"Δεν Αφήνω Ίχνη". Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του αγώνα ορεινού τρεξίματος στα μονοπάτια της Αίγινας.

Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν αγώνες ορεινού τρεξίματος καθώς και πεζοπορία στις πεζοπορικές διαδρομές 1, 2 και 3, στην περιοχή που εκτείνεται από την παραλία του Μαραθώνα,  τον Ελαιώνα, την Παχειά Ράχη και τον Ελλάνιο Δία ως το Σφεντούρι. Τον αγώνα διοργανώνει ο Ο.Α.Κ. Αίγινας, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Αίγινας. 

Η διοργάνωση αυτή που προβάλει τα Μονοπάτια Πολιτισμού της Αίγινας σε ένα ευρύ κοινό, μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τις “Συστάσεις προς Περιπατητές”,  μια σειρά αρχών που καλό είναι να έχουμε στο νου μας όταν περιδιαβαίνουμε –τρέχοντας ή περπατώντας- τις ομορφιές του τόπου μας. Τις πληροφορίες αυτές θα τις βρείτε και στην ιστοσελίδα μας για τις πεζοπορικές διαδρομές της Αίγινας. Δεν Αφήνω Ίχνη / Δεν Βλάπτω

Περιηγούμαι απολαμβάνοντας την ομορφιά του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου έχοντας κατά νου την αρχή «Δεν Αφήνω Ίχνη / Δεν Βλάπτω»:

• Ακολουθώ τις σηματοδοτημένες διαδρομές. Η περιπλάνηση εκτός σήμανσης ενδέχεται να μας οδηγήσει σε καταπάτηση ιδιωτικής ή/ και κρατικής ιδιοκτησίας.

• Δεν ανάβω φωτιές και δεν πετάω αναμμένα τσιγάρα.

• Δεν αφήνω σκουπίδια, συμπεριλαμβανομένων των αποτσίγαρων. Ιδανικά έχω μαζί μου μια επιπλέον τσάντα για να συλλέξω σκουπίδια που μπορεί να συναντήσω.

• Δε βάζω δυνατά μουσική και δεν κάνω θόρυβο: τρομάζω τα ζώα και ενοχλώ άλλους που βρίσκονται στην περιοχή, στη φύση, στο χωράφι ή στο σπίτι τους.

• Δεν συλλέγω υπερβολικές ποσότητες βλάστησης και δεν αφήνω φαγητό για ζώα καθώς μπορεί να είναι επιβλαβές για αυτά.

• Δεν αποσπώ και παίρνω για δικά μου αντικείμενα, πέτρες, γούρνες κλπ, που συναντώ στο διάβα μου ή σε “εγκαταλελειμμένους” οικισμούς. Δεν είναι δικά μου. Η ανάμνηση ή / και μια φωτογραφία αρκούν.

• Δεν κάνω γκράφιτι στα μονοπάτια, στα εγκαταλελειμμένα κτήρια και στους παλιούς τοίχους.

Περπατώντας τα μονοπάτια της Αίγινας, γνωρίζουμε, προστατεύουμε και διαφυλάσσουμε τον φυσικό πλούτο, τον υλικό και άυλο πολιτισμό, την ομορφιά του τόπου και για τις επόμενες γενιές.

Τα Μονοπάτια Πολιτισμού της Αίγινας 

Η καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη των παλαιών πεζοπορικών διαδρομών της Αίγινας ξεκίνησε το 2010 από μέλη των τοπικών συλλόγων, Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας και Ανάβαση. Αυτή η προσπάθεια εντάχθηκε, το 2016, στο πανελλαδικό πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τίτλο Μονοπάτια Πολιτισμού,  που ήδη λειτουργούσε σε άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Τα μονοπάτια βρίσκονται υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας.

Κάθε Κυριακή ομάδα Εθελοντών και μέλη της ομάδας Aegina Hiking, υπό την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας, οργανώνει εργασίες συντήρησης του αρχικού δικτύου, καθώς και τη σήμανση και τη χαρτογράφηση νέων διαδρομών. Οι διαδρομές ακολουθούν τα ίχνη των παλιών μονοπατιών που συνέδεαν τις διαφορετικές τοποθεσίες του νησιού (χωριά, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εκκλησάκια, αλώνια, μύλους, κλπ) που με την άφιξη των μηχανοκίνητων οχημάτων βρέθηκαν σε αχρηστία και εγκαταλείφθηκαν. 

Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος "Ελλάνιος Δίας" θα προσελκύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, ντόπιους και επισκέπτες, στα μονοπάτια της Αίγινας.  Είναι ευκαιρία να δείξουμε στην πράξη την έγνοια μας και τον σεβασμό μας για τον υλικό και άυλο πολιτισμό, την ομορφιά του τόπου μας. 

Ας μεριμνήσουμε λοιπόν όλοι μαζί, ώστε στο τέλος των αγώνων τα μονοπάτια της Αίγινας να μείνουν καθαρά και φροντισμένα, χωρίς ίχνη, χωρίς βλάβες. 

Καλή Επιτυχία! 

Από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας 



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png