Η ΚΕΔΑ για την ολοκλήρωση του 13ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

ΚΕΔΑ. Δελτιό Τύπου.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 το 13ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας που διοργάνωσε η Κ.Ε.Δ.Α. στην αυλή του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας. Με αδιαφιλονίκητο αντίπαλο τον καύσωνα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου το Φεστιβάλ κατόρθωσε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και να προσφέρει στο πολυπληθές κοινό του, βραδιές καλής ψυχαγωγίας. 

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην αυλή του 2 ου Δημοτικού Σχολείου, στη σκιά του ιστορικού Κυβερνείου του Ιωάννη Καποδίστρια. Η αυλή και γενικότερα ο χώρος του Φεστιβάλ μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις και εργασίες ήταν αρκετά αναβαθμισμένος και βελτιωμένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου έχει καθιερωθεί ως ένας πολιτιστικός θεσμός τα τελευταία 13 χρόνια και έχει κατορθώσει να παρουσιάζει στο θεατρόφιλο κοινό της Αίγινας παραστάσεις επαγγελματικών θιάσων που περιοδεύουν κάθε καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Τη διοργάνωση αυτή υποστηρίζει με την μεγάλη ανταπόκριση του το κοινό της Αίγινας κάθε χρόνο. Το κοινό που στήριξε το Φεστιβάλ στις δύσκολες χρονιές της  πανδημίας, (2020 – 2021) και με τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του, δίνει την ώθηση για να παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα πρόγραμμα προσεγμένων παραστάσεων στους σταθερούς και συνεπείς παλαιούς αλλά και νέους του φίλους. Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ έγινε το Σάββατο 22 Ιουλίου με ένα αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη και το ρεμπέτικο τραγούδι. Η μουσική παράσταση «Κατά Μάρκον» σε κείμενα και επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα και πρωταγωνιστή τον κ. Τάκη Χρυσικάκο στάθηκε η καλύτερη επιλογή για την έναρξη του Φεστιβάλ.

Ακολούθησε η μεγαλύτερη παραγωγή της φετινής διοργάνωσης με το έργο του κ. Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» με μια ομάδα άξιων και ταλαντούχων νέων ηθοποιών που πλαισιώθηκε από την έμπειρη και αγαπημένη κ. Κατιάνα Μπαλανίκα. Η παράσταση του κ. Καπουτζίδη τερμάτισε πρώτη σε προσέλευση κοινού πλησιάζοντας τους 600 θεατές.

Τα θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν κατάφεραν να ικανοποιήσουν διαφορετικές προτιμήσεις και επιλογές του κοινού, χαρίζοντας αναψυχή, γέλιο, συγκίνηση, ευαισθησία, τροφή για σκέψη. Μα, πάνω από όλα, δύο ώρες χαλάρωσης και διαφυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα/καθημερινότητα.

Πολλά, παλαιά και νέα, ονόματα του θεάτρου πρωταγωνίστησαν στη σκηνή του 13 ου Φεστιβάλ Θεάτρου, όπως ο κ. Τάκης Χρυσικάκος, η κ. Κατιάνα Μπαλανίκα, η κ. Ηρώ Πεκτέση, η κ. Μαριλού Κατσαφάδου, η κ.Ανθή Σαββάκη, ο κ.Γιώργος Ξούλος, ο κ. Μάριος Δερβιτσιώτης, ο κ. Ευθύμης Γεωργόπουλος, ο κ. Αποστόλης Ψαρρός, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, ο κ. Κωνσταντίνος Γαβαλάς, ο κ. Γιάννης Δρακόπουλος, η κ. Χριστίνα
Αλεξανιάν, η κ. Φωτεινή Φιλοσόφου, ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης, ο κ. Αντώνης Καλομοιράκης, η κ. Εύη Κολιούλη, η κ. Τερέζα Καζιτόρη, , ο κ. Χρήστος Ματσιαράκος, η κ. Ξένη Βασιλάκη (με χρονολογική σειρά παραστάσεων)
Ανάμεσα στις παραστάσεις του Φεστιβάλ Θεάτρου φιλοξενήθηκαν και τρεις παραγωγές για τους μικρούς θεατές με τους ηθοποιούς: Θανάση Βισκαδουράκη, Φώτη Σπύρο, Αλέξη Μαρτζούκο, Γιώργο Παππά, Εύα Μπούρα, Σοφία Χαραμή, Αλέξανδρο Παππά, Νεφέλη Παπαδερού, Αθανασία Καλογιάννη, Βαγγέλη Πιτσιλό, Κωνσταντίνο Ρόδη, Μέλαν Μαρχάινε, Ευγενία Βησσαρίου, Γιάννη Φιλίππου
Το 13 ο Φεστιβάλ Θεάτρου φιλοξένησε τρεις παραστάσεις έργων με Αιγινήτες ηθοποιούς όπως ο κ. Νίκο Καλαμό (Ομήρου Οδύσσεια), ο Βαγγέλης Πιτσιλός (Χωρίς Φίλτρο), η Νένα Τρικοπούλου, η Αρετή Κουκούμη (Εσένα μόνο). 

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου αλλά και σημαντικά έργα για τους μικρούς θεατές όπως το κλασσικό έργο της Ζωρζ Σαρρή «Ο θησαυρός της Βαγίας» ή τα «Παραμύθια των αδελφών Γκριμ» Τις παραστάσεις του Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ένας μεγάλος αριθμός θεατών που πλησίασε τις 2.600, αριθμός αρκετά υψηλός σε σύγκριση και με προηγούμενες
διοργανώσεις. 

Την αφίσα του 13ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας κόσμησε μία μοναδική δημιουργία του Αιγινήτη εικαστικού κ.Ηλία Καπάνταη. Η ανθρώπινη φιγούρα που προβάλει πίσω από μια κουρτίνα θεάτρου, εμπνευσμένο από το έργο «Η φόνισσα» του Αλ. Παπαδιαμάντη, δημιούργησε αίσθηση και προκάλεσε την προσοχή των θεατών με τους συμβολισμούς, το βλέμμα της φιγούρας και την απαλότητα των χρωμάτων.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αρχικά περιλαμβάνονταν 16 παραστάσεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι δεκατρείς. Τρεις παραστάσεις ακύρωσαν τη συμμετοχή τους λόγω καύσωνα η πρώτη («Μαλλιά κουβάρια» για τις 26/7) και οι άλλες δύο για λόγους παραγωγής («Εκείνος κι εκείνος» για τις 6/8 και «Μαύρη Sambuca» για τις 10/8).


Για τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ
Ευχαριστούμε θερμά:

 • Την Περιφέρεια Αττικής τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη για την παραχώρηση των παραστάσεων: «Ο Καραγκιόζης και η κιβωτός του Νώε» , για παιδιά μ ετον κ. Θανάση Βισκαδουράκη και «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» με την κ. Χριστίνα Αλεξανιάν, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 
 • Τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αίγινας, για την παραχώρηση της αυλής του 2 ου Δημοτικού Σχολείου.
 • Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας και τον πρόεδρο του κ. Στέλιο Θεριανό για την άδεια τοποθέτησης διαφημιστικού υλικού στο χώρο του λιμανιού.
 • Την Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας κ. Αθηνά Καλλιντεράκη για τις διευκολύνσεις που παρείχε στο Φεστιβάλ.
 • Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας για την ολόθερμη στήριξή τους.
 • Την Κοινοπραξία Πλοίων Saronic Ferries για τα εκπτωτικά εισιτήρια των θιάσων από και προς Αίγινα.
 • Τους χορηγούς επικοινωνίας: Aegina Portal, Saronic Magazine, 
 • Την επιχείρηση «Φωτογραφία και Τέχνη» (Ανέστης Κορνέζος – Ειρήνη Κουνάδη) για την φωτογραφική κάλυψη των παραστάσεων και την προβολή των παραστάσεων του Φεστιβάλ.
 • Τον κ. Ηλία Καπάνταη για την παραχώρηση του έργου του για την αφίσα του Φεστιβάλ.
 • Για τη φιλοξενία των ηθοποιών και τεχνικών, τους χορηγούς μας: «Αιάκειον», «Εδεσματοπωλείο Πετρά», «Η Αγορά, ψαροταβέρνα», «Κάππος Έτσι», «Κρητών Γεύσεις» «Μαριδάκι», «Miralise» «Μούρτζης Παραδοσιακά Γλυκά», «Ναυτικό Όμιλο Αίγινας», «Ο Σκοτάδης», «Παναγάκης», «Πίτσι –καφέ», «Ρέμβη», «Φώτης, ζαχαροπλαστείο» 
 • Τα καταστήματα: «Βιογεωπονική Αίγινας», «Γουδής Καταστήματα Ηλεκτρικών», «Καρτάλι – art shop», «Kubara», «Κωλέτζης – παντοπωλείον», «Μichaela’s», «Σαΐνης λάδια» «Συστεγασμένα Φαρμακεία» «Σπυριδάκης κάβα ποτών και νερών» 
 • Τον κ. Γιώργο Στουραϊτη και τους υπευθύνους προπώλησης εισιτηρίων του Κέντρο Τύπου Αίγινας,
 • Τον κ. Παναγιώτη Καλαμάρα και τους υπευθύνους προπώλησης εισιτηρίων Λυχνάρι Deco & Art 
 • Τον κ. Μηνά Γιαννούλη για τη μεταφορά σκηνικών.
 • Τους δημοτικούς υπαλλήλους που συνέβαλλαν στον καλλωπισμό της αυλής και στο στήσιμο της σκηνής 
 • Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Μπήτρο Γιώργο – καλλιτεχνικό διευθυντή, Ζησιμάτου Σελίνα, Θεοδωράκου Μαρία, Λαβούτα Άρτεμις, Πρωτονοταρίου Σοφία, Σταυρίδου Μαίρη, Στουραΐτου Αγγελική, Τρικοπούλου Νένα, Χαρτοφύλακα Μάρθα, Χελιώτη Παναγιώτη. 
 • Κυρίως τους θεατές του Φεστιβάλ που στήριξαν με τη συμμετοχή τους τη διοργάνωση.
 • Τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό των παραστάσεων που δούλεψαν για την προετοιμασία και παρουσίαση κάθε παράστασης.
Το Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας συνεχίζει για τη δέκατη τέταρτη χρονιά του, επιμένοντας σταθερά στην ποιότητα και επιδιώκοντας συνεχώς την εξέλιξή του.

Με εκτίμηση,
Νίκος Πτερούδης
Πρόεδρος
Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png