Συνάντηση στα γραφεία της Κοινότητας Πέρδικας, για την έλλειψη υποδομών όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός, η παιδική χαρά, αλλά και η μεταφορά των μαθητών.


Δημοτική Κοινότητα Πέρδικας. Δελτίο Τύπου.

Εργαζόμενες μητέρες της Πέρδικας προς τον Δήμο Αίγινας.

Στις 6 Αυγούστου 2022, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κοινότητας Πέρδικας κ. Μιχάλη Μαρτή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κ.κ. Δημήτρη Μούρτζη, Παναγιώτη Κουκούλη, Αντώνη Ντελή, Φίλιππο Τζίτζη και Παναγιώτη Ηλία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Κοινότητας Πέρδικας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, εκπροσωπώντας τις εργαζόμενες μητέρες με μικρά και παιδιά, κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσουν τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μητέρες με μικρά παιδιά, που ζουν στην Πέρδικα και το Σφεντούρι. Η συζήτηση έρχεται μετά από μία σειρά επιστολών που απηύθηναν στον Δήμο Αίγινας οι γυναίκες αυτές μέσω της Κοινότητας, και οι οποίες δεν βρήκαν κάποια ουσιαστική απάντηση.

Πολίτες δύο ταχυτήτων
Το μείζον θέμα που αντιμετωπίζουν είναι η απουσία κάθε δομής που θα μπορούσε να διευκολύνει αυτές τις γυναίκες σχετικά με τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους τις ώρες που εργάζονται. Η Πολιτεία -παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της- επιμένει να αγνοεί πολίτες της χώρας που δεν ζουν σε αστικά κέντρα. Η καθημερινότητα για τις εργαζόμενες μητέρες εκτός κέντρου είναι πολύ πιο δύσκολη. Έχουν ανάγκη να εργαστούν και η φύλαξη των μικρών βαραίνει τους γονείς -για όσες έχουν αυτή την επιλογή. Η έλλειψη Βρεφονηπιακού και Παιδικού σταθμού δημιουργεί επομένως σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση της ζωής της οικογένειας αλλά και στην ομαλή ένταξη των μικρών παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, όπως επιτάσσουν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Η ύπαρξη Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Κοντό δεν λύνει το πρόβλημα: καμία μητέρα δεν μπορεί καθημερινά να πηγαίνει μικρά παιδιά σε Σταθμό τόσο μακρυά από τον τόπο διαμονής, αυτό θέτει ζητήματα μετακίνησης για την οποία δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος ούτε το μέσον.

Η μέριμνα για τα παιδιά είναι βασικό δικαίωμα
Ένας βρεφονηπιακός σταθμός εντάσσεται στις απαραίτητες δομές που πρέπει να προσφέρει η Πολιτεία σε νέες οικογένειες, ειδικά σε μια χώρα από τη δική μας που πάσχει από υπογεννητικότητα. Όλες αντιλαμβανόμαστε πως τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη: απαιτείται η εύρεση χώρου, πόρων, και οι απαραίτητες μελέτες. Όμως ο νόμος (το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών) προσφέρει το πλαίσιο, δίνει τις προδιαγραφές και προσδιορίζει τα απαραίτητα βήματα για την ίδρυσή του.

Διεκδικούμε βασικά δικαιώματα για τα παιδιά μας
Η έλλειψη βασικών δομών δεν εξαντλείται στον Παιδικό Σταθμό. Από τον Μάρτιο του 2021, ο Δήμος αποφάσισε με την μετεγκατάσταση της Παιδικής Χαράς από τα Πευκάκια, στον προαύλειο χώρο της Κοινότητας. Ενάμιση χρόνο, μετά έχει μπει μόνο το περιμετρικό μπετόν. Πράγμα που σημαίνει ότι και το φετινό καλοκαίρι τα παιδιά της Πέρδικας είναι χωρίς έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για παιχνίδι.

Τέλος, καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, επισημαίνουμε ότι ούτε για τη μεταφορά των μαθητών από το Σφεντούρι στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Πέρδικας έχει γίνει κάποια ουσιαστική πρόβλεψη από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Σημειώνουμε ότι στον γειτονικό Πόρο, ο Δήμος μετακινεί τους μαθητές με μικρό ηλεκτροκίνητο λεωφορειάκι.   

Η ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και η δημοσιοποίηση του θέματος, αποτελούν προσπάθεια των κατοίκων της Κοινότητας να γίνουν γνωστά τα προβλήματα της περιοχής και να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για τη δρομολόγηση λύσεων.

Πέρδικα δεν είναι μόνο τουρισμός
Η φροντίδα των παιδιών και των οικογενειών τους είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Καλούμε τον Δήμο αλλά και την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών να σκύψουν πάνω από τα πιεστικά προβλήματα των κατοίκων, η συζήτηση και η πολιτικές για την Πέρδικα δεν μπορεί να εξαντλούνται σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png