Η Αιγιναία, 32, Αίγινα, 2023. «Η ενάλια ανασκαφή στο αρχαίο λιμάνι της Αίγινας». Την Τετάρτη 16 Αυγούστου στο Εϋνάρδειο.

eynardeio-tetarth.jpg

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Την περιοδική πολιτιστική έκδοση «Η Αιγιναία» που αισίως έφτασε το 32ο τεύχος, και το φετινό αφιέρωμά της στην «Ενάλια ανασκαφή στο αρχαίο λιμάνι της Αίγινας» φιλοξενεί η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη στην τρίτη φετινή εκδήλωση του κύκλου «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο», αύριο, Τετάρτη 16 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ. στον όμορφο κήπο του «Εϋναρδείου», του καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας που μετά την επικείμενη επισκευή του θα στεγάζει τις πολιτιστικές δράσεις της Βιβλιοθήκης. Θα μιλήσουν ο διευθυντής της «Αιγιναίας», Γιώργος Μπόγρης, η Ελένη Σταμπόγλη, μέλος της συντακτικής της επιτροπής, και, από πλευράς του ερευνητικού προγράμματος Aigina Harbour City Project, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Γαλλικής (Αρχαιολογικής) Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου Aix-Marseille, η αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του προγράμματος και μία από τους συγγραφείς του αφιερώματος. 

«Η Αιγιναία» είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Αίγινα το 2000 με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την έκδοση ενός περιοδικού που θα επισήμαινε τους κινδύνους που αντιμετώπιζε το νησί από την αλόγιστη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Τον τίτλο του περιοδικού τον «δανείστηκε» από το πρώτο περιοδικό της ελεύθερης Ελλάδας, την «φιλολογική, επιστημονική και τεχνολογική εφημερίδα» «Η Αιγιναία» που κυκλοφόρησε για μικρό διάστημα στην καποδιστριακή περίοδο του νησιού. Στην παρούσα μορφή της εκδίδεται αδιαλείπτως τα
τελευταία 20 χρόνια και παρουσιάζει στο ντόπιο κοινό αλλά και στους επισκέπτες του νησιού μας, θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τη λαογραφία και γενικά τον πολιτισμό της Αίγινας και του Αργοσαρωνικού. Η έκδοση του περιοδικού αποτελεί τη βασική δραστηριότητα της «Αιγιναίας». Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις.
Το Aigina Harbour City Project, ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τον αρχαίο λιμένα της Αίγινας, διεξάγεται από το 2019. Αποτελεί επιστημονική συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Γαλλικής (Αρχαιολογικής) Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου Aix-Marseille, με συνεργαζόμενους φορείς το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο του Mainz (Γερμανία), το Πανεπιστήμιο Πελοπονήσσου και το Ανώτατο Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Συντήρησης και Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Παράλληλα
η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.

«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Πέντε αυγουστιάτικες βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», 2 – 30 Αυγούστου 2023, στις 9 μ.μ., στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα,


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png