Δελτίο Τύπου από την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Η απογοητευτική εικόνα των βυζαντινών μνημείων της Παλαιάς Χώρας καλλιέργησε την επιθυμία αρκετών συμπολιτών μας να ενεργοποιηθούν ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς  του νησιού μας.

Είναι κοινή πεποίθηση και βαθιά γνώση σε όλους ότι η Αίγινα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού και η ιστορική και πολιτιστική της ταυτότητα διατρέχει αδιαλείπτως όλους τους αιώνες από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, βυζαντινά κτίσματα, λαϊκές κατοικίες, κτίρια  της Καποδιστριακής εποχής, ιστορικές οικίες, σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μονοπάτια, ξωκλήσια συνθέτουν ένα σύνολο μεγάλης πολιτιστικής αξίας που πρέπει να διασωθεί, να προστατευτεί, να προβληθεί και να περάσει στις επόμενες γενεές.

Με σκοπό  λοιπόν την προστασία της σημαντικής αυτής κληρονομιάς, δημιουργήθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες —ανθρώπους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Αίγινα— η «Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας» (ΟΠΠΚΑ), τον Μάρτιο του 2021. Με την εθελοντική νομική συνδρομή, μέλους της Ομάδας, κατατέθηκε το καταστατικό στο Πρωτοδικείο ώστε να αποκτήσει η προσπάθειά μας νομική υπόσταση για να μπορέσουμε να δράσουμε πιο αποτελεσματικά και οργανωμένα.

Ήδη μετά από συντονισμένες ενέργειες πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρέμβαση στο λόφο της Παλαιάς Χώρας με την κατασκευή και τοποθέτηση νέων θυρών και παραθύρων στο δίδυμο ναό του Κάστρου της Παλαιάς Χώρας, σε αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς ενεργειών, πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που σχεδιάζονται ώστε ο πολιτισμός στην Αίγινα να επιστρέψει στο κέντρο του ενδιαφέροντος και να συμβάλει στη σωστή αξιοποίηση των ιστορικών και περιβαλλοντικών σημείων του νησιού.
Οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ακόμα τη διοργάνωση μιας ανοικτής εκδήλωσης για το πλατύ κοινό της Αίγινας και των φίλων της. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας η οργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, ώστε η ομάδα να δεχθεί καινούργια μέλη και να γίνουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο διαδίκτυο ήδη υπάρχει η σελίδα μας στο Facebook με την ονομασία: «Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας» όπου αναρτώνται ανακοινώσεις των μελών της Ομάδας.

Ευχόμαστε η πρωτοβουλία στην Παλαιά Χώρα να σταθεί η αρχή πολλών ακόμα παρόμοιων κινήσεων και να προκαλέσει  το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας να στελεχώσουν την Ομάδας μας και να συμπορευτούν μαζί μας.

Η αγάπη μας για την Αίγινα είναι η κινητήριος δύναμη μας.
 
Η διοικούσα επιτροπή της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png