Με το καινούργιο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη, ξεκινούν οι καλοκαιρινές βραδιές στο Εϋνάρδειο, την Τετάρτη 27 Ιουλίου.

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Με το καινούργιο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη, Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία: οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη (Αθήνα, Μεταίχμιο, 2022) ξεκινάει την Τετάρτη 27 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, για δεύτερη χρονιά, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Έξι καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα». Στον κήπο του ιστορικού «Εϋναρδείου», του σημαντικού αυτού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, που περιμένει την επισκευή του για να στεγάσει τις πολιτιστικές δράσεις και την συλλογή σπανίων βιβλίων της Βιβλιοθήκης, ο βραβευμένος συγγραφέας και παλιός φίλος του νησιού θα οδηγήσει το κοινό σε ένα προσωπικό οδοιπορικό, στα ίχνη του παππού του Νίκου Μαγκλίνη, που έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Θα εγκαινιάσει έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις φετινές βιβλιόφιλες «Τετάρτες», αλλά και ένα μικρό αφιέρωμα στην Μικρά Ασία, στο πλαίσιο της επετείου της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικαρασιατική Καταστροφή, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη με την Μαρία Ηλιού.

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δηµοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Μεγάλωσε στην Γλυφάδα και σπούδασε στην Αγγλία και την Σκωτία. Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το αποσπασµατικό µυθιστόρηµά του Σώµα µε σώµα. Η νουβέλα του Η ανάκριση (Κέδρος 2008, Μεταίχµιο 2020) µεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά και µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο το 2019 από τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Πορτοκαλάκη. Το µυθιστόρηµά του Πρωινή γαλήνη (Μεταίχµιο, 2015) τιµήθηκε µε το βραβείο Ουράνη της Ακαδηµίας Αθηνών, το Βραβείο Μυθιστορήµατος του διαδικτυακού βιβλιολογικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και το Βραβείο Μυθιστορήµατος του λογοτεχνικού περιοδικού Η Κλεψύδρα. Το µη µυθοπλαστικό µυθιστόρηµά του Είµαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία (Μεταίχµιο 2019) τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος και µε το Βραβείο Βιβλιοπωλών του Public.

Από το 1999 γράφει στην εφηµερίδα Καθηµερινή και από το 2013 είναι αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράµµατα» της κυριακάτικης Καθηµερινής.

Ζει στο Μετς µε την γυναίκα του, τις δύο του κόρες και τρεις γάτες.

H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί αναβίωση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 50.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό

Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png