Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αίγινας για την για την επισκευή τμήματος του Ορφανοτροφείου-Φυλακών Αίγινας.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Για την επισκευή τμήματος του Ορφανοτροφείου-Φυλακών Αίγινας

Με την έκθεση του Γιώργου Ξένου «Η ελευθερία του εγκλεισμού», άνοιξε τις πόρτες του το ιστορικό κτήριο Ορφανοτροφείο-Φυλακές Αίγινας στο τμήμα που έχει επισκευαστεί-ανακαινιστεί για δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και διαχρονικού ιστορικού μουσείου. Το έργο έγινε με χρηματοδότηση της περιφέρειας Αττικής περιόδου Δούρου, ενώ την μελέτη-ευθύνη της κατασκευής του είχε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι κάτοικοι του νησιού έσπευσαν να επισκεφτούν τον ιστορικό αυτό χώρο και τη σχετική με τον εγκλεισμό έκθεση του Γ. Ξένου.

Δυστυχώς, με την πρώτη εικόνα, ακόμη από την είσοδο στον χώρο των Φυλακών, για πολλούς η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Η είσοδος με κολονάκια, σύγχρονες γυαλιστερές πλάκες θύμιζε είσοδο σε ανάκτορα και όχι σε αυτό που αρμόζει σε ένα ιστορικό χώρο μνήμης, όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν  ή πέρασαν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους, διωκόμενοι για τις ιδέες τους. Περίπου στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αίθουσα που θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικό κέντρο (περιμετρικά στην είσοδο με σύγχρονα πλακάκια, λουμινάτο πάτωμα και ταβάνι, αταίριαστα με το ύφος των παλαιών ιστορικών κτηρίων).

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αίγινας, που θυμούνται τον εσωτερικό χώρο των Φυλακών από τότε που τον επισκέπτονταν μια φορά τον χρόνο στην εορτή του ναού του Σωτήρος, όταν γινόταν και παζάρι και αγόραζαν διάφορα χειροτεχνήματα που κατασκεύαζαν οι φυλακισμένοι, μάλλον απογοητεύτηκαν.

Την ευθύνη, αναμφίβολα, φέρει το Υπουργείο Πολιτισμού και οι ειδικοί μελετητές του, που ενόψει μάλιστα της δημιουργίας του διαχρονικού μουσείου μνήμης, φαίνεται πως ελάχιστα πράγματα θέλησαν να διασώζονται από την ιστορική εποχή των Φυλακών (τουλάχιστον από ό,τι βλέπουμε να απέμειναν στην αυλή του κτηρίου, όπως το επισκεπτήριο και κάποια μισογκρεμισμένα κελιά απομόνωσης). Πιθανόν στην πρώτη φάση αποκατάστασης δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη διάσωση των ιστορικών στοιχείων της περιόδου των Φυλακών.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε η συνέχεια και ολοκλήρωση του έργου να μας διαψεύσει και το ιστορικό κτήριο να αναδειχθεί σε χώρο μνήμης όλης της Ιστορίας του νησιού και της χώρας μας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png