Νίκος Μπελαβίλας: Τα Ναυτικά Οχυρά της Πέρδικας να αποδοθούν στον Δήμο Αίγινας.

Νίκος Μπελαβίλας υπ. Βουλευτής Α' Πειραιά. Δελτίο Τύπου.

Τα Ναυτικά Οχυρά της Πέρδικας είναι ένα μοναδικό παράκτιο μνημείο της Αττικής. Ο Σαρωνικός κάποτε ήταν γεμάτος από αυτά τα ίχνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατασκευάστηκαν όταν η χώρα ανέμενε την ιταλογερμανική επίθεση, και στη συνέχεια όταν οι Ναζί φοβόντουσαν την απόβαση των Συμμάχων στις ακτές μας. Σαλαμίνα, Ανάβυσσος, Λαγονήσι, Σούνιο. Τα οχυρά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Στις δεκαετίες του τουρισμού καταστράφηκαν σχεδόν όλα. Τα μόνα που γλύτωσαν ως ανάμνηση εκείνης της σκοτεινής εποχής είναι αυτά της Αίγινας.

Στην Πέρδικα, διασώθηκε το πιο εντυπωσιακό σύμπλεγμα από όλα, σε ένα σχεδόν παρθένο από την ανθρώπινη παρέμβαση ακρωτήριο. Το μεσογειακό τοπίο με τις κατασκευές του πολέμου, καδράρει το παλιό νησιώτικο ψαροχώρι. Οι ακτές της Πελοποννήσου και της Μονής ξεδιπλώνονται στον νότιο ορίζοντα.

Το 2016 βρεθήκαμε σε αυτόν τον όμορφο τόπο. Κατορθώσαμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη της οικοδόμησης του που είχε ξεκινήσει το 2014. Με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος / Urban Environment Laboratory καταθέσαμε στο Ταμείο Εθνικού Στόλου προμελέτη για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου, δεν κατορθώσαμε όμως να την θεσμοθετήσουμε. Τον ίδιο καιρό προχώρησε το έργο ενός μικρού αγκυροβόλιου που έφερε ιστιοπλόους στον κόλπο. Η Πέρδικα πάει καλά με τον χαμηλής έντασης τουρισμό της.

Το Ταμείο Εθνικού Στόλου επανήλθε το 2022 με πρόταση real-estate επάνω σε αυτό τον μνημειακό τόπο. Οι κάτοικοι και ο Δήμος Αίγινας αντιδρούν σφοδρά. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προσφέρθηκε να εκπονήσει το απαραίτητο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στόχος μοναδικός είναι η διαμόρφωση ενός ανοιχτού (open air) Μουσείου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με ελάχιστες επεμβάσεις και ήπιες χρήσεις συμβατές με το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον. Μέχρι στιγμής όλα είναι στον αέρα.

Στην Πέρδικα, στην νότια Αίγινα, στη Μονή έχει υπάρξει ένας τουρισμός ήπιας κλίμακας ο οποίος έφερε και ανάπτυξη και ευημερία στους κατοίκους. Η καταστροφή του ακρωτηρίου και των οχυρών θα φέρει κέρδη στο ΤΕΣ και υποβάθμιση στους υπόλοιπους. Εδώ οι Αιγινήτες έχουν δίκιο. Ο χώρος λοιπόν ας πάει στον Δήμο Αιγίνης και ας προχωρήσει ένα οργανωμένο σχέδιο για το μέλλον της περιοχής όπως προτείνεται διαρκώς, τα τελευταία πολλά χρόνια. Δουλειά μας να το πετύχουμε!


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png