Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αίγινας. "Υπεράσπιση των κοινών αγαθών. Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού”.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Φίλες και φίλοι 
Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητάει πειστικές΄απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα ή και ευκαιρία, καθώς οι «δουλειές» φαίνεται πως δεν μπορούν να περιμένουν... και βάζει στο στόχαστρο ξανά το νερό.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα, έχουν αποτρέψει έως σήμερα την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (άλλωστε το ΣΤΕ έχει τονίσει ότι το νερό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας, γιατί αν γίνει θα φτάσουμε στις εκπτώσεις και στην ποιότητα και την ποσότητα), όπως έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες, οδηγώντας εν συνεχεία στην επαναδημοτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης.

Φίλοι και φίλες

Με ένα πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει και το νερό. Εν μέσω κλιματικής κρίσης, με τα προβλήματα λειψυδρίας να πλήττουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, ο κ. Μητσοτάκης βάζει στο στόχαστρο το τελευταίο αγαθό που είχε γλυτώσει μέχρι σήμερα.Επαναφέρει μια αντιμεταρρύθμιση που είχε εισαχθεί και στα μνημόνια και αποκρούστηκε με επιτυχία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της ΝΔ:

Ιδιωτικοποίηση παντού! Στην ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση.

Ας το καταλάβουν καλά: Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής και της επιβίωσης των ανθρώπινων κοινωνιών, σύμφωνα άλλωστε και με το ψήφισμα 64/292/2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που λέει:“κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε νερό επαρκές, ασφαλές, προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό”. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε την Τρίτη 7/3 και ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 14/3. Στον πυρήνα του, βρίσκεται η υποτιθέμενη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ώστε να επιτελεί την λειτουργία του ρυθμιστή στην τιμολόγηση τόσο του νερού όσο και των απορριμμάτων. Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου,  είναι μία ακόμα τροχοπέδη της κυβέρνησης στην εξάπλωση ενός θεσμού που έχει αγκαλιάσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες, του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων ( Ν.4513/2018 «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις»).

Όσον αφορά το Δήμο μας, φανταστείτε ένα έργο που πληρώθηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού, αξίας 32.000.000 ευρώ, για να μπορεί όλο το νησί να πίνει καθαρό, πόσιμο νερό σε προσιτή τιμή, να κινδυνεύει να ακυρωθεί με τις ευλογίες της σημερινής κυβέρνησης με τον νέο σχεδιαζόμενο νόμο. Τίθεται το ερώτημα: Ποιός εγγυάται ότι δεν θα υπάρχει αύξηση των καταναλωτικών τιμολογίων, όταν προβλέπεται τέλος 6% επί του “τζίρου” για την εξασφάλιση της λειτουργίας τη ΡΑAEY (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ); Είναι απολύτως βέβαιο, για μια Δημοτική επιχείρηση που λειτουργεί υπό τις δυσκολίες του ηλεκτρικού
ρεύματος, ότι αν έχει να διαχειριστεί κι αυτό το “τέλος” αναγκαστικά θα αυξήσει τις τιμές. Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και το περιβάλλον. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png