Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. νησιών Αργοσαρωνικού για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. νησιών Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.
Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει μπροστά σε μια καταιγίδα. Τα μαύρα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν. Η ακρίβεια στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στα νοίκια, κάνει την ζωή αβίωτη, η επίθεση στο δικαίωμα στην εργασία και του αγώνα (νόμος Χατζηδάκη) καλά κρατεί, η πανδημία επιμένει. Η κυβέρνηση της ΝΔ που έφερε την κατάσταση έως εδώ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων  προσπαθεί να μας πείσει ότι τα προβλήματα έπεσαν από τον ουρανό, ότι δεν «φταίει για τίποτα», ότι «κάνει το καλύτερο», ή ό,τι φταίει για όλα ο πόλεμος.

Αλλά δεν είναι έτσι!! Η κυβέρνηση εμπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έτρεξε να στείλει όπλα, να δώσει βάσεις, να δώσει βήμα στο Ζελένσκι και τους φασίστες του ΑΖΟΦ, να κάνει πράξη γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα όλες τις απαιτήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα τάσσεται ανοιχτά με την πλευρά των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ληστρικός και άδικος από όλες τις πλευρές. Στην σκηνή παίζεται το έργο «ελευθερία, ανεξαρτησία, αποναζιστικοποίηση» και στα παρασκήνια διεξάγεται ο ανταγωνισμός για το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες, τους δρόμους μεταφοράς, το μοίρασμα και την εκμετάλλευση του πλανήτη, για το κέρδος των κάθε είδους «ολιγαρχών».

 Στην πλάτη των λαών πάντα μένουν τα δισεκατομμύρια των εξοπλισμών, τα Ραφάλ και οι φρεγάτες, ο εθνικιστικός πυρετός, η φτώχια και -στο τέλος του δρόμου, η καταστροφή και ο πόλεμος. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το πολιτικό σύστημα έχουν την απόλυτη ευθύνη για την πυρκαγιά της ακρίβειας και φτώχιας που απλώνεται καθημερινά.

 Στις εξωφρενικές αυξήσεις στο ρεύμα πληρώνουμε πριν απ’ όλα την εγκληματική πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μετατροπής του ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα. Πληρώνουμε τα ασύλληπτα υπερκέρδη του Μυτιληναίου, του Βαρδινογιάννη, του Λάτση, των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ. - Στην ακρίβεια στο ράφι πληρώνουμε πριν απ’ όλα την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών, τον έλεγχο της παραγωγής και των τιμών από τις πολυεθνικές των τροφίμων, και τις τράπεζες. Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε τους εργαζόμενους που παίρνουν το βασικό μισθό, χώρια που με το «ξήλωμα» των Συλλογικών Συμβάσεων δεν πρόκειται καν να φτάσουν στην πλειοψηφία των εργαζόμενων.Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς ο μισθός συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένος εδώ και χρόνια, ενώ περίπου το 30% του κλάδου δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ακόμη και με 3μηνες συμβάσεις. Την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%.

Όλο και πιο πολύ σε Αθήνα και Βρυξέλλες ακούμε τις λέξεις, «δημοσιονομική υπευθυνότητα», «πειθαρχία», «χρέος». Νέα μνημόνια – με τη μορφή του νέου δημοσιονομικού συμφώνου - είναι στον δρόμο. Από όπου και να πιάσει κανείς της «άκρη του νήματος», είτε μιλάμε για τον πόλεμο και την ακρίβεια, είτε για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή η ρίζα τους βρίσκεται στην άσβεστη δίψα για κέρδος, των ενεργειακών κολοσσών και των εμπόρων όπλων, των πολυεθνικών του φαρμάκου και των κλινικαρχών, των πολυεθνικών των τροφίμων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών. Βρίσκεται στην προσπάθεια του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του συστήματος με βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργασίας και λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της φύσης και της δημόσιας περιουσίας και βάζοντας και πάλι τους εργαζόμενους και το λαό να πληρώσει την κρίση του.

136 χρόνια μετά το Σικάγο, η εργατική τάξη και ο λαός βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα ερωτήματα. Είτε οι δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό τους σύστημα θα συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο στον δρόμο του πολέμου, της φτώχιας, των πανδημιών και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Είτε η εργατική τάξη θα σταματήσει αυτή την πορεία υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην ζωή, θα ανατρέψει την πολιτική τους, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση που ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν.

Δεν πάει άλλο! Πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, πληρώσαμε την κρίση τους, τώρα μας ζητάνε να πληρώσουμε και τον πόλεμό τους!

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία μας. Όπλο μας είναι η αλληλεγγύη. Στόχος μας να ζήσουμε σήμερα με αξιοπρεπείς μισθούς εμείς και οι οικογένειές μας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ως εργαζόμενοι με τα ψίχουλα που χωρίς ντροπή τάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε,

Η πείρα που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι, οι αγώνες που αναπτύσσονται στον κλάδο μας αλλά και σε πολλούς κλάδους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους δείχνουν τον δρόμο. Είμαστε αποφασισμένοι αντεργατικοί νόμοι όπως αυτός του Χατζηδάκη, που υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και είναι επιλογή του κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του, να μείνει στα χαρτιά. Είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τους γονείς των μαθητών μας να μην επιτρέψουμε την κατηγοριοποίησης των σχολείων, μέσω της αντιδραστικής-αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα των πινάκων, για μονοετή υπηρέτηση της οργανικής, για την εξίσωση αδειών και δικαιωμάτων αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων, για τη μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών.

1η Μάη να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή!

Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.

Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.Λεφτά για υγεία και παιδεία –όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

Στην Αίγινα , συμμετέχουμε στην συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Κυριακή 11πμ ,στην π. προβλήτα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png