Παναγιώτης Κουκούλης. Ερωτήματα για τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου, για προμήθειες, υπηρεσίες και έργα.

Παναγιώτης Κουκούλης. Δελτίο Τύπου.

Τα ερωτήματα για τις απευθείας αναθέσεις.

Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για τις απευθείας αναθέσεις που κάνει ο Δήμος για προμήθειες και υπηρεσίες καθώς και για έργα.

Η Διαδικτυακή Πύλη για τις Δημόσιες Συμβάσεις μας δίνει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες: Κατά τη διάρκεια της θητείας του δημάρχου κ. Ζορμπά και μέχρι σήμερα ο Δήμος Αίγινας έχει πραγματοποιήσει 740 απευθείας αναθέσεις με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στο ποσό των 4.812.784 €.

Δηλαδή ο Δήμος έχει δαπανήσει με απευθείας αναθέσεις ένα πολύ υψηλό ποσό που αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε 100.000 € ανά μήνα.

Οι απευθείας αναθέσεις είναι μια γρήγορη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει ο Δήμος για προμήθειες και υπηρεσίες μέχρι 30.000 € και έργα μέχρι 60.000 € (προ ΦΠΑ). Τα όρια αυτά είναι υψηλά και η συντριπτική πλειονότητα των αναθέσεων του Δήμου εμπίπτει σ’ αυτή την κατηγορία. 

Η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, όμως, δίνει σε ένα πρόσωπο και συγκεκριμένα στον Δήμαρχο, την ευχέρεια να επιλέγει μόνος αυτός ποιες δαπάνες θα προωθήσει και σε ποιους προμηθευτές θα απευθυνθεί. Είναι μια διαδικασία που αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος και η οποία δεν έχει ιδιαίτερες ασφαλιστικές δικλείδες. Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή και πλήρης διαφάνεια. Και το λεγόμενο για την γυναίκα του Καίσαρα έχει εδώ απόλυτη ισχύ: Δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα: Τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τις απευθείας αναθέσεις; 

Ο νόμος, για παράδειγμα, απαγορεύει την κατάτμηση στις προμήθειες αγαθών. Προβλέπει ότι για τα έργα οι απευθείας αναθέσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 10% των πιστώσεων του προϋπολογισμού για ανάθεση συμβάσεων έργων και μελετών. Δεν επιτρέπει να γίνεται ανάθεση έργου στον ίδιο ανάδοχο αν δεν παρέλθει 12μηνο.

Ποιος ελέγχει ότι τηρούνται πιστά αυτές τις προϋποθέσεις, καθώς έχει καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Τι γίνεται με τον έλεγχο των τιμών; Ο νόμος προβλέπει ότι ο Δήμος πρέπει να ζητά μία ή περισσότερες προσφορές. Είναι αυτές οι προσφορές αμερόληπτες και αντικειμενικές ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον του Δήμου;

Και τέλος ένα σημαντικό ζήτημα που δεν αφορά τόσο την νομιμότητα όσο κυρίως την πολιτική ηθική. Τι γίνεται με την ισονομία; Υπάρχει εναλλαγή στους προμηθευτές ώστε από την πολύ σημαντική δαπάνη των 100.000 € κάθε μήνα να ωφελούνται όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας; Ακούγονται πολλά παράπονα για συστηματική προτίμηση σε ελάχιστους «εκλεκτούς», ορισμένοι από τους οποίους γίνονται κομματικοί οπαδοί και λιβανίζουν τον δήμαρχο στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτές τις ερωτήσεις υπέβαλα στον δήμαρχο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς δεν πήρα απαντήσεις. Έτσι, τα ερωτήματα παραμένουν και πολλαπλασιάζονται. 

Παναγιώτης Κουκούλης - Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Δήμαρχος


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png