Δελτίο Τύπου. Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 22/6/2022: "Τα τέλη ύδρευσης και άτοπες συμπεριφορές".

Δελτίο Τύπου
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 22/6/2022: Τα τέλη ύδρευσης και άτοπες συμπεριφορές

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από αίτημα των Δημοτικών Συμβούλων που υπογράφουν το παρόν, ώστε να συζητηθεί επιτέλους το ζήτημα της αναπροσαρμογής του τιμολογίου του νερού, καθώς η λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού έχει αλλάξει ουσιαστικά τα οικονομικά δεδομένα και επιτρέπει μείωση των τελών.

Την ανάγκη αλλαγής του τιμολογίου την ζητάμε όχι μόνον εμείς, αλλά το σύνολο των συμπολιτών μας. Οδηγηθήκαμε δε στο αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού οι επανειλημμένες ερωτήσεις μας και παροτρύνσεις στον Δήμαρχο για την ανάγκη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην αναπροσαρμογή του τιμολογίου, απαντήθηκαν με αοριστολογίες και παραπομπή του θέματος στο άδηλο μέλλον.
Το Συμβούλιο της 22ας Ιουνίου 2022 ασχολήθηκε με θέματα μεγάλης σημασίας για τους δημότες, και γι’ αυτό δημοσιοποιούμε το παρόν Δελτίο Τύπου ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να λάβουν πλήρη γνώση για όσα συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν αλλά και για όσα συνέβησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης.

 Το Θέμα το οποίο αιτηθήκαμε να συζητηθεί ήταν:

«Ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, υποβολή προτάσεων και λήψη απόφασης σχετικά με την λειτουργία της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου Αίγινας στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν γενικότερα και κυρίως στα οικονομικά δεδομένα, από την λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού».

Στη συνεδρίαση παρουσιάσαμε με αδιάσειστα στοιχεία τα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται από το τέλος Ιανουαρίου 2022, οπότε και παραδόθηκε για πλήρη λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός και σταμάτησε η μεταφορά του νερού με τα υδροφόρα πλοία.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι με την συνεχιζόμενη εφαρμογή του ισχύοντος τιμολογίου ο Δήμος έχει ένα πλεόνασμα περίπου 763 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Αυτό το πλεόνασμα είναι παράνομο, γιατί το νερό πρέπει να έχει ακριβώς τόσα έσοδα όσα και τα έξοδα. Πρέπει, δηλαδή να είναι ανταποδοτικό. Αυτή η επιβάρυνση έπρεπε να είχε διορθωθεί από την πρώτη στιγμή. Κι όμως, 5 μήνες μετά, οι πολίτες – καταναλωτές υφίστανται ακόμη αυτήν την άδικη, αδικαιολόγητη και παράνομη επιβάρυνση. Και είναι άγνωστο για πόσους μήνες ακόμα.
Στην επιθυμία μας να σταματήσει το ταχύτερο η επιβάρυνση των πολιτών, προετοιμάσαμε και καταθέσαμε στους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους και στη Διοίκηση του Δήμου, πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση για Νέο δίκαιο Τιμολόγιο νερού.
Με το προτεινόμενο Νέο Τιμολόγιο τα έσοδα και τα έξοδα είναι ισοσκελισμένα και προβλέπεται μείωση των λογαριασμών νερού από 18% έως 44%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τις χαμηλότερες καταναλώσεις ενώ οι μικρότερες τις υψηλότερες. Για τους λογαριασμούς, μάλιστα, με κατανάλωση μέχρι 25 κυβικά ανά δίμηνο, που αντιστοιχούν στο 82% των λογαριασμών, η μείωση είναι 44%.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα αναβάθμισης της Υπηρεσίας Ύδρευσης. Οι αδυναμίες της Υπηρεσίας με την παρούσα δομή της είναι πολλές. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ζωτικά προβλήματα, όπως η συστηματική αντιμετώπιση των απωλειών το δικτύου, η αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων, η επισκευή της κεντρικής δεξαμενής, η σύνδεση της δεξαμενής Αλώνων ώστε να τροφοδοτείται με νερό ΕΥΔΑΠ, η συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, οι επεκτάσεις του δικτύου, η προληπτική συντήρηση των μηχανημάτων, η αποκατάσταση λειτουργίας των αυτοματισμών. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη δομή, στη στελέχωση και στη διοίκηση της Υπηρεσίας.

Όλα τα ανωτέρω θέματα συζητήθηκαν σε ήπιο κλίμα και με αμοιβαία κατανόηση. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι στις αρχές Ιουλίου θα εισαγάγει το θέμα του νέου τιμολογίου στην Οικονομική Επιτροπή που είναι αρμόδια για το θέμα, οπότε θα συζητηθεί και η δική μας πρόταση για το Νέο Τιμολόγιο.

Το ήπιο κλίμα, όμως ανατράπηκε όταν υποβάλαμε την πρότασή μας για την Απόφαση που καλείται να λάβει το Συμβούλιο ως αποκρυστάλλωση και σύνοψη των όσων συζητήθηκαν. Ο Δήμαρχος κ. Ι. Ζορμπάς αντέδρασε έντονα στην πρότασή μας, και λογομάχησε απρόκλητα και αναίτια με τους συναδέλφους παραβιάζοντας κατάφωρα και με πλήρη ανοχή του Προέδρου τον Κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οργίσθηκε γιατί δεν του άρεσε η πρόταση Απόφασης που υποβάλαμε. Και ως αποκορύφωμα της ακατανόητης και απρόκλητης οργισμένης αντίδρασής του, αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο! Ήταν μια αχαρακτήριστη και καταδικαστέα αντίδραση που είναι πρωτοφανής στα χρονικά του Δήμου μας.

Παραθέτουμε αυτούσια την πρόταση Απόφασης που καταθέσαμε ώστε κάθε καλόπιστος πολίτης να διαπιστώσει ότι δεν περιλαμβάνει ούτε λέξη που να δικαιολογεί έστω κατ’ ελάχιστο την οργισμένη αντίδραση και την προσβλητική για το Δημοτικό Συμβούλιο αποχώρηση του κ. Ι. Ζορμπά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

* Διαπιστώνει την αναγκαιότητα αναβάθμισης τα Υπηρεσίας Ύδρευσης ώστε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν κυρίως εξαιτίας της λειτουργίας των χερσαίων έργων, του υποθαλάσσιου αγωγού και της τηλεμετρίας και καλεί τον Δήμαρχο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση αυτή.
* Διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη εφαρμογή του ισχύοντος τιμολογίου προκαλεί άδικη και αδικαιολόγητη επιβάρυνση των πολιτών και καλεί τον Δήμαρχο με την ιδιότητα του και ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την καθιέρωση νέου τιμολογίου ύδρευσης.

Δεν μας εκπλήσσει η αντιθεσμική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Ζορμπά. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο υποτιμητικά. Αρνείται να κατανοήσει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου, ανεξάρτητο από τον Δήμαρχο – ο οποίος δεν είναι, εξάλλου, μέλος του - και το οποίο έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίσθηκε με την διαδικασία ψήφισης της απόφασης. Εκτός από την δική μας πρόταση, η οποία αναγνώσθηκε πριν την ψηφοφορία και η οποία κατατέθηκε και γραπτώς στον Ειδικό Γραμματέα του Συμβουλίου, δεν κατατέθηκε καμία άλλη πρόταση. Η απόπειρα του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Ν. Πτερούδη να αλλοιώσει την πρότασή μας με γενικολογίες και αοριστίες, συνάντησε την πλήρη αποδοκιμασία και άρνηση από τους παρευρισκόμενους Συμβούλους.

Η απόφαση όπως την υποβάλαμε και παραθέτουμε πιο πάνω, υπερψηφίσθηκε με 9 θετικές ψήφους, 1 αρνητική και 1 παρών.

Είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση αυτή εκφράζει όχι μόνο την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και το σύνολο των δημοτών που προσδοκούν καλύτερες υπηρεσίες στον τομέα της ύδρευσης και, κυρίως, την αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης το ταχύτερο δυνατόν.

Ελπίζουμε ότι ο Δήμαρχος θα προχωρήσει στις αρχές Ιουλίου στην αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης, όπως δεσμεύθηκε και ότι θα συνειδητοποιήσει ότι η οργισμένη αποχώρηση από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν - το λιγότερο – ένα ατυχές λάθος.
Αίγινα, 27 Ιουνίου 2022

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Δημήτριος Μούρτζης
Παναγιώτης Κουκούλης
Παντελής Μεθενίτης
Χρυσόστομος Μαυροθαλασσίτης
Γεώργιος Μούρτζης
Στυλιανός Πάλλης
Σταμάτης Μαρμαρινός
Παναγιώτης Μαρμαρινός
Εμμανουήλ Λογοθέτης
Νεκτάριος Λεούσης
Νικόλαος Πούντος
Ευάγγελος Μπαρμπέρης
Αντώνιος Ντελής


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png