Ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες της Ecoweek 2021, που έλαβαν χώρα διαδικτυακά και δια ζώσης στην Αίγινα.

Ecoweek. Δελτίο Τύπου
Με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Αίγινας.

Ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα οι δραστηριότητες της φετεινής Ecoweek 2021 που έλαβαν χώρα διαδικτυακά και δια ζώσης στην Αίγινα. Η διοργάνωση σημάδεψε τα 15 χρόνια λειτουργίας της ΑΜΚΕ Ecoweek και τα 200 χρόνια από την εθνική παληγγενεσία με την Αίγινα ως πρώτη έδρα του Ι. Καποδίστρια.

Το μήνυμα της Ecoweek στις εκδηλώσεις της Αίγινας ήταν ένα μήνυμα βιωσιμότητας και καινοτομίας», αναφέρει ο Ηλίας Μεσσίνας, ιδρυτής και πρόεδρος της Ecoweek. «Στην Ecoweek στην Αίγινα προωθήσαμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αίγινας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αξιοποίηση φυσικών πόρων, τον αειφόρο τουρισμό και αναπτύξαμε στα διαδικτυακά εργαστήρια ιδέες και προτάσεις για βιώσιμες πρακτικές με μηδενική ρύπανση.»

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Ecoweek 2021, πραγματοποιήθηκε περίπατος τοπικής αρχιτεκτονικής με τον αρχιτέκτονα Αναστάση Παπαδάκη, ελεύθερο αρχιτεκτονικό σχέδιο με τον αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα, προβολή της ταινίας "The Human Scale" του Andreas Dalsgaard με τον Jan Gehl και το 40χρονο έργο του σε  εναλλακτικό αστικό σχεδιασμό σε πόλεις και δημόσιους χώρους στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα, συζήτηση πάνω στον αειφορικό τουρισμό με τον Δρ. Ιωάννη Παππά του GSTC και της Green Evolution και τέλος παρουσίαση της πρωτοβουλίας διεθνούς διαλόγου και ιδεών
της Ecoweek και του Think Tank Παρέμβαση, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Γεωργίου της Παρέμβαση και της Αρετής Γεωργιλή, εκδότριας της Ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του Goeffrey Robertson «Σε Ποιόν Ανήκει η Ιστορία», με στόχο την αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου στο κέντρο της πόλης της Αίγινας.

Οι διαδικτυακές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν μέσω ZOOM Webinar και περιελάμβαναν τους εξής ομιλητές:

Μαρία Αναστασιάδου και Έλλη Πετρίδη των Little Architecture, που μίλησαν για το σχεδιασμό σαν εργαλείο για τη δημιουργία νέων εξωτερικών χώρων για δραστηριότητα. Η Emese Pancsa της Compocity από την Ουγγαρία, που μίλησε για την αναβίωση αρχαίων πρακτικών της Ιαπωνίας στο σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων για οικιακή κομποστοποίηση. Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Arthur Mamou Mani από τη Βρετανία που μίλησε για παραμετρικό σχεδιασμό και τη χρήση του σε κυκλικό σχεδιασμό και αρχιτεκτονική με εντυπωσιακά παραδείγματα παραμετρικού σχεδιασμού από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία
και τη Μ. Ανατολή. Η αρχιτέκτονας Ulrike Schartner του γραφείου gaupenraub+/- από την Αυστρία παρουσίασε έργα κοινωνικού σχεδιασμού στα κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων –
με την ευγενή στήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας. Οι αρχιτέκτονες Θεοδώρα Κυριαφίνη και Φωτεινή Λυμπεριάδου της Euzen Architects παρουσίασαν παραδείγματα
βιοκλιματικών και οικολογικών κτιρίων στην Ελλάδα και παραδείγματα εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Η ομιλία τους λειτούργησε ως εισαγωγή για το εργαστήριο σχεδιασμού νέου κέντρου ιαματικού spa στη Σουβάλα της Αίγινα. Ο αρχιτέκτονας Χρήστος Φλώρος μίλησε για τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της  παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και η αρχιτέκτων Maria Luisa Palumbo από την Ιταλία, μίλησε για τον τουρισμό και τη μετεγκατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου στις αρχές του 20ου αιώνα, θέτοντας ερωτήματα αειφορίας και βιώσιμων πρακτικών.

Μετά από μια εβδομάδα διαδικτυακών εργαστηρίων με μερική δια ζώσης παρουσία στην Αίγινα, ολοκληρώθηκαν τα εργαστήρια το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, με διαδικτυακές παρουσιάσεις των τεσσάρων εργαστηρίων Ecoweek 2021:

W2 - Gamified Sustainability for Future Cities
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Emese Pansca Ομάδα: Keran An (Diane), Shiyu Wang (Sherry), Yan Wang (Maylor) και Xiashuang Gong (Helen).

Το παιχνίδι ως ενεργοποιητής για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, όπου μια πιο υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα) ανταμείβεται με πόντους. Μια πρωτοβουλία που συνδυάζει άλλες υπάρχουσες πρωτοβουλίες και εφαρμογές, οι οποίες θα αναπτύξουν την έννοια της κοινότητας και της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Με στόχο την ανακύκλωση, την κοινή επανάχρηση και τη μείωση των απορριμμάτων με ουσιαστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

W4 - Re_ [Σχεδιασμός]
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Έλλη Πετρίδη και Μαρία Αναστασιάδου, Little Architecture
Ομάδα: Huijie Shi, Jet Zheng, Yiru Chen, Ηλιάνα Τώτου και Γιώργος Ρέτσος.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν ο σχεδιασμός μιας σειράς παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο της Αίγινας, μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας. Η ομάδα εντόπισε τις τοποθεσίες (μεταξύ άλλων Καποδιστριακά κτίρια, το λιμάνι, κ.α.), σχεδίασε τη μεθοδολογία και τα βήματα, και ανέπτυξε αρχικές ιδέες για να συζητηθούν με την τοπική κοινωνία, ως έναυσμα για συζήτηση και συμμετοχή του κοινού. Οι παρεμβάσεις, όπως ο «αστικός βελονισμός», θα αναπτύξουν έναν προσβάσιμο σε όλους δημόσιο χώρο για πολλαπλή χρήση και πολλές λειτουργίες.

W7-Ταξίδι στο χρόνο μέσω τοπογραφίας στην Αίγινα
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Βίβιαν Δούμπα και Ίρις Περουλιού
Ομάδα: Ελένη Ηρώ Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Βαΐδου, Αλίκη Ιωάννα Παπαπέτρου, Xinyue Hu, Junqi Liu και Wnhui Lin.
Το εργαστήριο εντόπισε οκτώ τοποθεσίες στην Αίγινα, όπου επεμβάσεις placemaking θα  ενεργοποιούσαν τους χώρους με στόχο να κάνουν τους επισκέπτες και τους τουρίστες να ενεργήσουν και να νιώσουν σαν ντόπιοι. Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν δημιουργούν αναφορές στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη γεωγραφία, την τοπογραφία και την καλλιέργεια της φιστικιάς στην Αίγινα, βοηθώντας στη δημιουργία ενός ιστού που συνδέει ανθρώπους και τοποθεσίες μεταξύ τους. Μεταξύ των εμπειριών που προσφέρονται και εμπλουτίζονται είναι το Fistiki Fest, τα καφενεία στην παραλία, τα μονοπάτια γύρω από τη Μονή Αγίου Νεκταρίου και πολλές άλλες.

W8 – Βιοκλιματικό Ιαματικό Spa στην Αίγινα
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Θεοδώρα Κυριαφίνη και Φωτεινή Λυμπεριάδου (EuZen Architecture) με τους Μιχαήλ Φλώρο, Θανάση Μολούδη και Ηλία Μεσσίνα συμβούλοι.
Ομάδα: Χαρίκλεια Καραβασίλη και Δήμητρα Καραβασίλη.

Οι ιαματικές πηγές στην Αίγινα είναι γνωστές και χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα. Οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών στη Σουβάλα έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά
χρόνια. Μια μελέτη σκοπιμότητας των πηγών έχει επίσης καθυστερήσει για οικονομικούς λόγους, καθυστερώντας συνεπώς οποιαδήποτε πραγματική γνώση της τρέχουσας ικανότητας των πηγών για πιθανή ανάπτυξη και χρήση. Αυτό το εργαστήριο πραγματοποίησε συναντήσεις και συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στον τομέα των ιαματικών πηγών και συνδύασε την τεχνογνωσία τους με την εμπειρία των υπευθύνων του εργαστηρίων στον βιοκλιματικό και αειφορικό σχεδιασμό, με στόχο την παραγωγή ενός ρεαλιστικού προγράμματος και αρχιτεκτονικής πρότασης σε μια τοποθεσία κοντά στην
υπάρχουσα εγκαταλελειμμένη δομή - η οποία ανακαινίζεται και ενσωματώνεται στο νέο σχεδιασμό ως χώρος υποδοχής και εκθέσεων. Οι νέες εγκαταστάσεις των 1200 τ.μ. προσφέρουν μια πρώτης κατηγορίας φυσικών εγκαταστάσεων ιαματικού spa στην Αίγινα, η οποία μπορεί να αναπτύξει τουρισμό ολοχρονικά στην Αίγινα και να στηρίξει τις
ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε εγγύτητα με τις πηγές.

Όλες οι δια ζώσης δραστηριότητες ήταν ανοιχτές και δωρεάν στο κοινό και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το επίσημο πρωτόκολλο, οδηγίες και περιορισμούς του COVID.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png