Ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Κέντρο Υγείας Αίγινας.

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών Θοδωρή Δρίτσα, τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού, 24 συνολικά βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, αναφορικά με την υποβάθμιση της υγειονομικής κάλυψης και προστασίας κατοίκων και επισκεπτών της Αίγινας, από τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές και βουλεύτριες αναφέρονται στις ελλείψεις επτά βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς και στις Συμβάσεις τριών οδηγών ασθενοφόρου που λήγουν 31/12/2022, καταλήγοντας στα κάτωθι τέσσερα καίρια ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας:

    Γιατί έχει εγκαταλειφθεί και μάλιστα σε τέτοιο απαράδεκτο βαθμό το Κέντρο Υγείας Αίγινας;
    Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου και της αρμόδιας 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, για την άμεση κάλυψη των ειδικοτήτων καρδιολόγου, παιδιάτρου, χειρουργού, ακτινοδιαγνώστη, ορθοπεδικού, ωτορινολαρυγγολόγου και οδοντιάτρου;
    Υπάρχει προγραμματισμός ώστε πέρα από τα παραπάνω βασικά κενά να στελεχωθεί το Κέντρο και με ειδικότητες γυναικολόγου, νευρολόγου και πνευμονολόγου;
    Τέλος, τι προγραμματίζεται για τις Συμβάσεις εργασίας των τριών οδηγών ασθενοφόρου οι οποίες λήγουν στις 31/12/2022;

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Υποβαθμίζεται η υγειονομική κάλυψη και προστασία κατοίκων και επισκεπτών της Αίγινας, από τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας»

Στην Αίγινα οι δεκατρείς χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι του νησιού -που τους θερινούς μήνες με τους επισκέπτες ξεπερνούν κατά πολύ τις ογδόντα χιλιάδες- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εξελισσόμενη αποδυνάμωση και υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Αίγινας.

Πριν τρία χρόνια η εικόνα δεν ήταν καθόλου ίδια σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Τότε, στις προβλεπόμενες ιατρικές ειδικότητες, δημιουργήθηκε μόνο ένα κενό, αυτό της ειδικότητας παιδιάτρου και ένα κενό οδηγού ασθενοφόρου. Τα τρία τελευταία χρόνια όμως και παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για συμπλήρωση αυτών των κενών, η κατάσταση αντιστράφηκε δραματικά, αφού αποχώρησαν από το Κέντρο Υγείας ιατροί με ειδικότητες: καρδιολόγου, παιδιάτρου, χειρουργού, ακτινοδιαγνώστη, ορθοπεδικού, ωτορινολαρυγγολόγου και οδοντιάτρου. Καλύφτηκαν μόνο οι θέσεις των οδηγών ασθενοφόρων, εκ των οποίων οι Συμβάσεις εργασίας τριών οδηγών λήγουν στις 31/12/2022.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η μία θέση μικροβιολόγου (μία ακόμα βασική ειδικότητα) που είναι καλυμμένη, δεν διασφαλίζει την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Επίσης, οι πέντε-έξι παθολόγοι και γενικοί ιατροί που υπάρχουν, επιβαρύνονται υπέρμετρα πλέον εργασιακά, με δεδομένη μάλιστα και την υποχρεωτική συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Προσωπικού Ιατρού.

Επιπλέον, πέρα από τα βασικά κενά που προαναφέρθηκαν, ένα  Κέντρο Υγείας με τις απαιτήσεις κάλυψης τόσο μεγάλων αναγκών, θα έπρεπε προφανώς να διαθέτει και ειδικότητες: γυναικολόγου, νευρολόγου και πνευμονολόγου.

Τουλάχιστον, όμως, οι παραπάνω επτά ειδικότητες είναι απολύτως αναγκαίες για τη σωστή λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας της Αίγινας, ώστε να καλύπτονται οι άμεσες υγειονομικές ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, ενός νησιού τόσο κοντά στην πρωτεύουσα και για να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις ασθενών  προς τα νοσοκομεία του κέντρου, που και τα μεγάλα νοσοκομεία επιβαρύνουν αλλά και τους πολίτες ταλαιπωρούν αφάνταστα.

Με βάση τα παραπάνω,
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 
1) Γιατί έχει εγκαταλειφθεί και μάλιστα σε τέτοιο απαράδεκτο βαθμό το Κέντρο Υγείας Αίγινας;

2) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου και της αρμόδιας 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, για την άμεση κάλυψη των ειδικοτήτων καρδιολόγου, παιδιάτρου, χειρουργού, ακτινοδιαγνώστη, ορθοπεδικού, ωτορινολαρυγγολόγου και οδοντιάτρου;

3) Υπάρχει προγραμματισμός ώστε πέρα από τα παραπάνω βασικά κενά να στελεχωθεί το Κέντρο και με ειδικότητες γυναικολόγου, νευρολόγου και πνευμονολόγου;

4) Τέλος, τι προγραμματίζεται για τις Συμβάσεις εργασίας των τριών οδηγών ασθενοφόρου, οι οποίες λήγουν στις 31/12/2022;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Δρίτσας Θεόδωρος

Ξανθός Ανδρέας

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Γκιόλας Ιωάννης

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png