Η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Αίγινας για το τιμολόγιο του νερού, το Κέντρο Υγείας, την Αγία Μαρίνα και την κρίση.

Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Άμεση ψήφισή νέου μειωμένου τιμολογίου νερού


Ακατανόητη είναι για όλον τον Αιγινήτικο λαό, η απροθυμία ης Δημοτικής αρχής να φέρει σαν θέμα στην Οικονομική Επιτροπή και κατόπιν στο Δημοτικό συμβούλιο ένα   μειωμένο τιμολόγιο ύδρευσης που θα συμβαδίζει με τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Θυμίζουμε στους δημότες και όσους διαμένουν στο νησί, ότι από τα μέσα του Φλεβάρη έχει σταματήσει η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία και έχει μειωθεί το κόστος του νερού. Παρά ταύτα,  6 μήνες αργότερα  η τιμή του νερού  παραμένει στο ποσό του 1,80 ευρώ το κυβικό. Να επισημάνουμε ότι το τιμολόγιο ύδρευσης είναι ανταποδοτικό ( η τιμή καθορίζεται  από την αγορά του νερού, τα έξοδα προσωπικού και το κόστος συντήρησης του δικτύου, ενώ η αγορά του νερού είναι πλέον 0,56 λεπτά το κυβικό, απαλλαγμένη από τα 2 ευρώ του κόστους μεταφοράς).

Ειλικρινά δεν κατανοούμε  τι οικονομικές σκοπιμότητες παίζονται πάνω στο θέμα αυτό και ακόμη δεν έχουμε  τιμολόγιο νερού (όπως της ΕΥΔΑΠ), σύμφωνο με τα νέα οικονομικά δεδομένα. Επειδή έγινε μεγάλος αγώνας- με την γενναία χρηματοδότηση της προηγούμενης Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας Νήσων, από τη Ρένα Δούρου και τον Τάκη Χατζηπέρο και κυρίως με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών - για να αποτινάξουμε από πάνω μας τους εκάστοτε « νερουλάδες», δεν θα ανεχθούμε  την επαναφορά τους από την «πίσω πόρτα». Μήπως, οι διοικούντες –επειδή ο μισθός τους «τρέχει»  κανονικά- δεν κατανοούν τις οικονομικές δυσκολίες της ακρίβειας που πλήττουν το εισόδημα των πολιτών του νησιού; Μήπως το καλοκαίρι λόγω αυξημένης κατανάλωσης και υπαγωγής στην δεύτερη κλίμακα χρέωσης πολλών συμπολιτών μας, όλο αυτό είναι «ένα παιχνιδάκι» για να γεμίσουν τα ταμεία του Δήμου με χρήμα, εν όψει και των Δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023;

 Για τους λόγους αυτούς –αφού πλέον έχει εξαντληθεί μεγάλο χρονικό διάστημα ανοχής και προσπάθειες σύσσωμης της αντιπολίτευσης- καλούμε  όσους υδρεύονται στο νησί μας  να διαμαρτυρηθούν για το φαινόμενο αυτό, ενώ ταυτόχρονα  εξετάζουμε μέσω δικηγόρων και εκείνα τα ένδικα μέσα που απαιτούνται, για να σταματήσουμε τις οικονομικές αυθαιρεσίες της διοίκησης προκειμένου  να προστατέψουμε τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών της Αίγινας.

Σε κρίση η τουριστική περίοδος στην Αγία Μαρίνα

Οι επαγγελματίες του νησιού  που ασχολούνται με τον τουρισμό ευελπιστούσαν για μια πολύ επιτυχημένη τουριστική περίοδο. Δυστυχώς όμως, ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού μας  στην Αγία Μαρίνα,  «βιώνουν» δύσκολες μέρες τη φετινή τουριστική περίοδο. Χωρίς δρομολόγια πλοίων, αλλά και χωρίς  κάποιο φως στον ορίζοντα για δρομολόγηση πλοίου, αν και φτάνουμε στο τέλος Ιουλίου. Στα παραπάνω αν προστεθεί και η αδιαφορία της Δημοτικής αρχής για σύνδεση με το νερό της ΕΥΔΑΠ, τα έργα του λιμανιού που συνεχίζονται εν μέσω τουριστικής περιόδου και τα λιγοστά χερσαία δρομολόγια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ , η τουριστική περίοδος μοιάζει  «χαμένη από χέρι».

Αποδυναμωμένο το Κέντρο Υγείας Αίγινας

Ενώ έχουμε μπει για τα καλά στην καλοκαιρινή  περίοδο, η κατάσταση στο Κέντρο υγείας  Αίγινας είναι απαράδεκτη. Μετά την αποχώρηση των ειδικοτήτων: Καρδιολόγου, ΩΡΛ, ακτινοδιαγνώστη, ορθοπεδικού, μαίας αλλά και τις πάγιες ελλείψεις σε παιδίατρο, χειρουργό απομένουν μόνο οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι (πρόσφατα έγινε εκδήλωση τιμής στην κ. Φωτούλα Πιτσιλού για την δωρεά της  για  εξοπλισμό των τμημάτων οφθαλμολογικού, ακτινολογικού, ΩΡΛ και  καρδιολογικού, τα οποία τμήματα όμως πλέον έχουν χάσει το ιατρικό τους προσωπικό και δεν λειτουργούν, πλην του ακτινολογικού που υπολειτουργεί).
Οι κάτοικοι του νησιού και οι πολυπληθείς επισκέπτες έχουν αφεθεί πλέον στην «μοίρα» και την «καλή τους τύχη». Θυμίζουμε εδώ τα μεγάλα λόγια –που ειπώθηκαν προεκλογικά από υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος ,το 2019 στο «Δανάη»- ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας σε 2 μήνες θα υπάρχει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας. Όχι μόνο παιδίατρος δεν υπάρχει, αλλά πολλές κρίσιμες ειδικότητες –επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- εγκατέλειψαν το Κέντρο Υγείας.

Κρίση και ακρίβεια "ροκανίζουν" τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Όλη η χώρα πλήττεται  από την ακρίβεια, με πρωταθλητές τις  νησιωτικές περιοχές. Η ακρίβεια αυτή, ως συγκοινωνούντα δοχεία, φέρνει  κρίση και στον ντόπιο τουρισμό, αφού το 44% των Ελλήνων εργαζόμενων δεν μπορεί να πάει διακοπές ούτε μια εβδομάδα. Δυο μεγάλες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα, μία από το «Ετερον» και άλλη μία από το ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» ανέδειξαν μια πραγματικότητα, που δυστυχώς αρχίζει να θυμίζει τις μέρες των μνημονίων πριν από μια δεκαετία. Τα στοιχεία αναφέρουν μεταξύ άλλων πως ένα στα τρία νοικοκυριά χρειάστηκε να περιορίσει είδη πρώτης ανάγκης, όπως το φαγητό ή τα φάρμακα, για να καλύψει το κόστος της ενέργειας, 30% των νοικοκυριών έχει καθυστερήσει την πληρωμή λογαριασμών και το 36% κλείνει τη θέρμανση ακόμη κι αν το σπίτι είναι κρύο!

Οι ασπιρίνες (των 15 και 20 ευρώ)της επιδότησης των καυσίμων αλλά και των επιστροφών ελάχιστων χρημάτων για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μπορούν να ανατρέψουν το σκαρφάλωμα του πληθωρισμού στο 13%, την ώρα που οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι. Ταυτόχρονα  το θετικό οικονομικό μέτρο ανακούφισης των νησιωτών, το μεταφορικό ισοδύναμο, καθυστερεί  τις πληρωμές από τον Οκτώβριο του 2021 και ουδείς  γνωρίζει αν θα παραμείνει ή θα καταργηθεί. Ο  Χειμώνας που έρχεται προμηνύεται «βαρύς» για τον οικονομικό προϋπολογισμό της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Φίλοι και φίλες, είναι γενική διαπίστωση, ότι  ο τόπος πλέον χρειάζεται πολιτική αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png