Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης "Αλλαγή πορείας για την Αίγινα", στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 Ιανουαρίου 2022.

"Αλλαγή πορείας για την Αίγινα". Δελτίο Τύπου.

Αγαπητοί συμπολίτες
Στο δημοτικό συμβούλιο στις 4-1-2022 από τους Δημοτικούς συμβούλους της παράταξης μας «Αλλαγή πορείας για την Αίγινα», συζητήθηκαν και τέθηκαν τα παρακάτω  θέματα:

1. Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της λειτουργίας του  υποθαλάσσιου αγωγού:  Ως θετική εξέλιξη αποτιμά η παράταξή μας τις δοκιμές για την  λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού. Φαίνεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα στις  περιοχές της Αίγινας  θα τρέξει νερό ΕΥΔΑΠ (εξαίρεση θα αποτελέσουν οι Άλωνες και η Αγία Μαρίνα όπου χρειάζονται έργα σύνδεσης με τις εκεί δεξαμενές). Το μεγάλο ερωτηματικό, όσον αφορά τη λειτουργία του αγωγού, είναι τα σοβαρά προβλήματα της ρηγμάτωσης της κεντρικής δεξαμενής και το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι  επισκευές όπως έπρεπε. Έτσι  μέχρι στιγμής η  δυνατότητα της πλήρωσης της δεξαμενής με νερό είναι στο 1,80 της 6μετρης δεξαμενής, δηλ. στο 1/3 της χωρητικότητας (πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για πλήρες γέμισμα  και αποθήκευση νερού). Ένα  ακόμη μεγάλο πρόβλημα-που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο Δήμο- είναι η σύμβαση με τους υδρομεταφορείς που είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2022  και που δεσμεύει το Δήμο με συγκεκριμένες  ποσότητες μεταφοράς νερού και το ανάλογο κόστος, εκτός κι αν γίνει οριστική παραλαβή του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού, οπότε έχουμε λύση της σύμβασης. Για το σοβαρό αυτό θέμα αναμένουμε τη σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου, κάτι που έχουμε ζητήσει  το 1/3 των Δημοτικών συμβούλων. Με προσχήματα όμως γραφειοκρατικά, η διοίκηση του Δήμου καθυστερεί αδικαιολόγητα τη σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος σημαντικό για μας –που θα θέσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο- είναι η συζήτηση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του Δήμου, σύμφωνη με τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ.

2. Λειτουργία του Παιδικού σταθμού Κοντού μετ΄ εμποδίων: Θετικά αξιολόγησε η παράταξή μας τις ενέργειες   της διοίκησης  που  μας φέρνουν ένα βήμα πριν τη λειτουργία του βρεφονηπιακού Παιδικού σταθμού στον Κοντό. Το  έργο παραδόθηκε τα προηγούμενα χρόνια ημιτελές και  με πολλές ελλείψεις, γεγονός  που έφερε πολλή μεγάλη καθυστέρηση στην λειτουργία του. Δυστυχώς όμως αν και επρόκειτο  να λειτουργήσει στις 10 του  Γενάρη,  νέα  προβλήματα καθυστερούν τη έναρξη (όπως η διαπλάτυνση του δρόμου, που όμως έπρεπε να είχε προβλεφτεί νωρίτερα, αφού χρόνος υπήρχε για την επίλυση του βασικού αυτού προβλήματος). Η καθυστέρηση αυτή όμως έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση των γονέων της περιοχής, πολλοί από τους οποίους δεν έκαναν  αίτηση για τον Παιδικό σταθμό της Χλόης βασιζόμενοι στις υποσχέσεις της Δημοτικής αρχής για έναρξη λειτουργίας του σταθμού από τα τέλη του Οκτώβρη, κάτι όμως που δεν είδαν  να γίνεται και εισπράττουν  συνεχείς  αναβολές, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού στην αναζήτηση άλλων προσωρινών λύσεων.

3. Προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο και το ιστορικό κέντρο της Αίγινας: Με αφορμή και την επιστολή συμπολιτών μας για την ανάπλαση της περιοχής Παναγίτσας σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, ξαναθυμίσαμε τις προτάσεις μας –που κάνουμε σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο-για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού με χώρους στάθμευσης, ελεύθερες πλατείες, πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου καθώς και για ανάπλαση  όλου του παραλιακού μετώπου από την περιοχή της Αύρας μέχρι και την Παιδική χαρά απέναντι από το γήπεδο. Όταν σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη οι πεζοδρομήσεις των πόλεων είναι κανόνας, για την Αίγινα αυτό αποτελεί εξαίρεση  (αξίζει εδώ να αναφέρουμε ως παράδειγμα την πολλή όμορφη ανάπλαση του Τουρκολίμανου, με χρήματα της περιφέρειας Δούρου). Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα καμιά Δημοτική αρχή δεν τολμάει  να θίξει «το βόλεμα των ολίγων» σε βάρος της καθημερινότητας των πολλών, αλλά συνηθίζουν να αποπέμπουν  το πρόβλημα στο μέλλον και στη δημιουργία του  περιφερειακού δρόμου. Τόλμη χρειάζεται και όχι δικαιολογίες για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο ήρεμη και πιο όμορφη.

4. Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας: Μεγάλες οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας αφού πολλοί γιατροί μετακινούνται σε άλλες δομές της Πρωτοβάθμιας υγείας. Καρδιολόγος, ακτινολόγος, ΩΡΛ, ορθοπεδικός  εγκαταλείπουν το Κέντρο Υγείας, που τα προηγούμενα χρόνια είχε μια πληρότητα γιατρών σε ικανοποιητικό επίπεδο(πλην παιδιάτρου).  Όλοι οι πολίτες, βλέποντας και το γενικότερο κλίμα αντιμετώπισης του κορονοϊού (χωρίς ενίσχυση των Δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό,  δημιουργία νέων ΜΕΘ και  επίταξη ιδιωτικών κλινικών) ανησυχούν για την εγκατάλειψη και το μέλλον της Δημόσιας υγείας.

5. Κτηριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων-Ανάγκη άμεσου ελέγχου: Με αφορμή την πτώση σοβάδων στο 2ο Δημοτικό σχολείο, αναδείχτηκε το μείζον πρόβλημα της στατικής ικανότητας των σχολικών κτηρίων Πρωτοβάθμιας   και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα κτήρια των σχολικών μονάδων είναι μεγάλης ηλικίας, είναι ασυντήρητα και με προβλήματα που δεν μπορούν να εντοπίσουν οι Δ/ντες τους, παρά μόνον οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Επειδή η συντήρηση των κτηρίων έχει περάσει στους Δήμους και τα κονδύλια επισκευών τα διαχειρίζεται  ο Δήμος μας, ζητήσαμε τον  άμεσο έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων, τον εντοπισμό  των  σοβαρών προβλημάτων και την άμεση επισκευή. Ο καλλωπισμός, τα βαψίματα και γενικά οι εργασίες που ετήσια  κάνει ο Δήμος με την έναρξη των μαθημάτων, πρέπει να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, από τις  επισκευές που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών.

6. Επαναφορά των δια ζώσης Δημοτικών Συμβουλίων: Η πρότασή μας είναι να επανέλθει η δια ζώσης λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου σε μεγαλύτερο χώρο του Δήμου (π. χ. Δημοτικό Θέατρο ή στο θέατρο του ΕΠΑΛ, με την μεταφορά των μικροφωνικών εγκαταστάσεων). Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των μελών του Δημοτικού συμβουλίου. Αναμένουμε ενέργειες.

Για τις δημαιρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου: Είδαμε στις δημαιρεσίες για το προεδρείο Δ. Συμβουλίου, την Οικονομική επιτροπή, την επιτροπή Ποιότητας ζωής και  τα Νομικά πρόσωπα (ΚΕΔΑ, ΔΑΟΑ, Λιμενικό ταμείο), μια ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, με εσωτερικές μετακινήσεις των αιρετών της διοίκησης. Αλλά και στην προβλεπόμενη συμμετοχή  και  συμπλήρωση κάποιων Νομικών προσώπων (ΚΕΔΑ,ΔΑΟΑ) με πολίτες του νησιού, κι εκεί  δεν είδαμε ουσιαστικές  αλλαγές προσώπων. Είναι πλέον φανερό ότι  η Διοίκηση του Δήμου έχει στρέψει την προσοχή της  στην τήρηση των λεπτών ισορροπιών της παράταξης του Δημάρχου και στο εκλογικό της συμφέρον στις επικείμενες εκλογές, αγνοώντας το καλό  του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού μας. Η παράταξή μας, όσον αφορά τις ελάχιστες συμμετοχές σε κάποια από το νομικά πρόσωπα, προχώρησε σε αλλαγές δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν και να προσφέρουν με τη δράση και τις εμπειρίες τους, ενώ στις εκλογές των Επιτροπών του Δήμου αποχώρησε διαμαρτυρόμενη  για το νόμο της κυβερνησιμότητας που κατάργησε την απλή αναλογική και το αποτέλεσμα της εκλογικής  βούλησης του Αιγινήτικου λαού.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Παντελής Μεθενίτης
Αντώνης Ντέλης
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png