Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης "Αλλαγή πορείας για την Αίγινα", για το τεχνικό πρόγραμμα και τα κληροδοτήματα του Δήμου Αίγινας.

Δελτίο Τύπου. Αλλαγή πορείας για την Αίγινα.
Η Δημοτική μας παράταξη καταψήφισε το Τεχνικό πρόγραμμα, που έφερε ως θέμα η διοίκηση του Δήμου στις 31-1-2022. Οι λόγοι καταψήφισης ήταν στο ότι η διοίκηση, έφερε ένα Τεχνικό πρόγραμμα με πλήθος έργων -συνολικά 87-  να αναζητούν χρηματοδότηση.

 Μπορεί ,το μεγάλο αναπτυξιακό έργο, της ύδρευσης της Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού να ολοκληρώθηκε, έστω και με καθυστέρηση-αναμένουμε άμεσα και το νέο φτηνό τιμολόγιο- αλλά πολλά  έργα αναπτυξιακά που έχει ανάγκη το νησί μας, για μια ακόμη φορά θα  μείνουν αριθμοί  στο σχέδιο του Τεχνικού προγράμματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, μερικά από τα  87 έργα  της Δημοτικής αρχής που αναζητούν χρηματοδότηση:

 Περιφερειακός δρόμος του νησιού που θα δώσει ανάσα στην επιβαρυμένη κίνηση του κέντρου και της παραλίας, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ. Επισκευή και συντήρηση δημοτικών οδών,    3.800.000 ευρώ. Αναζήτηση χρημάτων  για τον προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτηρίων, Επισκευές σχολικών κτηρίων (που αν και  υπάρχουν χρήματα περίπου 150.000 ευρώ,  δεν  γίνονται οι απαραίτητες επισκευές για την ασφάλεια των μαθητών και τα χρήματα παραμένουν αδιάθετα).  Χρηματοδότηση για συντήρηση ανοιχτών αθλητικών χώρων σχολικών μονάδων.
Ιστορικά κτήρια όπως το Δημοτικό θέατρο ,ο Πύργος του Μάρκελλου και το Δημαρχείο  κινδυνεύσουν από την εγκατάλειψη, λόγω έλλειψης χρημάτων για επισκευές, την ώρα που το πολιτιστικό τέλος των 1,17 ευρώ που εισπράττεται για κάθε υδρόμετρο, ουδείς γνωρίζει που πάει.

Χωρίς δυνατότητα υλοποίησης παραμένουν  οι πεζοδρομήσεις επικίνδυνων δρόμων (Αύρα,1ο Γυμνάσιο, Μαραθώνας, ιστορικό κέντρο) οι ποδηλατόδρομοι, οι φωτισμοί επικίνδυνων διασταυρώσεων, η επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού,τα έργα απορροής ομβρίων υδάτων κ.α.

    Στα παραπάνω να σημειώσουμε   και το μεγάλο  πρόβλημα-που έχει άμεση σχέση με την υλοποίηση έργων-και είναι  η έλλειψη  μελετών  για μελλοντική ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα. Τα μοναδικά έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή, είναι όσα είχαν ενταχτεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και Περιφέρειας Αττικής, ενώ από το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μόνο 1 έργο έχει ενταχτεί.
   Η διαχείριση της καθημερινότητας (καθαριότητα, πλατείες, αλλαγή λαμπτήρων, βλάβες ύδρευσης, ασβέστωμα!), δηλ. τα  αυτονόητα, δεν αρκούν. Τα   μεγάλα έργα (βιολογικός, δρόμοι, συγκοινωνίες-χερσαίες και θαλάσσιες-, λιμάνια, πεζοδρομήσεις, ελικοδρόμιο) είναι  οι προϋποθέσεις της  οικονομικής ανάπτυξης το νησί μας και  της βελτίωσης της ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών.
Το πρόγραμμα  καταψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση και «πέρασε» με  6 θετικούς ψήφους της διοίκησης, κάτι που προβλέπει ο νέος νόμος της κυβερνησιμότητας, νόμος  που αλλοίωσε την βούληση των πολιτών που ψήφισαν τους εκπροσώπους τους στις Δημοτικές εκλογές του 2019 με το σύστημα της απλής αναλογικής.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
      Για πρώτη φορά, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όπου η  ψήφιση των θεμάτων γινόταν δια περιφοράς, κατόπιν  απαίτησης της αντιπολίτευσης, έγινε στις 25-1-2022,τηλεδιάσκεψη  για την συζήτηση του  θέματος του προϋπολογισμού των κληροδοτημάτων του  Δήμου μας.   
 Θα αναφερθούμε περιληπτικά στα κυριότερα από αυτά, στους σκοπούς τους, στην μέχρι τώρα υφιστάμενη  κτηριακή και οικονομική κατάσταση, καταλήγοντας και σε κάποια συμπεράσματα.
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΙΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΣΑ
Σκοπός : Προίκιση ενός ή και περισσοτέρων απόρων κοριτσιών ηλικίας 16 έως 45 ετών, από πατέρα και μητέρα Αιγινήτες και που διαμένουν στην Αίγινα.
Περιουσία : Δύο διαμερίσματα επιφανείας 72 τμ επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 31, στην πόλη της Αίγινας.
α)Το διαμέρισμα του 1ου ορόφου  ενοικιάζεται στο Λιμενικό ταμείο που εξοφλεί κανονικά τα μισθώματα .
β)Το  διαμέρισμα 2ου  ορόφου είχε νοικιαστεί από την  Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Αίγινας που χρωστάει 12.310 ευρώ. Ο Δήμος έκανε  αγωγή για την είσπραξη του χρέους των ενοικίων, εκδικάστηκε πρόσφατα, και αναμένεται η απόφαση.
Η εκτέλεση του σκοπού δεν είναι δυνατή, λόγω μη είσπραξης των χρεών.
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΡΑΚΕΙΟ (ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΥΦΑΝΤΗ)
Σκοπός : Οικονομική ενίσχυση φοιτητών ιατρικής.
Περιουσία:
1) Ισόγειο κατάστημα επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 44 (συνεχίζεται η ενοικίαση του καταστήματος με την ετήσια αναπροσαρμογή ενοικίου)
2) Διαμέρισμα α’ ορόφου επί της οδού Π. Αιγινήτου 4, εμβαδού 84,50 τμ. Στεγάζονταν τα γραφεία της Ν. Δημοκρατίας που αποχώρησε, ολοκληρώνεται η εξόφληση των ενοικίων και  πλέον είναι κενό.
3) Διαμέρισμα  β’ ορόφου επί της οδού Π. Αιγινήτου 4 επιφανείας 84,50 τμ.
Στεγάζονται τα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ) που εξοφλεί κανονικά τα μισθώματα.
4) Αγρός εκτάσεως 1.262 τμ μέσα στον οποίο υπάρχουν παλαιά κτίσματα και βρίσκεται στη θέση Όμορφη Εκκλησιά Αγίων Ασωμάτων.
5) ½  εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος που βρίσκεται στην οδό Ιακωβάτων 44-46 στην Αθήνα. Το διαμέρισμα έχει εμβαδόν 65,90 τμ και βρίσκεται στον 2ο όροφο.
Για την εκτέλεση του σκοπού  θα διατεθούν:16.000 ευρώ. Αποθεματικό 10.000 ευρώ


ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Π. & Α. ΚΑΠΠΟΥ
Σκοπός: Oικονομική ενίσχυση μετά το γάμο τριών (3) κοριτσιών στερούμενων οικονομικών πόρων καταγόμενων από την Αίγινα και που διαμένουν στην Αίγινα.
Περιουσία :
Α) Κτίσμα στην οδό Παντελή & Αρτέμιδος Κάππου, στο οποίο στεγάζεται το 2ο Νηπιαγωγείο Αίγινας. Το μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των € 450,00 ανά τρίμηνο  
Β) Κτήμα στο Λεόντι εκτάσεως 8.504,50 τμ. Έχει κατασκευαστεί η κεντρική δεξαμενή ύδρευσης νήσου Αίγινας
Γ) Μικρό οικόπεδο εμβαδού 93,24 τμ με παλαιό κτίσμα στην οδό Δεληγιώργη 162 στον Πειραιά. Το κτίσμα δεν υπάρχει πλέον παρά μόνο το οικόπεδο.
Για την εκτέλεση του σκοπού θα διατεθούν:3.000 ευρώ. Αποθεματικό 3.850 ευρώ

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΤΑΡΣΙΤΣΑΣ ΘΩΜΑΪΔΟΥ
Σκοπός: Οικονομική ενίσχυση μετά το γάμο τους ενός ή περισσοτέρων  κοριτσιών στερούμενων οικονομικών πόρων, καταγόμενων από την Αίγινα.
Περιουσία: Κτιριακό συγκρότημα δύο κτιρίων εντός οικοπέδου 520,69 τ.μ το οποίο έχει όψεις σε δύο δρόμους Νίκης 22 και Σκούφου 5 στην περιοχή Πλάκας του Δήμου Αθηναίων
1. Το κτήριο που βρίσκεται στην οδό Σκούφου, μισθώθηκε  με μηνιαίο μίσθωμα 4.000,00 ευρώ σταθερό για τα πρώτα τρία χρόνια της μίσθωσης και εφεξής αναπροσαρμοζόμενο ετησίως σύμφωνα με τον ετήσιο πληθωρισμό.
Στις 25-04-2013 υπογράφηκε το σχετικό συμφωνητικό με μίσθωση ως τις 24/04/2025.
Συγκεκριμένα μισθώθηκε  το ισόγειο  και α΄ ορόφος 292,65τμ. Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ο δε α΄ όροφος ως γραφείο για την άσκηση  επαγγελματικής  δραστηριότητας.
Ο ενοικιαστής δεν  ήταν συνεπής στην αποπληρωμή των ενοικίων και ζήτησε: α) την αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθωμάτων που ανέρχονταν στο ποσό των 42.000€ σε 80 μηνιαίες δόσεις και β) τη μείωση του μισθώματος κατά ποσοστό 20% ήτοι στο ποσόν των 3.200€, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η Διαχειριστική Επιτροπή με την υπ. αρ. 8/2015 απόφασή της ενέκρινε τα αιτήματα και όρισε το μηνιαίο μίσθωμα στο ποσό των 3.200€. Επίσης υπογράφεται στις 16/11/2015 σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης οφειλών (80 δόσεις * 520€) .
2. Το τμήμα του κτηρίου που έχει όψη στην οδό Νίκης 22 αποτελείται από οικόπεδο: 228,04τ.μ, έχει ημιυπόγειο 148,78τ.μ, ισόγειο 145,78τ.μ, α΄ όροφο: 145,78τ.μ και δώμα: 72,89τ.μ. Είναι ηλικίας περίπου 120 ετών (περίπου το 1895) νεοκλασικού τύπου, παραμένει ανεκμετάλλευτο και χρήζει εκτεταμένων επισκευών. Υπάρχουν οι από 10-03-2010 και 15-02-2011 εκθέσεις επικινδύνου οικοδομής του τμήματος ελέγχου κατασκευών της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων.
Ήδη, από τα τέλη του 2009 και επειδή η επικινδυνότητα του κτιρίου ήταν σοβαρή,  αναγκάστηκε το Κληροδότημα να ξεκινήσει τη διαδικασία για έκδοση άδειας κατεδάφισης παράλληλα με τις ενέργειες που ήταν σε εξέλιξη για τη μακροχρόνια μίσθωση.
Η άδεια δεν δόθηκε ενώ ο Προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής ενημέρωσε την υπάλληλο του  Δήμου  κ. Αγγέλα Ταλέβη, η οποία είχε αναλάβει το θέμα, ότι το κτίριο που έχει πρόσοψη επί της οδού Νίκης 22, μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και ως εκ τούτου δε θα επιτραπεί η κατεδάφισή του.
Για την εκτέλεση του σκοπού θα διατεθούν:50.000 ευρώ. Αποθεματικό: 23.000 ευρώ.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΗ ΓΚΙΚΑ
Σκοπός : Ανέγερση Ξενοδοχειακής μονάδας ή άλλης συναφούς αποδοτικής επιχειρήσεως. Τα μισά από τα έσοδα θα είναι υπέρ του Δήμου και από τα υπόλοιπα θα ενισχύονται οικονομικά φοιτητές του ΕΜΠ και της ΑΣΟΕΕ από πατέρα που γεννήθηκε και κατοικεί στην Αίγινα.
Περιουσία: Οικόπεδο εκτάσεως 8.482  τμ πλησίον Αγ. Ειρήνης (θέση Λίμπονες).
Λόγω οικονομικής αδυναμίας του Δήμου για την εκπλήρωση των όρων της διαθήκης ζητήθηκε από το Εφετείο Αθηνών η μεταβολή της βούλησης του διαθέτη.
Το Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αρ. 716/1996 απόφασή του έκρινε ότι η θέληση του δωρητή μπορεί να εκπληρωθεί πληρέστερα με την επωφελέστερη μεταβολή της εκμεταλλεύσεως και αξιοποιήσεως του δωρηθέντος ακινήτου, δηλαδή με τη κατασκευή αθλητικού κέντρου στο χώρο και την ανέγερση εντός αυτού μεγάλης αίθουσας πολλαπλής χρήσεως (διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων, γάμοι, συνεστιάσεις κτλ), τα έσοδα εκ της μισθώσεως της οποίας θα διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση φοιτητών.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΓΚΙΚΑ
Σκοπός : Διάθεση ενοικίων για υποτροφίες απόρων και ορφανών καταγομένων από την Αίγινα απόφοιτων αριστούχων Γυμνασίου και θα προορίζονται για σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και στο ΕΜΠ.
Η εκτέλεση του σκοπού είναι αδύνατη επειδή δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Περιουσία: Τέσσερα διαμερίσματα α’ ορόφου στην οδό Δελβίνου 22-24 στην Κυψέλη (Αθήνα).
Χρέη από ενοίκια  21.500€ . Αποθεματικό: 58.000

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΚΙΚΑ
Σκοπός : Στέγαση φοιτητών γεννημένων στην Αίγινα και από πατέρα που έχει γεννηθεί στην Αίγινα, κατά προτίμηση απόρων και φτωχών, που σπουδάζουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας.
Περιουσία : Διαμέρισμα α’ ορόφου εμβαδού 120 τμ που βρίσκεται στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 37, στην Αθήνα.
Το διαμέρισμα παραμένει ανοίκιαστο εδώ και πολλά χρόνια. Διεξήχθησαν τέσσερις δημοπρασίες για την εκμίσθωση του ακινήτου οι οποίες απέβησαν άγονες. Απαιτείται επισκευή, αλλά δεν  υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Σκοπός : Οικονομική ενίσχυση μιας ορφανής και στερούμενων οικονομικών πόρων κοπέλας ή μίας μη ορφανής αλλά στερούμενων οικονομικών πόρων κοπέλας καταγόμενης οπωσδήποτε από την Αίγινα από γονείς Αιγινήτες, με τον όρο να παντρευτεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών ετών από την κλήρωση.
Περιουσία:
Α) Οικία επί της οδού Χορμοβίτου 272 στον Πειραιά επιφανείας  69,46 τ.μ
Το ισόγειο κτίσμα επιφανείας 69,46 τ.μ κατεδαφίστηκε τον Ιανουάριο του 2019 κατόπιν του υπ. αρ. πρωτ. 6218/1931/2-12-2015 εγγράφου της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης & ΓΣΠ του Δήμου Πειραιά  περί “Έκθεσης Επικινδύνου κτίσματος” .
Με την υπ. αρ. 2/2019 απόφαση η Διαχειριστική Επιτροπή αποφασίζει ότι  επιβάλλεται η ανοικοδόμηση του ακινήτου οικοπέδου επιφανείας 91,20 τ.μ και η ανάθεση σε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ο οποίος θα επιβαρυνθεί με τη συνολική δαπάνη, έναντι της μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου.
Β)  Παλαιό διώροφο γωνιακό κτίσμα επί της οδού Αντιοχείας 4 και Βρυούλων  στη Νίκαια.
Δύο ιδιοκτήτες χρωστάνε συνολικά 39.000 ευρώ βάσει δικαστικών αποφάσεων και η εκτέλεση του σκοπού δεν είναι δυνατή.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΛΑΔΑ
Σκοπός : Οικονομική ενίσχυση ενός κοριτσιού στερούμενου οικονομικών πόρων που θα παντρευτεί σε ηλικία όχι μικρότερη των 20 ετών.
Περιουσία : Διαμέρισμα 1ου ορόφου επιφανείας 125 τμ που βρίσκεται στην οδό Σόλωνος 40 στην Αθήνα.
Απαιτείται άμεση επισκευή για την αξιοποίηση του, αφού πρόκειται για ένα μεγάλο διαμέρισμα σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.
Για την εκτέλεση του σκοπού θα διατεθούν:2.000 ευρώ. Αποθεματικό 1.537 ευρώ.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
1. Κάποια από τα κληροδοτήματα μπορούν να επιτελέσουν τους σκοπούς τους, αρκεί να κινηθεί άμεσα ο δήμος  για την είσπραξη των χρεών που υπάρχουν προς αυτά.
2. Υπάρχουν κάποια κληροδοτήματα (διαμερίσματα που βρίσκονται  στην Αθήνα) που πρέπει να επισκευαστούν για να ενοικιαστούν. Εδώ όμως να σημειώσουμε  το μεγάλο πρόβλημα, που είναι ότι δεν μπορούν να βρεθούν  χρήματα για τις απαραίτητες επισκευές .Ο  μόνος τρόπος επίλυσης του θέματος  είναι η ανάθεση σε ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα επιβαρυνθεί με τη συνολική ή μερική δαπάνη των επισκευών , έναντι  μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου.
3. Κάποια από τα κτήρια έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και πρέπει να ληφθούν μέτρα επισκευής , για να μην προκληθούν ζημιές σε παρακείμενα κτήρια, αυτοκίνητα και ανθρώπους.
4. Σκοπός της εκάστοτε Δημοτικής αρχής,  θα πρέπει να είναι ο σεβασμός απέναντι στο δωρητή και η επίτευξη των σκοπών,  για τους οποίους δώρισε στο Δήμο την περιουσία του.


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΕΛΗΣ
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png