Ερώτηση του Παναγιώτη Χατζηπέρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την προστασία του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας.

Ερώτηση

Θέμα:  Για την προστασία του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής το '14, τολμήσαμε, κόντρα στα κάθε είδους συμφέροντα, να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση της υδροδότησης της Αίγινας με την πρόσβαση του νησιού στο νερό της ΕΥΔΑΠ. Θυμίζουμε ότι το κόστος υδροδότησης του νησιού με τη μεταφορά του με υδροφόρες κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Ένα πρωτοπόρο έργο, με μεγάλο ρίσκο και βαθμό δυσκολίας αφού πρόκειται για την πόντιση υποθαλάσσιου αγωγού, μήκους 14 χιλιομέτρων σε βάθη που φτάνουν μέχρι και τα 95 μέτρα, προϋπολογισμού 32,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το νερό της ΕΥΔΑΠ, μετά από αρκετές καθυστερήσεις, έφτασε στην Αίγινα και την υδροδοτεί, ωστόσο πρέπει να προστατευτεί ο αγωγός από ενδεχόμενες κακόβουλες ενέργειες, όπως αυτές που έγιναν αντιληπτές τον Ιανουάριο του 2020, σε τμήμα του αγωγού που ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο της Σαλαμίνας ή από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν π.χ. από το παράνομο ψάρεμα με δυναμίτη που μπορεί να προκαλέσει σημαντική φθορά στον αγωγό, από άγκυρες, από τράτες κ.λπ.

Το έργο δηλαδή, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς εκκρεμούν εργασίες προστασίας του αγωγού. Και είναι προφανές ότι μια κακόβουλη ενέργεια ή ένα ατύχημα αυτή την στιγμή στον αγωγό, μπορεί να ακυρώσει την απρόσκοπτη υδροδότηση του νησιού. Γι’ αυτό και το έργο «Κατασκευή Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ», παρατάθηκε πρόσφατα (07.06.2022) με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, κατά 109 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 10.10.2022.

Ερωτάται η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής:
(κατ’ άρθρο 16.1 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής)

1.  Σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες επένδυσης  του αγωγού με «τσιμεντοστρώματα» για την προστασία του και πότε θα ολοκληρωθούν;
2.  Τι μέτρα λαμβάνουν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ανάδοχος του έργου για την προστασία του αγωγού από ενδεχόμενες κακόβουλες ενέργειες και ατυχήματα και για την διασφάλιση της απρόσκοπτης υδροδότησης του νησιού, αυτή την στιγμή που ο αγωγός είναι εκτεθειμένος;
3. Έχει ζητήσει η Περιφέρεια Αττικής την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης για τις κακόβουλες ενέργειες που έγιναν αντιληπτές τον Ιανουάριο του 2020 και αν ναι τι ενημέρωση έχει σχετικά με αυτές;

Για την Παράταξη “Δύναμη Ζωής”

Ο Περιφερειακός  Σύμβουλος
Παναγιώτης Χατζηπέρος


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png