Κατάθεση ερώτησης του βουλευτή Νικόλαου Μανωλάκου, προς τον Υπουργό Οικονομικών για την φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος. Δελτίο Τύπου.

Κατάθεση  Ερώτησης
Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε  σήμερα στις 02/12/2021 Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Φορολόγηση αναδρομικών  συνταξιούχων», με την οποία ερωτά, μεταξύ των άλλων ,  τον Υπουργό εάν προτίθεται να διορθώσει τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων με  ενιαία, εφ’ άπαξ φορολόγηση και με   δυνατότητα εξόφλησης σε δώδεκα (12) άτοκες δόσεις για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και ισονομίας σε σχέση με παλαιότερη αντιμετώπιση του ίδιου θέματος

Ακολουθεί η σχετική Ερώτηση :
Κύριε υπουργέ

Οι απόστρατοι όλων των Κλάδων,  των Ενόπλων Δυνάμεων  και των Σωμάτων Ασφαλείας, περίπου 100.000,  μαζί με πολύ μεγάλο αριθμό, άλλων κατηγοριών,  συνταξιούχων, έλαβαν αναδρομικά για έντεκα μήνες,  των ετών 2015 και 2016,  που προέρχονταν από παράνομες περικοπές των  κύριων  συντάξεών  τους, μετά από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης.

Τα ποσά αυτά, δεν φορολογήθηκαν κατά την εκταμίευση και απόδοσή  τους στους δικαιούχους, όμως έναν χρόνο μετά, φορολογούνται μέσω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης στα έτη 2015 και 2016, το οποίο οδηγεί  τους συνταξιούχους σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη 2015 και 2016  καθώς και σε επιβάρυνση, η οποία  κυμαίνεται από 35% μέχρι και 46% επί των δοθέντων αναδρομικών.

Η ρύθμιση αυτή, σε μια δύσκολη περίοδο, επιτείνει την οικονομική δυσπραγία των συνταξιούχων. Στο παρελθόν αντίστοιχες αποδόσεις αναδρομικών φορολογήθηκαν αυτοτελώς με 20%, χωρίς καμία περαιτέρω φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων συνταξιούχων.  
        
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Εάν προτίθεστε, στο πνεύμα της ευαισθησίας που πρέπει να μας διακρίνει, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων, αλλά και της ισονομίας, σε σχέση με παλαιότερη αντιμετώπιση του ίδιου θέματος
α. Να ακυρώσετε τη συγκεκριμένη φορολόγηση των αναδρομικών και να νομοθετήσετε, ενιαία, εφ’ άπαξ φορολόγηση 20%, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
β.  Να διορθώσετε τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά.
γ. Να δώσετε τη δυνατότητα εξόφλησης σε δώδεκα (12) άτοκες δόσεις.
δ.  Να προβλέψετε συμψηφισμό των ήδη εξοφληθέντων ποσών με άλλες παρούσες ή μελλοντικές οφειλές.

Ο Βουλευτής

Νικόλαος Μανωλάκος
Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png