Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας. Ποσοστά επιδότησης τουριστικών καταλυμάτων στο νέο αναπτυξιακό νομό.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ


ΠΡΟΣ:
κ. Γιώργο Γεραπετρίτη,  Υπουργό Επικρατείας
ΚΟΙΝ:
κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού
κ. Κώστα Κατσαφάδο, Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Νίκο Μανωλάκο, Βουλευτή Α’ Πειραιώς
κ. Χριστόφορο Μπουτσικάκη, Βουλευτή Α’ Πειραιώς
κ. Ιωάννη Μελά, Βουλευτή Α’ Πειραιώς
κα. Νόνη Δούνια, Βουλευτή Α’ Πειραιώς


ΘΕΜΑ: ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ


08.02.2022


Αξίοτιμε κύριε Υπουργέ,
Με μεγάλη μας λύπη διαβάσαμε το περιεχόμενο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε πως για ακόμη μια φορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού «τιμωρούνται» με χαμηλό ποσοστό επιδότησης, έως και 45%, για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Όταν σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα τα ποσοστά επιχορήγησης τουριστικών επιχειρήσεων κυμαίνονται μεταξύ 50% και 70% δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν τα περίπου 4.000 τουριστικά καταλύματα του Αργοσαρωνικού, εκ των οποίων το 95% είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα καταφέρουν να εκσυγχρονιστούν και να συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής ή θα συνεχίσουν να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε επιχειρηματικό θάνατο.
Κύριε Υπουργέ,
Ίσως να μην γνωρίζετε πως από το 1986 και για σχεδόν 18 χρόνια, για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού είχαν χαρακτηριστεί ως τουριστικά κορεσμένες περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τουριστική πρόοδος των νησιών και ο εκσυγχρονισμός των καταλυμάτων να υποβαθμιστεί σημαντικά.
Ως συνέχεια εκείνης της λανθασμένης απόφασης, ήρθε και η επόμενη που εξαίρεσε, ξανά λόγω κορεσμού, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και έτσι δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των καταλυμάτων της Αττικής, με επιχορήγηση ύψους 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο, εν όψη των Ολυμπιακών Αγώνων  του 2004 και με διαδικασία άμεσης υλοποίησης από τον ΕΟΤ. Τα επόμενα χρόνια ο Αργοσαρωνικός εξαιρέθηκε και πάλι τόσο από τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και από τα προγραμμάτα ΕΣΠΑ που μεσολάβησαν όπου ήταν αδύνατον να ενταχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και το ποσοστό της επιχορήγησης δεν ξεπερνούσε το 40 με 45%. Αν προσθέσουμε στο μίγμα αυτό την δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημική κρίση γίνεται εύκολα κατανοητό προς όλους τον γολγοθά αυτών των επιχειρήσεων και το θαύμα όσο άντεξαν και λειτουργούν ακόμα. Αντίθετα, όλες αυτές τις δεκαετίες, τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, έλαβαν και λαμβάνουν πολύ υψηλά ποσοστά επιχορήγησης.  
Τελικά κύριε Υπουργέ, τα Νησιά του Αργοσαρωνικού είναι χερσαία ή νησιωτική Ελλάδα; Πρέπει κάποτε η Πολιτεία να αποφασίσει που θα μας εντάξει.
Σήμερα, κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων των νησιών του Αργοσαρωνικού γιατί αποτελεί ένα σημαντικό συμπληρωματικό κίνητρο για την επιλογή της Αθήνας ως προορισμός από χιλιάδες επισκέπτες και μια πρωτεύουσα που διαθέτει υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την υπάρχουσα υποδομή των νησιών. Πρέπει επίσης να συνεκτιμίσετε ότι τα νησιά μάς δημιουργούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόσο με την δυνατότητα του Island Hopping όσο και σε επίπεδο City Break προορισμού. Συμβάλουν δε και στη τουριστική επιμήκυνση της σεζόν της πρωτεύουσας.
Επιπλέον, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας,  καταγράφεται αυξητική τάση από τους επισκέπτες στην Αθήνα να επισκέπτονται τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής καθώς και την υλοποιίηση της homeporting μαρίνας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Για όλα τα παραπάνω αποτελεί αναγκαιά συνθήκη η αλλαγή των ποσοστών επιχορήγησης προκειμένου τα νησιά του Σαρωνικού και κατ’ επέκταση οι κάτοικοί τους να συνεχίσουν να προσφέρουν, όπως άλλωστε κάνουν μέχρι και σήμερα, εδώ και 60 χρόνια στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό τουρισμό.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική αντιμετώπιση του προβλήματος που σας περιγράψαμε.
Με εκτίμηση,
Σταύρος Καλαμάκης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, Μέλος Δ.Σ ΞΕΕ.


Επισυναπτόμενο αρχείο: Επιβατική κίνηση αργοσαρωνικού
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png