Εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση του Βιβλίου και της Τέχνης στα σχολεία της Αίγινας, από την Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας.

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Η προώθηση του βιβλίου στα παιδιά είναι μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες κάθε βιβλιοθήκης, αλλά κατά τα δύο σχολικά έτη που προηγήθηκαν ήταν αδύνατον να διοργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία, λόγω της πανδημίας. Εφέτος η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας, βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να υλοποιεί δύο προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού  Σχολείου και του Γυμνασίου, αντίστοιχα, και που προσεγγίζουν το βιβλίο και τον πολιτισμό μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.

Ήδη, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, μία σειρά πέντε εκπαιδευτικών-εικαστικών εργαστηρίων για τα παιδιά στα Δημοτικά Σχολεία Πέρδικας, Μεσαγρού, Βαθέος, Αγίων Ασωμάτων και Κυψέλης. 

Με θέμα «Ζωγραφίζοντας το ʼ22 — Αποτυπώνοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις οικογενειακές ιστορίες των παιδιών με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», και οργανωμένο από την επιμελήτρια του Μουσείου κ. Αθανασία Σκληρού, το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει με δημιουργικό τρόπο τα παιδιά μέσα από την τέχνη, για μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ενισχύοντας τη συλλογική μνήμη και φέρνοντας στο παρόν το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και διαχρονικά μηνύματα, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η αποδοχή του άλλου, η ενσυναίσθηση. Παράλληλα, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης μας πρότεινε στα μεγαλύτερα παιδιά επιλεγμένα παιδικά βιβλία με περιεχόμενο σχετικό με την  Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσίασε επί τη ευκαιρία την Βιβλιοθήκη: την λειτουργία, τις συλλογές και το έργο της. Συμμετείχαν συνολικά 185 παιδιά.

Ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο και φτάνοντας στον προσεχή Φεβρουάριο, η Βιβλιοθήκη μας, με την γενναιόδωρη επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα υλοποιήσει στα Γυμνάσια της Αίγινας μία σύγχρονη εικαστική δράση με τίτλο «Ο Κήπος των Βιβλίων: το βιβλίο ως σύγχρονο καλλιτεχνικό σώμα». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά από παρουσιάσεις και εργαστήρια κατασκευής καλλιτεχνικού βιβλίου (Artist’s Book) με τη συνεργασία διακεκριμένων εικαστικών και άλλων σχεδιαστών και τεχνιτών του βιβλίου που συνδέονται με το νησί της Αίγινας. Κάθε εργαστήριο, με οδηγό διαφορετικό δημιουργό που έχει συνδέσει το έργο του με την ιδέα και τη δημιουργία εικαστικού βιβλίου, είναι αυτοτελές. Τα παιδιά καλούνται να συνεργαστούν με τον δημιουργό, προκειμένου να ολοκληρωθεί από την ομάδα ως συλλογικό έργο το καλλιτεχνικό βιβλίο που έχει προσχεδιάσει, ενώ οι θεματικές των εργαστηρίων αφορούν και αυτές το νησί (μύθος, αρχαιότητα, νεότερη ιστορία και λαογραφία, χλωρίδα και πανίδα κ.α.).

Τα ολοκληρωμένα συλλογικά έργα - βιβλία, θα εμπλουτίσουν με τρόπο πολύτιμο την Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την ιστορικό της τέχνης Ίριδα Κρητικού και τον εκπαιδευτικό Νεκτάριο Κουκούλη, μέλη του Εφορευτικού μας Συμβουλίου, σε συνεργασία με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της αγάπης για το βιβλίο και την ανάγνωση, σε συνδυασμό με την επαφή με ανάλογες καλλιτεχνικές δράσεις, αλλά, παράλληλα, και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα τοπικής ιστορίας, στην καλλιτεχνική αξία του βιβλίου, στην αισθητική και στη δημιουργική χειρωναξία, καθώς και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, της ανταλλαγής, της συμμετοχικότητας και της καλλιτεχνικής συνέργειας, και αυτά με τρόπο βιωματικό και δημιουργικό.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png