Έκθεση εικαστικών "Μύθοι – Παραμύθια – Επιμύθια" της Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού, στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

mairi-kritikou.jpg
Δελτίο Τύπου.

Oι κεντημένες ιστορίες της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού, ξεκινούν πάντοτε από μια αρχετυπική κλωστή που σπέρνει στον άδειο καμβά ιστορίες. Στο φουαγιέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιτοίχιες ταπισερί, ακροβατώντας ανάμεσα στον μύθο, το παραμύθι και την δοξαστική περιήγηση στην ελληνική ύπαιθρο και τις ημερολογιακές θρησκευτικές γιορτές της, ενώνοντας την αισθητική της ελληνικής λαϊκής τέχνης και του ναΐφ με εκλεκτικιστικά ιστορικά δυτικά πρότυπα, αφηγούνται τις ιστορίες ενός χειροποίητου κεντημένου μυθώδους τόπου.

Τα έργα που η Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού με αναβλύζουσα φαντασία, ιστορική και αισθητική συνείδηση, ακάματη εργασία και σπάνια δεξιοτεχνία ονειρεύεται, σχεδιάζει και εκτελεί με βαμβακερό νήμα ή χοντρό μαλλί και ανεξάντλητο, τολμηρό χρωστήρα τις νυχτερινές κατά κύριο λόγο ώρες, συνθέτουν έναν πολύχρωμο παλλόμενο κόσμο. Στην επίπονη αυτή κεντητή γλώσσα με τις επάλληλες αυτοσχέδιες σκηνές, μυθικά ζώα και ομηρικοί ήρωες, αγωνιστές και γενναία ευζωνάκια, παλικάρια και πανωραίες, γοργόνες και Μεγαλέξανδροι, Ρωτόκριτοι και Αρετούσες, έφιπποι και σέρποντες σκοτεινοί καλικάτζαροι, πειρατές και θαλασσινοί άγιοι, λιτανείες εικόνων και διασταυρούμενοι Επιτάφιοι, κατανυκτικές Αναστάσεις, ανθισμένες =-αμυγδαλιές και φωτεινά αιγινήτικα φυστικόδενδρα σχηματίζουν πυκνούς αφηγηματικούς κεντημένους κάμπους που γοητεύουν και ευφραίνουν τον νου και το βλέμμα του θεατή.

Η Μαίρη Γαλάνη-Kρητικού γεννήθηκε στην Αίγινα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα λογοτεχνίας στο Αννόβερο της Γερμανίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Figaro» στη Γαλλία και με την επιστροφή της στην Ελλάδα στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος». Έως σήμερα εξακολουθεί να συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα της πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου σε έντυπα μέσα, ενώ πραγματοποιεί διαλέξεις σε Μουσεία και Ιδρύματα και διδάσκει τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία σε ενήλικες.  Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ασχολήθηκε με την ελληνική λαϊκή παράδοση της κεντητικής, αρχικά επισκεπτόμενη Μουσεία, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας θέματα και μοτίβα και στη συνέχεια συνθέτοντας σε ταπισερί θέματα δικής της έμπνευσης με αφετηρία την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου και την ελληνική μυθολογία.  

Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στον Πειραιά και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Πολιτιστικά Ιδρύματα και ιδιωτικούς χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, Μεσαιωνικό Μουσείο του Cluny, Παρίσι, Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μουσείο Ακριτών Ευρώπης στην Κρήτη, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα, Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Μονή Ευαγγελισμού & Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου, Πύργος Μπαζαίου στη Νάξο, Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας κ.ά.). Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο της «Αίγινα: τα πρόσωπα-Οι τόποι-Οι μνήμες». To 2023 θα εκδοθεί το βιβλίο της «Η Κεντημένη μου Αίγινα». Ζει και κεντάει στην Αθήνα και την Αίγινα.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, ώρα 18:00 – 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαΐου 2023 – 4 Ιουνίου Μαΐου 2023
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png