Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωση Αίγινας, για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης  Ιανουαρίου 2022 η παράταξη μας τοποθετήθηκε σχετικά για την κατάσταση που βρέθηκε πρόσφατα  η πρωτεύουσα  και τις ευθύνες του Κράτους και της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.

Αυτές τις μέρες είμαστε μάρτυρες μιας απερίγραπτης κατάστασης.

Η Αττική οδός όπως και άλλες λεωφόροι και οδοί λόγω της χιονόπτωσης βρέθηκαν εκτός λειτουργίας.
Δρόμοι αποκλείστηκαν από πτώσεις δέντρων, περιουσίες πολιτών καταστράφηκαν, αυτοκίνητα, περιφράξεις σπιτιών, νοικοκυριά έμειναν για πολλές μέρες χωρίς ηλεκτροδότηση, συμπολίτες μας τραυματίστηκαν από την αδυναμία τους να μετακινηθούν σε δρόμους όπου δεν υπήρξε καμιά πρόβλεψη για αυτήν την κατάσταση.

Οι κάτοικοι της Αττικής αφέθηκαν στην μοίρα τους, όπως το καλοκαίρι στην Εύβοια με τις πυρκαγιές, από ένα κράτος που αδυνατεί να προσφέρει έστω και τις ελάχιστες υπηρεσίες στους πολίτες του.

Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι η αδυναμία της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει την κατάσταση, λόγω της απουσίας κεντρικού σχεδιασμού,  πράγμα που επεσήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης.

Μία κρατική μηχανή, όπου τα μέλη της διαφωνούν, αντιμάχονται, αδρανούν, και δεν μπορούν να παράξουν έργο. Φυσικά, όταν πρόκειται να εκδοθεί κάποια ΚΥΑ ή κάποιος νόμος για να βάλει στον πάγο δικαιώματα και διεκδικήσεις ή μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα υπουργεία  και οι κρατικές υπηρεσίες, συνεργάζονται αμέσως και  συντονίζονται αυτόματα.

Ακόμη,  ευθύνες αποδίδονται και στις τοπικές διοικήσεις οι οποίες όσες καλές προθέσεις και αν έχουν, είναι αδύναμες να οργανώσουν τοπικά την αντιμετώπιση τέτοιων καιρικών φαινομένων λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης τους και της έλλειψης πόρων.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τόσο στις τοποθετήσεις μας, στο ό,τι οι  κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους, προς την τοπική διοίκηση, μειώνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση οι δημοτικές αρχές  με τις υπηρεσίες του δήμου, να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Γι' αυτό και επιμένουμε επανειλημμένα ότι ο Δήμος πρέπει να διεκδικεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση  από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε, να είναι σε θέση  να οργανώσει όσο καλύτερα μπορεί  τις υπηρεσίες του και να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση εκδηλωθεί στην τοπική κοινωνία.

Ο δεύτερος λόγος  είναι  ότι η κεντρική διοίκηση,  όπως και η τοπική τον τελευταίο καιρό, μεταβιβάζει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μόνο σκοπό έχουν από τη φύση τους να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος, με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Η Αττική οδός έχει δοθεί σε επιχειρηματίες για να αποκομίζουν οφέλη προσφέροντας προς το λαό τις λιγότερες  δυνατές παροχές.  
Και έχουμε τον πρωθυπουργό να αναγγέλλει, για να προλάβει τις αντιδράσεις των πολιτών  αποζημίωση 2000€, ποσό που θα το εισπράξει  η εταιρία από κάθε αυτοκίνητο  περίπου με  350 διελεύσεις.

Μια κομβική υπηρεσία, η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει δοθεί και αυτή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις  βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια  της χώρας και την υγεία των πολιτών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μέσα σε αυτή την κατάσταση  έρχονται οι διάφορες εισπρακτικές εταιρίες να απαιτήσουν  από τους πολίτες να δώσουν τα ανείσπρακτα.

Ακόμα και η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης  και τώρα και της Αττικής ανήκει σε μεγάλους μετόχους.

Αυτό είναι και μια απάντηση γιατί έγινε τώρα το έργο του αγωγού και όχι τόσα χρόνια που η υπηρεσία υδροδότησης  άνηκε στο δημόσιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή την εισόδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις δημόσιες δομές,  τόσο η Δημοτική Αρχή του νησιού μας όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει σπαταλήσει  αρκετό χρόνο αυτήν την περίοδο, προκειμένου να αντιμετωπίσει  την αναλγησία των επιχειρήσεων μεταφοράς νερού στο νησί μας, οι οποίες  βασιζόμενες σε νόμους του αστικού κράτους απαιτούν, ενάντια στο κοινό αίσθημα, αποζημιώσεις.  Οι λεπτομέρειες  έχουν δημοσιοποιηθεί και δεν θα αναφερθώ σε αυτές.

Κι’ αυτό, αφού για παρά πολλά χρόνια αποκόμισαν υπέρογκα κέρδη  από τον Δήμο μας. Ενώ πολλές φορές  έφερναν το νησί μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  με το να μην πραγματοποιούν τα προβλεπόμενα δρομολόγια για διάφορους λόγους, έρχονται τώρα να απαιτήσουν  υπέρογκα ποσά  σαν αποζημίωση, γιατί ο Δήμος μας κατάφερε να προμηθεύεται νερό με διαφορετικό τρόπο.

Πολλές φορές έχουμε καταγγείλει  την επιχειρηματική δραστηριότητα σαν ένα από τα δεινά από τα οποία πρέπει να απαλλαγεί  η κοινωνία μας.

Ελπίζουμε ότι σήμερα  θα αποδεχτείτε έστω  και σιωπηρά ότι έχουμε δίκιο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png