Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το σπίτι του Ροδάκη στην Αίγινα.

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Προβλήματα με το σπίτι του Αλέξανδρου Ροδάκη, στον Μεσαγρό Αίγινας

Η οικία του Αλέξανδρου Ροδάκη είναι ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στην Αίγινα, στον Μεσαγρό. Είναι ένα λαϊκό, αγροτικό σπίτι, που φέρει μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία, τόσο εξωτερικά, όσο και στον εσωτερικό χώρο. Στοιχεία που το καθιστούν αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο στην ολότητα του, (στον εσωτερικό του χώρο, στους κτιριακούς όγκους όλων των κτισμάτων και στον τρόπο που έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος).  
Το σπίτι κηρύχθηκε διατηρητέο το 2001, με το ΦΕΚ 1252/27-09-2001. Επί σειρά ετών η οικία αποτελούσε σημείο επισκέψεων  και αναφοράς σχολείων και σχολών (όπως το ΕΜΠ και το πρώην ΤΕΙ Αθήνας) αλλά και του εξωτερικού, όπως και πολλών ερευνητών.
Τα τελευταία χρόνια εκτελούνται εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες, τόσο στο εξωτερικό περίβλημα του σπιτιού και τον περιβάλλοντα χώρο, όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, γίνεται αναφορά και για νέες προσθήκες χώρων από τον ιδιοκτήτη, οι οποίες δεν υπήρχαν στο υπάρχον παραδοσιακό συγκρότημα, αλλά και σύγχρονες επεμβάσεις που αλλοιώνουν κατάφωρα τον ιστορικό του χαρακτήρα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Με δεδομένο ότι είναι υποχρέωση του κράτους να διαφυλάσσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, (τα κτίρια, τα τεχνουργήματα, τα ήθη και τα έθιμα) του τόπου μας, ποια μέτρα πήρε προκειμένου να κληθούν οι εποπτεύοντες φορείς, ώστε να ελέγξουν την κατάσταση του μνημείου;

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω
Γκιόκας Γιάννης
Κατσώτης Χρήστος
Κανέλλη Λιάνα
Παφίλης Θανάσης


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png