητής που έγραψε  π.χ.7.000 μόρια ,δεν είναι ικανός να φοιτήσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ,αλλά άνετα μπορεί με 7.000€/έτος να φοιτήσει σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο. Σε πείσμα όμως των καιρών και των κυβερνητικών προθέσεων αξίζουν θερμά συγχαρητήρια  σε όσους υπερασπίζονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλαν οι υποψήφιοι και οι οικογένειες του νησιού μας  μέσα σε συνθήκες lockdown λόγω πανδημίας, κάτι που κάνει την επιτυχία τους ακόμη πιο σημαντική.


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Παντελής Μεθενίτης
Αντώνης Ντελής


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png